‘Kiev, Minsk Anlaşması’na uysaydı her şey farklı olurdu’

Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda dün sınırlı sayıda gazeteciyle düzenlenen toplantıda, ‘Kurtuluş’ adlı belgeselin tanıtımı yapıldı.

Haberin Devamı

Rus gazeteci Andrey Medvedev tarafından hazırlanan belgeselde, Donbas bölgesinde Rusça konuşan sivil halkın Ukrayna güçleri tarafından yaşadığı zulme dikkat çekildi. Donbas’a askeri harekât öncesi son 8 yıldır yaşananların ve Rusya’nın müdahalesine giden sürecin anlatıldığı belgeselde, sivillerin canlı kalkan olarak kullandığı belirtildi. Belgesel gösteriminin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Burarov, “Rusya düşmanlığına odaklanan politikası, Batı’nın açık kışkırtması ve desteği neticesinde, Ukrayna fiilen Batı’nın paralı askeri bir şirketine dönüştü” dedi. Minsk Anlaşması’na sonuna kadar uyduklarını ancak Rusya’nın güvenliğinin tehdit edilmesi ve bölgedeki sivil halkın yaşadığı zulüm nedeniyle mevcut özel askeri harekâtın başlatılmasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Burarov, “Eğer Kiev de bu anlaşmanın şartlarını yerine getirmiş olsaydı her şey Ukrayna’da başka türlü olurdu” diye konuştu.

Haberin Devamı

SAVAŞ 8 YIL SÜRDÜ

- Rusya, Ukrayna’nın Donetsk-Donbas, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini referandum ile kendi sınırlarına kattı, bu konu ile ilgili olarak anlaşma imzalandığını Putin açıkladı. Rus tarafı, Donbaslılar için bu savaşın bütün bu sekiz yıl boyunca bir dakika için bile durmadığı söylüyor.

Başkonsolos’un belgesel ile ilgili konuşması bir saat 10 dakika sürdü.

“Eğer Kiev BM Güvenlik Konseyi’nin kararı tarafından tasdik edilen Minsk Anlaşmaları’nı yerine getirmiş olsaydı her şey Ukrayna’da başka türlü bitirilmiş olurdu. Ancak Batılı garantörlerin sürece ilişkin planlara uymadıklarını söylemek zorundayız. Bizim bölgenin zorla Rusyalaştırılmasını gösteren hiçbir açıklamamız yoktur.”

EMEKLİ, İKRAMİYEYE ZAM BEKLİYOR

14 milyon emekli, dul ve yetim, Ramazan Bayramı’na üç ay kala ikramiyelerin ne kadar olacağını şimdiden merak etmeye başladı. Zira 1.100 liralık ikramiye satın alma gücünü hayli yitirdi. Bu para ile bırakın kaliteli çikolata alabilmeyi, kurban kesebilmeyi, torunlarına yüz güldürecek bayram harçlığı bile veremiyor emekli. Torunları karşısında adeta utangaçlık yaşıyorlar.

Haberin Devamı

2018 yılında 1.000 TL olarak ödenmeye başlanan ikramiyelere beş yıllık süreçte salt yüzde 10 oranında artış yansıtılarak 1.100 liraya çıkarıldı. İlk ödendiği 11 Mayıs 2018’de 1.000 lira olan ikramiye tutarı 2021 yılında yüzde 10 artışla 1.100 lira oldu. Israrlı taleplere karşın siyasi irade ikramiyeye yüzde 10 zam yapmakla yetindi. İkramiyeler, ilk ödendiği 2018’den bu yana her yıl enflasyon oranı kadar artırılsaydı günümüzde 3.200 lira olacaktı. Ne ki beş yıllık süreçte yüzde 10 zam yansıtıldı. Mevcut para yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından ötürü adeta pula döndü. Artırılması kaçınılmaz hale geldi.

Emekli, bayram ikramiyelerinin, geçmiş yıllardaki kayıpların telafi edilmesine yönelik en az 3.000 lira olmasını ve her yıl TÜFE oranında artırılmasını istiyor. Siyasi iradenin, memur ve emekliye yapılan yüzde 30 oranındaki artışla ikramiyeyi 1.500 lira olarak belirleyeceği savlanıyor. Seçim gözetilerek tutarın daha yüksek olabileceği de vurgulanıyor. Gözler siyasi iradenin alacağı zam kararında. Emeklinin bir diğer beklentisi 2000 yılı sonrasında emekli olan SSK ve Bağ-Kur’lulara yönelik intibak yasasının hayata geçirilmesinde. 3600 ek gösterge yasası çıkarıldı, EYT önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Sırada intibak yasası var.                         Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

Hakikat ilerlemektedir. Hiçbir şey onu tevkif edemez.”    Emile Zola

GÜRDENİZ, TCG GAZİANTEP FIRKATEYNİ’Nİ ANLATIYOR

Gaziantep’in direniş geleneğini 1995-1998 yılları arasında devam ettiren bir başka örnek, donanmamızın gözbebeği savaş gemilerimizden olan TCG Gaziantep Fırkateyni’nde 1995-1998 yılları arasında yaşandı. Geminin hem İkinci Komutanı hem de Komutanı olarak görev yapan, ‘Mavi Vatan’ın isim babası ve teorisyeni Amiral Cem Gürdeniz, Kırmızıkedi Yayınevi’nden 2015 yılında çıkan ‘Çelik Gemiler Demir Bahriyeliler’ isimli kitabında geminin direniş hikâyesini detaylı anlatıyor. 1995 yılında ABD’den gemiyi teslim almaya giden mürettebat, Clinton Hükümeti’nin sözünde durmaması üzerine 3 ay yerine 14 ay Norfolk’ta kalıyor. Bu arada hurdalıktan aldıkları gemiyi modern bir savaş makinesine dönüştürüyorlar. 1996 ağustosunda azılı Türk düşmanı Senatör Sarbanes’in nihai vetosu sonucu gemiyi alamadan Türkiye’ye dönüyorlar. Daha sonra Ankara ve Washington anlaşınca yaklaşık 15 ay bekleyip Gaziantep’i almaya ABD/Charleston’a geri dönüyorlar. Bu kez gemiyi 1.5 ay gibi rekor seviyede savaşa hazır hale getiriyor ve 12 Ocak 1998 günü Türk sancağını toka ediyorlar. Amiral Cem Gürdeniz, bu süreçlerde yaşadıkları zorlukları ve direnişi hatırlatmak üzere gemide Gaziantep köşesi kurup, gümüş bir kapta Gaziantep toprağı getirtiyor. Donanmanın en aktif ve örnek gemilerinden birisi olan bu güzel geminin pruvası neta, denizleri sakin olsun.

Haberin Devamı

(Sayın Gürdeniz’e teşekkür ederken, Gaziantep’le ilgili daha yazacaklarımızın olacağını duyurmak isteriz.)

BİLİYOR MUSUNUZ?

Hrant Dink’in, 19 Ocak Perşembe 15.00’te, 16 yıl önce öldürüldüğü yer olan Agos Gazetesi’nin eski çalışma ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde anılacağını...

-Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde Roma 15. Lejyonu’nun askeri karargâh olarak kullandığı Satala Antik Kenti’ndeki kazılarda ulaşılan buluntular ve savaş araç gereçlerinin ilk kez sergilenmeye başlandığını...

-Bu yıl 33. verilen ‘Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, ‘Deliliğe Zarif Bir Giriş’ adlı öykü kitabıyla Burçe Bahadır’ın layık görüldüğünü...

MESAJ PANOSU

790 BAL ORMANI

Haberin Devamı

-Tarım ve Orman Bakanlığı, 79 ilde toplam 733 adet bal ormanı kurdu. 2023 sonuna kadar hedef, bal ormanı sayısını 790’a çıkarmak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “2022 yılı için 100 bin tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz. Türkiye dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. Hedefimiz üretimimizi arttırmak” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları