Hatırla kalbim 85 yıl oldu... Atatürk’e özlem şükran ve minnet

100 yıllık Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85’inci yıldönümünde tüm Türkiye’de ve İstanbul’da büyük bir özlem, şükran ve minnetle anılacak.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Lokantaları’nda 10 Kasım’da Atatürk’ün sevdiği yemekler servis edilecek. Şehir Hatları iskeleleri ve metro istasyonlarında sokak sanatçıları Atatürk’ün sevdiği şarkıları söyleyecek.

AÇIK OLMA...

Dün sözünü ettiğimiz ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları’ adlı kitabına devam ediyoruz. Atatürk’ün ne dediğini, ‘Tanıklardan Atatürk ve Atatürk’ten alınacak dersler başlıklarıyla özetliyoruz:

- Mustafa Kemal Atatürk dedi ki:

- “Arkadaşlar! Birbirimize daima hakikati söyleyeceğiz. Felaket ve saadet getirsin, iyi ve fena olsun, daima hakikatten ayrılmayacağız.” (Atatürk’ün Hayatı, Konuşmaları ve Yurt Gezileri; Necati Çankaya, S 227)

- “Ben düşündüklerimi sevdiklerime olduğu gibi söylerim. Aynı zamanda lüzumlu olmayan bir sırrı kalbimde taşımak iktidarında olmayan bir adamım.” (Atatürk’ten Düşünceler, Prof. Enver Ziya Karal, S:147)

Haberin Devamı

- “Kamuoyunu gerçek durumla karşı karşıya bırakmayı yeğlerim.” (Söylev Cilt I-II, Gazi M. Kemal Atatürk, S:339)

TANIKLAR ATATÜRK’Ü ANLATIYOR

"Mustafa Kemal Ankara’da bozgun haberini aldığı vakit pek öfkeli idi. Fakat soğukkanlılığını takınarak cepheye geldi. İsmet Paşa, Mustafa Kemal’e selam durur;

- Yapamıyorum, der.

Mustafa Kemal, İsmet Paşa’ya

- Yaparsın, yapacaksın der.

(Çankaya, Falih Rıfkı Atay, S:297)

TEMA: YENİDEN YEŞERTİYORUZ

2001 yangınları sonrası yanan orman sahalarında TEMA’nın inceleme ve çalışmaları sürüyor. ‘Yeniden yeşerteceğiz’ çalışması kapamında toplanan bağışlarla, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmalarında;

Manavgat: Yaklaşık 4.900 hektarlık (6.548 futbol sahası) bir alanda 5.036.640 adet fidan dikimi yapıldı. Yangını takip eden ilk kış aylarında dikilen fidanların başarı oranı yüzde 95 oldu.

Muğla: Yaklaşık 5.000 hektarlık (6.666 futbol sahası) bir alanda 6.079.759 adet fidan dikimi yapıldı. Yangını takip eden ilk kış aylarında dikilen fidanların başarı oranı yüzde 909 oldu.

TEMA’ya göre yana orman sahalarında incelemeler devam ediyor.

ÜÇLÜ İTTİFAK GELİYOR

Bizler ‘Milli Yol Partisi’ (Remzi Çayır), ‘Doğru Parti’ (Rifat Serdaroğlu) ve ‘Adalet Partisi’ (Vecdet Öz) yöneticileri olarak büyük önderimiz Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde ifade ettiği gibi durumdan vazife çıkararak bir araya geldik ve iştirakçi parti sayısı giderek artacak olan milli bir ittifak kurmaya karar verdik. Adını bilahare ilan edeceğimiz bu ittifak, icazeti dışarıdan değil 1924 Anayasası ve yüce Türk milletinden alan yüzde yüz yerli ve milli bir ittifak olacaktır.

Dr. Vecdet ÖZ-AP Genel Başkanı

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir sanatkâr da bir kumandan gibidir. Bir eserin muvaffakiyet derecesine ulaştığını hissettiği anda durmalıdır. Çünkü o andan sonraki çalışmalar eserin aleyhine işler.”

(Adnan Nur Baykal, Atatürk’ün bu sözünü alarak kitabının sonuna koymuş, “Arayışlarımı keserek kitabımı son haline getirdim” diyor.)

ATATÜRK’ÜN SIFATLARI

Atatürk’ün tüm hayatını kapsayan anekdotlarda, genellikle Atatürk’ün o anki sıfatına yer verilmiştir. Okuyucu tarihi belirtilmemiş anekdotlarla Atatürk’ün sıfatına bakarak olayın yaklaşık tarihini tespit edebilir.

MUSTAFA 1881-1893

MUSTAFA KEMAL 1893-1916

MUSTAFA KEMAL PAŞA

1916-1921

GAZİ MUSTAFA KEMAL

1921-1934

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

1934-

Haberin Devamı

TURKEY DEĞİL TÜRKİYE

Bir önerim ve ricam olacak. Gerek Amerika’da gerek Avrupa’da yapılan iletişimlerde, tabii burada bültenlerde de dahil vatanımızın adının her dilde (İngilizce, Almanca, Urduca), yani tüm dünya dillerinde daima TÜRKİYE olarak söylenmesinin, yazılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, bu konuda çok dikkatli olmamız gerektiğine inanıyorum. Vatanımızın adını bizler doğru kullanmadıkça yabancıların öğrenmelerini bekleyemeyiz. Güzel Türkiyemizin ‘hindi’ imajını tüm dost ve düşmanlarımızın beyinlerinden ancak böyle silebileceğiz. Yayın editörlerinin bu konuda çok duyarlı ve dikkatli davranmalarının yanı sıra özellikle de tüm teknoloji sistemlerinde vatanımıza hitaben ‘Turkey’ kelimesinin silinmesi ve yerine büyük harfli ‘TÜRKİYE’ konulması gerekiyor.

Dr. Eser UZUN Belding

eserub1@yahoo.com

Oregon, USA (formerly NJ/NY)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

TARİH TV’DE BELGESEL

-‘Kurtuluşa Kanat Gerenler’ adındaki 100 bölümlük belgesel serisinin Tarih TV’de yayımlanmaya başladığını...

-Tekirdağ NKÜ Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Eti Sina’nın editörlerinden olduğu ‘Tekirdağ: Kurtuluşunun 100. Yılına Armağan (1922-2022)’ başlıklı kitabın Artikel Akademi tarafından yayımlandığını...

MESAJ PANOSU

TARİŞ ZEYTİNYAĞI 295 TL

-Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2023-2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak belirlediklerini bildirdi ve fiyatın üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi ve ürünün değerini bulması açısından önemli olduğunu söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları