Sular ne zaman gelecek?

Avrupa’da kayak merkezleri kapalı, Kuzey kutbundaki buzlar eriyor, gemiler vızır vızır geçmeye başladı, ülkemizde son 52 yılın en kurak aralık ayını yaşadık. Antalya’da denize giriliyor, göller kuruyor, barajlar boşalıyor.

Haberin Devamı

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız tekrar uyarıyor; sonbahar ve kış yağışlarımız normallerin çok altında. Gidişat iyi değil. Her yıl daha da kötüleşiyor. İklim değişikliğinin baskısı artıyor. Yağışların düzeni bozuldu. Ekili alanların yüzde 80’inde kuru tarım yapılıyor. İki sene üst üste yaygın tarımsal kuraklık bizi çok zorlar. Suyumuzu daha verimli kullanmalı, toprağımızı korumalıyız. Kuraklık, taşkın, iklim değişikliği eylem planlarımız hazır ama eyleme geçemiyoruz. Önlem alıyoruz ama nehir havzası ölçeğinde değil. Suyu, toprağı havza ölçeğinde entegre yönetmek için geç kalıyoruz.

Birinci Su Şurası’nda son şekli verildi ama Su Yasa Taslağı hâlâ TBMM’ye gelmedi, nerede bekliyor? Kentlerin su şebekelerindeki kayıplar hâlâ yüksek. Büyükşehirlerin su ve kanalizasyon idarelerinin teknik ve ekonomik sıkıntıları var. Bu idarelerin yasaları yeniden ele alınmalı, kurumsal yapıları güçlendirilmeli, DSİ’nin modern sulamaya dönüşüm programında yüzde 25 seviyesindeyiz, daha da hızlanmalı.

Haberin Devamı

Yağışlar yetersiz, sularımız hâlâ kesilmedi ama risk artıyor. Suyumuza sahip çıkmazsak yakında sormak zorunda kalacağız.

Evet: “Sular ne zaman gelecek?”

GÜNÜN SÖZÜ

ÇEVRELERİNE bir fidan dikmediler /Yarın ağaç olur kalır diye /Hiçbir talebeye burs vermediler. /Yarın adam olur yerimi alır diye.”

Cemil MANDACI

 

YERLİ SIĞIR ORANIMIZI KORUYAMIYORUZ  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde yerli sığır ırklarının yok olma tehlikesini, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Verimi yüksek diye ithal edilen kültür ırkı sığırların, ülkemizin coğrafi şartlarına ve hastalıklarına uyum sağlayamadığı için buzağı kayıpları ve yüksek maliyetli yetiştiricilik şartlarının oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Gürer, önergesinde, ekonomik bir yetiştiricilik için yeni sığır ırklarının oluşturulması yönünde bir çalışma olup olmadığının açıklanmasını istedi.

Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’de üretilen kırmızı etin ve sütün yaklaşık olarak yüzde 90’ının büyükbaş hayvanlardan elde edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

2021 sonu itibarıyla 17.9 milyon büyükbaş hayvan varlığının içinde yerli ırkın 2 milyonun altına indiğine dikkat çeken Gürer, 2000 yılında toplam sığır varlığının yüzde 16.7’sini oluşturan saf kültür ırkının oranının 2021 yılında yüzde 49.4’e yükselirken, aynı dönemde kültür melezi olan sığırların oranı yüzde 44.1’den yüzde 42.8’e; yerli ırk olan sığırların oranı ise yüzde 39.2’den yüzde 7.8’e düştüğünü belirtti.

 

NİTELİKLİ ELEMAN SIKINTISI BÜYÜYOR

HOLLANDA’da 2022 yılı, nitelikli eleman sıkıntısı yılı olarak tarihe geçti. 2023 yılı ise belirsizlikle başladı. Hollanda’da özel şirketler kalifiye eleman açığının giderek daha da büyümesinden endişeli. Fen dalları, mühendislik ve bilgisayar uzmanlığı, Hollanda’nın en çok kalifiye eleman sıkıntısı çektiği işkolları. Yüksek eğitim istemeyen meslek dallarında da eleman açığı giderek büyüyor. Uzmanlar, Hollanda’daki mesleki eğitimde işgücü ihtiyacının arttığı branşlara ağırlık verilmesinin yeterli olmayacağını ve açığın ancak ülke dışından vasıflı eleman getirmek suretiyle kapatabileceğini belirtiyor. (Ahmet Korkmaz’dan)

 

Haberin Devamı

KOŞULSUZ DOĞUM BORÇLANMASI TEKLİFİ

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kadınlara sigortalı olarak tescil tarihinden önce gerçekleşen doğumlar için de SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kaydına bakılmaksızın borçlanma hakkı verilmesi için kanun teklifi hazırladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu kanun teklifiyle “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik talep eden Dr. Şevkin, kadınların borçlanma hakkının sadece işe girdikten sonra yapılan doğumlar için tanınmış olmasının önüne geçilmesini amaçlıyor.

MESAJ PANOSU

DİYARBAKIR Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde sekiz yıllık aradan sonra ilk kez Noel ayini yapıldı. Kilisedeki son Noel ayini 2014’te yapılmıştı. 2015’te Sur’da çatışmaların başlamasıyla kilisede de ciddi hasar oluşmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın restore ettiği Surp Giragos Ermeni Kilisesi 7 Mayıs’ta ibadete açıldı.

Haberin Devamı

İSMAİL Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı (İHTBV), Türkiye’de her yıl yurtiçinde gerçekleşen ve Köy Enstitüleri’nin felsefesi ve ilkeleri ile uyuşan eğitim uygulamalarını özendirmek amacıyla İsmail Hakkı Tonguç Eğitim Uygulamaları Ödülü vermeyi kararlaştırdı. Ödül 17 Nisan’da açıklanacak. (www.tongucvakfi.org.tr)

ŞİDDETSİZ Toplum Derneği, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın önderliğinde (UMAG) yürütülecek olan 30. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında, 25 Ocak Çarşamba 17.00’de, Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, insana, hayvana, çevreye ve doğaya yönelik şiddete karşı, kadın-erkek birlikteliğinde, dayanışmasında, Şiddetsiz Türkiye ve Dünya Hedefi için ulusal ve uluslararası toplumsal uzlaşı, ittifak sağlanması konusunda bir söyleşi düzenleyecek.

Haberin Devamı

AKILLI şehirlerden şehir devletleri yaratma yerel özerklik projesi; devlet-millet aklına dayalı ulus devlet savunucuları karşısında tutunamaz. Tahir ÇALGÜNER

ÇOCUĞUN en temel hakkı, çocuk olma hakkı. Yan yana gelmemesi gereken sözcükler: Çocuk gelin, çocuk anne, çocuk işçi. Recep NAS

YENİ bir araştırmaya göre gezegenimiz, insan faaliyetleri nedeniyle bu hızda ısınmaya devam ederse, 2100 yılına kadar tüm dağ buzullarının yüzde 68’ini kaybedecek.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları