Kent turizmini Kaleiçi yüklendi

Antalya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu’nun aktardığına göre; Antalya’ya gelen turist sayısı 14.5 milyonu geçti.

Haberin Devamı

Başka bir ifadeyle Türkiye’ye gelen her 2 turistten biri Antalya’yı seçti. Antalya, Türkiye’nin turizm başkenti olmaya başladı artık.

1960’lı yıllarda hazırlanan kalkınma ve turizm gelişim planlarıyla ortaya çıkan bir Cumhuriyet eseri. Antalya’nın kent içi turizminin yükünü son yıllarda Kaleiçi yüklenmeye başladı. Antalya, ‘turizm kenti’ olarak kimliğini borçlu olduğunu Cumhuriyeti ve 100’üncü yaşını ona yakışır bir şekilde kutladı. On binler, bayraklarla 100 yılın coşkusuna katıldı. Pazar akşamı herkesin bayrakları ile katıldığı fener alayı yürüyüşü, çeşitli müzik etkinlikleri ile sürdü. Antalya’nın tarihinin en kalabalık cumhuriyet korteji dikkat çekti.

VALİYE SEMPATİ

Muratpaşa Belediyesi ve Başkan Ümit Uysal, bu yıl 8’incisi düzenlenen Kaleiçi Old Town Festivali’ni 26-29 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdi. Festivale bu yıl 26 ülke 40 şehirden heyetler katıldı. Yabancı belediye başkanları, meclis üyeleri 100’üncü yıl coşkusunu, ellerinde Türk bayraklarıyla Antalyalılarla birlikte yaşadı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i etkinlikte Genel Sekreteri temsil etti. Antalya’nın yeni Valisi Hulusi Şahin, gala yemeğine katılmasıyla büyük sempati topladı, güzel de bir konuşma yaptı ve 26 ülkeden gelen 40 şehrin belediye başkanlarına “Hoş geldiğiniz” dedi. Festival, ziyaretçilerini Kaleiçi’nin en iyi korunmuş yapılarından tarihi Üç Kapılar’da karşıladı.

Haberin Devamı

130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un kenti ziyareti onuruna yapılan kapıda müzik dinletileri, canlı performanslar, resim çalışmaları gerçekleştirildi. Üç Kapılar’da oyuncu ve sanat yönetmeni Tamer Levent, üniversite öğrencileriyle doğaçlama drama yaptı. Levent, Kaleiçi’nde yıllar önce ‘Sanata Evet’ festivali yaptığını, Uluslararası Kaleiçi Old Town Festivali’yle 2’nci kez bu yaşayan antik kentin sokaklarında olduğunu anlattı. Kaleiçi’nin ziyaretçilerinin keşfetme ve merak duygularını harekete geçiren sokaklarından Mescit Sokak’ta resim, Hesapçı Sokak’ta müzik atölyeleri düzenlendi. Tarihi bir konağın bahçesinde bir grup Antalyalı sanatçı  çalıştay toplarken, Antalya’da Selçuklu dönemine ait tek medrese olan Karatay Medresesi’nde söyleşi ve imza günleri gerçekleşti. Festivalde Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Antalya’sı da Cumhuriyet dönemi arkeoloji çalışmaları da Antalya’nın endemik bitkileri de konferans ve söyleşilerde ele alındı.

Haberin Devamı

Başkan Uysal, festivalde Kaleiçi’nin 33 noktasında 103 ayrı etkinlik gerçekleştirdiklerini anlattı ve “Burada kazanan sadece Kaleiçi değil 12 ay şehrin içinde artık turizm var. Daha bu çok gelişecek. Şu an hedeflerimizin yarısındayız” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Ne mutlu Türk’üm diyene” sözü, istisnasız isteyenin kabul edileceği aidiyetin ifadesidir. Aidiyet evrensel değerleri içerdiği için mutlulukla neticelenir.”F. Müjgân DOĞAN

KURULTAY SAVAŞLARINA DİKKAT!..
HAYRİ İNÖNÜ İSYANDA!

ŞİŞLİ halkına dolayısı ile kamuya kazandırılmış yaklaşık 1 milyarlık mülkten niye vazgeçilmek isteniyor? Hayri İnönü Belediye Başkanı olduktan sonra, eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından belediyeye ait 9 taşınmazın, Belediye Meclis kararı ile kurucusu olduğu vakfa aktardığını fark etti. İnönü ise bu işlemin yanlış olduğunu, kamu yararı içermediğini tespit edip mahkemeye taşımıştı. Hatta Sayıştay bu işlemi mevzuata aykırı bulmuş, bu mülklerin belediye uhdesinde kalması halinde Şişli halkının birçok ihtiyacının karşılanabileceği yönünde rapor tutmuştu.

Haberin Devamı

Açılan davalar, Şişli Belediyesi lehine sonuçlanmışken şimdiki belediye başkanı Muammer Keskin, Şişli Belediyesi’ne karşı açılan davalar ile ilgili kendisine uzlaşma yetkisi verilmesi için bir teklif sundu.

Hayri İnönü soruyor: “Belediye başkanı kamu yararını düşünür, mahkemeler Şişli halkının lehine sonuçlanmışken, belediye davaları kazanmışken neden bir ‘uzlaşma yetkisi’ isteniyor, kendi döneminde Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuya vakıf olduğunu ve destek verdiğini söylüyor. Ben CHP’li belediye başbakanı değil miydim? Şimdi CHP’li bir başkan yönetiyor devamlılık gerekmiyor mu? Konu üzerine tarafıma gelen bazı kulislerde Sarıgül’ün, Keskin’in tekrar belediye başkan adayı olmasını destekleyeceğini, Kılıçdaroğlu’nun Muammer Keskin’e ‘Bu işi çöz’ dediği söyleniyor.”

Çok çetrefilli bir konu!..

Haberin Devamı

HOŞ GELDİNİZ İKİNCİ YÜZYIL

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı’na dair açıklaması şöyle: “Bugün en çok ihtiyacımız olan şey günümüzün gerçeği karşısında dimdik duran bir söylem ve pratiktir: 100 yıl önce bugün, ilk gününü yaşayan onurlu, insanca bir yaşam için doğan bir umudun izinden gitmek. O da ‘Hoş geldin ikinci yüzyıl’ demek.

Daha önce çağrısını yaptığımız ‘İkinci Yüzyıl’ın manifestosu ilk yüzyılımızdaki kurucu değerlerle benzer kodlar taşıyor; çünkü bu çağrıyı yapanlar ikinci yüzyıl da kendisine birinci yüzyıldaki liderini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ilkelerini rehber alıyor.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

* TEOS Ormancı Tatil Köyü’nün kurucusu Köksal Yıldırım’ın, Seferihisar’da turizm sektörüne katkı sağlayan çalışmaları dolayısıyla Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) tarafından ‘Yılın Girişimcisi’ seçildiğini...

Haberin Devamı

‘ATATÜRK ENTELEKTÜEL BİYOGRAFİ’

PRINCETON
Üniversitesi öğretim üyesi M. Şükrü Hanioğlu ‘Atatürk Entelektüel Biyografi’ (Bağlam Yayınları), Uğur Sümer ‘Devrimci Yol Tarihine Doğru-Uşak Komünleri’ (H2o),Aytunç Erkin ‘96 Saatin Öyküsü-Masa’ (Kırmızı Kedi) ve Tarihçi Levent Güngör, ‘Çorlu’ kitabından sonra ‘İşgalden Kurtuluşa Tekirdağ’ kitabını yayınladı.

MESAJ PANOSU

* 30 yıl önce Ayfer Atay döneminde yapılan Ortaköy Kültür Merkezi’ni; bodrumdaki suya, üst katlardaki eksikliklere rağmen, sanki kendileri yapmış gibi ‘açılıyor’ panosu önünde poz veren ‘siyasilerin’, panoda eksik bıraktıklarını tamamlayalım.Bilge SOLYUMRUK

Yazarın Tüm Yazıları