Sosyal medyada hakaret suçları ve cezaları nedir

V. Gökçe Özdemir, sosyal medyada hakaret suçu ve cezası hakkında bilgilendirmede bulundu.

Haberin Devamı

“Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre; bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat edilmişse veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırılmışsa hakaret suçu işlenmiş kabul edilir. Basit hakaret suçunda 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir” şeklinde konuşan Av. Gökçe Özdemir, “Sosyal medya platformları üzerinden en sık karşımıza çıkan suç tipi hakaret suçu” dedi.

Hakaret sebebi ile kişi maddi ve manevi zarara uğrarsa, ayrıca hakaret eden kişiden tazminat talebinde de bulunabileceğini söyleyen Av. Gökçe Özdemir şöyle konuştu: “Hakaret suçunda maddi olmaktan çok genellikle manevi zarar ortaya çıkar. Bu tazminatın yasal dayanakları hem Türk Medeni Kanunu 25/3. maddesi hem de Türk Borçlar Kanunu’nun 58. maddesidir. Hakarete ilişkin ceza davasından mahkûmiyet hükmü çıkmasa bile, hukuk davası yoluyla manevi tazminat talep edilebilir. Ceza mahkemelerinin vermiş olduğu hüküm, bu tazminat davasında hukuk mahkemelerini bağlamaz.”

Haberin Devamı

TEKİN: O 4’LÜ İLE BERABER OLMAM!

DÜN yazdığımız ‘Zoom toplantısını kim yaydı?’ başlıklı yazımız yazılı ve görsel basında gündem oldu. Malum Ekrem İmamoğlu, Zoom toplantısının genel merkeze ait bir telefondan yayıldığını ilk defa söyledi. Kaldı ki yazımızın tamamının doğruluğunu teyit eden İmamoğlu’na ait bir ses kaydı gündeme düştü. Peki kim bu bileşenler? Canan Kaftancıoğlu, O. Kaan Salıcı, Battal İlgezdi, Ali Kılıç, Gürsel Tekin. Yazının bu bölümüne bazı itirazlar oldu. Gürsel Tekin yakın çevresine “Ben 396 imza topladım Kılıçdaroğlu’nun yanına gittim, olur aldım. Ancak bu ismi geçen 4’lü grup Kemal Kılıçdaroğlu nezdinde, Genel Başkan nezdinde kulis yaparak benim il başkanı olmamı engelledi. Bu 4’lü ile beraber olmam mümkün değil” diye serzenişte bulunmuş.

Bu açıklama ilginç değil mi?

BİLİYOR MUSUNUZ?

PROF. DEMİRBAŞ’A ÖDÜL

- SAĞLIK Gönüllüleri’nin, Türkiye’nin her yıl düzenlediği Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülleri’nde bu yıl; insan ve toplum sağlığına katkıları, organ nakli alanındaki başarıları nedeniyle Prof. Dr. Alper Demirbaş’ı ‘Yaşam Boyu Ödül’e layık gördüğünü, ödülün Demirbaş’a önceki gün yapılan törenle verildiğini...

Haberin Devamı

DÜZCE’DE 400 MİLYONLUK YATIRIM

- TÜRKİYE’nin en büyük üretim kapasitesine ve satış hacmine sahip yüzde 100 yerli sermayeli, poliüretan sistem üreticilerinden Kimpur’un, Düzce Gümüşova OSB’de yaklaşık 400 milyon TL tutarındaki yeni üretim üssünün açılışının önceki gün yapıldığını; Kimpur’un YKB Leon Mizrahi ve CEO’su Cavidan Karaca’nın katılımındaki törende, Düzce  Belediye Başkanı Faruk Özlü,
1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Aylin Özdemir ve çevre sanayicileri ile protokol mensuplarının bulunduğunu...

MESAJ PANOSU

- GAZİANTEP Oğuzeli Belediyesi’nin düzenlediği ‘13. Geleneksel Nar, Yöresel Kurutmalık, Kültür ve Sanat Festivali’ 6-8 Ekim tarihlerinde yapılacak.

Haberin Devamı

-  EFES Selçuk Belediyesi, 8 Ekim Pazar Zeytinköy’de ‘Nar Neşesi Şen Tanesi Şenliği’ düzenliyor.

Genç veterinerler, yabani hayvanları seçmeli ve özenli çalışmalı

BU SERÇE ÖLMEMELİYDİ

OKURUMUZ A. S. Halkalı’da oturuyor, işyerinden çıkıp evine giderken kapının önünde bir serçe görmüş, uçamadığından ötürü rahatsız olduğunu anlamış, kime gösterebilirim diye bakmış, bir arkadaşı en yakın yer olarak Avcılar İ.Ü. Veteriner Fakültesi’ne gitmesini önermiş. Gitmiş, orada ‘yabani hayvan’ diye bir bölüm varmış; serçeyi oraya bırakmış. Bir üniversitenin böyle bir ünitesinin olmasına sevinmiş. Düşen, yaralanan, vurulan kuş cinsi türlerden başka ‘yabani’ sınıfına giren kara hayvan türlerine de bakılıyormuş. Orada genç veterinerler özensiz şekilde ilgilenmişler (nöbetçi de olabilirmiş). Sonra da bir kutuya koyup kendisine vermişler ve “Sabah salın” demişler. İşyerine dönmüş ve kuşu biraz izlemiş. Ancak bir süre sonra ağzından kan gelerek öldüğünü görmüş. Diyor ki:

Haberin Devamı

Önceki günün Hayvanları Koruma Günü olduğunu öğrenince durumdan daha da çok üzüntü duydum. Düşünün bir üniversiteye gidiyorum, orada genç öğrencilerin canlıya hizmet etmek için okumalarına saygı duydum. Ancak, pek ‘gönülden’ hizmet etmiyorlardı. O kuş ölmemeliydi. Sadece kedi, köpek mi seveceğiz yani. Hiç olmazsa size yazıp rektör ve dekanın bilgilenmesini istedim.”

MARMARA GÖLÜ YOK OLDU

DOLU olduğu zaman 320 milyon metreküp su kapasitesine ulaşan Marmara Gölü yılda 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası’na akıtıyor, 20 bin su kuşunu barındırıyor. Nesli tehlike altına girmeye yakın olan ‘tepeli pelikan’ türünün dünya nüfusunun kış aylarında yüzde 9’u Marmara Gölü’nde besleniyor ve kışı burada geçiriyordu. Ne yazık ki düzensiz ve kaçak sulama, iklim değişikliği ile en önemlisi göl kaynaklarının uygunsuz kullanımı nedeniyle doğal bir zenginliğimiz yok oldu. Dr. Buğra GÖKÇE

Haberin Devamı

KENTLİ BEKTAŞİLER

KENTLİ Bektaşiler, Osmanlı’nın aydın tabakasını oluşturuyor. Son dönem isimlere örnek vermek gerekirse ilk akla gelen Tevfik Fikret, Namık Kemal, Ziya Paşa, Şair Eşref, Resneli Niyazi vb.

Cumhuriyet fikrinin oluşmasında bunların büyük katkısı bulunuyor.

Bilir misiniz?       A.B.

Yazarın Tüm Yazıları