Mustafa Küçük’ün elinden 10 milyon fotoğraf geçti

Kadri Kayabal’ın ‘öğrencisi’ Babıali’nin ‘karakutu’su basına veda etti

Haberin Devamı

ABC Ajansı sahibi Mustafa Küçük hafta sonu arayarak “Sevgili komşum, Babıali’ye veda ediyorum artık. Sana Allaha ısmarladık” dedi. Bir anda şaşırdım, sonra da üzüldüm. Basın piyasasının yani Babıali’nin çok önemli bir ismiydi, çok eskiden tanışırdık. Hemen hemen her gün Cumhuriyet’in sonra da Hürriyet’in merdivenlerinde karşılaşırdık. Ya Genel Yayın Müdürü’nün ya da birinci sayfayı yaptıran Yazı İşleri Müdürü’nün odasına giderdi. Her şeyi bilen adamdı; hangi gazeteden kim kovuldu, kim transfer edildi, patron kulisleri, Ankara’dan ‘taze’ bilgiler, hatta toplu sözleşme görüşmelerinde hangi gazete ne kadar zam verecek...

Koltuğunda onlarca fotoğrafın olduğu dosyalarda ne ararsan vardır. ‘Fırından yeni çıkmış ekmek’ gibi, ya bir deprem ya da uçak kazasının atlatma resimleri, ya son bir filmin artistlerinin ya da darbe yapan devlet başkanlarının fotoğrafları. Parlak siyah kartlara basılmış fotoğraflara bakılmakla doyulmazdı. Hele kadın sanatçılarsa...

Haberin Devamı

Bana piyasa koşullarını özetleyen şu cümleyi sarf etti:

“Artık getiren götüreni karşılamıyor” dedi. Kendi ekonomik çıkmazını anlatmak istiyordu aslında “Bir gazetem (Şok) ile üç internet sitemi (Fotospor.com, şok.com, abc.com) devrettim” diye haber verdi. Küçük, çok saygın bir ‘gazeteci esnafı’ sayılırdı. Yaşı 80 olduğuna göre, kendisinin kimlerle çalıştığını ve dost olduğunu hesap edebilir ya da düşünebilirsiniz. Zaten bu anda –o da kaldıysa- Babıali’nin en eskisi olduğunu vurguladı, biraz da üzgün bir şekilde. Bir de onun işlerini sırtlayan sevgili oğlu Murat’ı kaybettiğinde bu kadar üzgündü diyebilirim.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin üst katında ünlü gazeteci Kadri Kayabal’ın Türk Haberler Ajansı (THA) vardı; Mustafa Küçük orada yetiştiğini söyler, Kayabal için “O benim babam gibiydi” der. THA hem haber gönderir hem de dünyadaki ünlü ajanslarının (Sigma, Gamma, Kamera Pres, Rex Ajans, Sipa Press) tab edilmiş fotoğrafların servislerini yapardı. Bu ajanslar dünyada olan büyük olayların resimlerini özellikle Paris’teki merkezlerine ulaştırır, oradan kalkan ilk uçaklarla dünyaya dağıtırlardı. Sinema sanatçılarının atlatma haber ve fotoğrafında ajaslar büyük rekabet halindeydiler. (O zaman daha fotokopi yok, daha sonraki yıllarda ilk önce Hürriyet’te oldu.) Fotoğraf nakli, -fotokopi daha sonraki yıllarda- 1990’larda yaygınlaşmaya başladı. Ardından bu fotoğraflar renkli olmaya başladı. Bu süreçte teknoloji öyle bir gelişti ki bir cihazı iki üç yılda değiştirmek gerekiyordu.

Haberin Devamı

60 yılı bulan çalışma hayatını Mustafa Küçük şöyle anlatıyor:

“15 yıllık THA dönemim 1975’e kadar sürdü, o günden bugüne kadar da Cağaloğlu’nda Seyhan İşhanı’nda kurduğum, 48 yıl süren ABC dönemi başladı. Toplam 60 yıllık dönemimde elimden 10 milyon fotoğraf geçti diyebilirim.”

- Büyüklerden kimleri tanırsın, gazeteci abilerin kimdi?

- Bize en yakını Cumhuriyet’ti: Cevat Fehmi Başkut, Ecvet Güresin, Erol Dallı, Kayhan Sağlamer; Hürriyet’ten Erol Simavi, Necati Zincirkıran; Milliyet’ten Ercüment Karacan, Abdi İpekçi, Turhan Aytul; Günaydın’dan Haldun Simavi, Rahmi Turan, Aydın Öztürk, Kemal Kınacı (Hürriyet’ten transfer). Akşam’dan Malik Yolaç, Doğan Can, İhsan Ada; Tercüman’dan hepimizin kardeşi, candan dostu, Kemal Ilıcak, Sadettin Çulcu; Dünya’dan Falih Rıfkı Atay, Bedii Faik; Son Havadis’ten Can Kaya İsen, Kemal Pekün, Mustafa Özkan; Hergün’den Faruk Güntunca; Yeni Sabah’tan Safa Kılıçdaroğlu, Orhan Koloğlu; Son Posta’dan Selim Ragıp Emeç (Çetin Emeç’in babası); Gece Postası, Altın Kitaplar Dr. Turhan Bozkurt, Cengiz Tuncer ve büyüğümüz Nezih Demirkent unutmadığım isimler.

Haberin Devamı

3 ‘GÜNÜN SÖZÜ’

1)HEDEFİ olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez.” Montaigne

2)TOPLUMUN yüzde 50’si, yüzde 50’sinin ne anlama geldiğini bilmiyor.” Patricia Hewitt

3)VERDİĞİNİZ her karar bir hatadır.” Edward Dahlberg

(CHP’liler birisini kendileri için seçebilirler.)

ÇAVUŞLU ÇÖPLÜK NÖBETİNDE

GİRESUN’un Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde 13 yıl önce faaliyete geçirilen Katı Atık Bertaraf Tesisi, yargının dört kez ÇED olumlu raporunu iptal etmesine karşın zehir saçmaya devam ediyor.

Kilometrelerce uzaklıkta Giresun ve ilçelerinden getirilen çöplerin depolandığı tesisin atık su sızdırdığı bilirkişi incelemeleriyle saptandı. Beldenin içme suyuna karıştığı ve kirliliğe yol açtığı gerekçesiyle yargının kapatma kararı verdiği tesis için 4. kez ÇED olumlu raporu alındı. Zehir solumaktan sağlığı risk altında olan halkın başvurusu üzerine Giresun İdare Mahkemesi “kapatılması yönünde” verilen sözlerin yerine getirilmemesi gerekçesiyle 4. ÇED olumlu raporunu da iptal etti. Kapatılmasının önünde hiçbir engel kalmadı. Halk, yargı kararlarının uygulanarak kapatılması amacıyla tesisin önünde 24 saat nöbet tutuyor, çöp kamyonlarını engelliyor.

Haberin Devamı

Sonuç alınıncaya dek eylemlerinde kararlılar. Eğer amaçlarına ulaşamazlarsa bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklar.

Çavuşlu halkını canından bezdiren ucube kapatılana dek nöbeti sürdürecekler. Giresun Valiliği neden duymuyor bu feryadı Şükrü KARAMAN

‘SARI GELİN’ BOY VERMEDİ

TRAKYA’nın “Sarı Gelini” olan ayçiçeği, Trakya üreticisini hayal kırıklığına uğrattı. Aşırı kuraklık ve artan çekirge popülasyonu nedeniyle boyları bodur kalan ayçiçeği ürünü, üreticisini dara düşürdü. Mazot, tohum, ilaç ve gübredeki aşırı artış sonucu büyük masraf yapan üretici, kuraklık ve çekirge de eklenince büyük darbe yedi. Buhrana giren çiftçi, Trakya’nın afet bölgesi ilan edilmesini, kredi borçlarının ertelenmesini istiyor. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Geçen yıl çayır tırtılı, bu yıl çekirge ve kuraklık vurdu. Gelin, Trakya’yı afet bölgesi yapalım. Kuraklığa karşı çözüm üretelim. Kredi borçlarını erteleyelim, zararlarını tarımsal sigortadan karşılayalım. Çiftçi büyük sıkıntıda. Tüketicinin de eli yanacak! Bu yıl ayçiçeği yok. Fiyatlar artar” dedi.

Haberin Devamı

Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar da çiftçilere destek vermek üzere bölgeye gitti. Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da yapılan toplantıda, “Hepimizin bildiği gibi çok kurak bir dönem yaşadık. Şu an bulunduğumuz alanda, ayçiçekleri biçilemeyecek durumda. Artık yağış olsa da ayçiçeği için bir fayda sağlamaz. Bizim çiftçi olarak sıkıntılarımız çok büyük. Girdi fiyatlarımız yüksek. Devletimizden, sayın yetkililerimizden önlem alınmasını bekliyoruz” dedi.

BİLİYOR MUSUNUZ?

- PENDİK Belediye Başkanı Ahmet Cin’in, “Bir belediye binasının yapımı 4 yıl sürer mi? Zeytinburnu ve Sancaktepe binaları yapıldı, Pendik neden geç kalıyor; kaynak mı yok, Büyükşehir katkı mı sunmuyor, beceriksizlik mi yoksa?” dediğini... Tolga ÖZKAN

Yazarın Tüm Yazıları