Enflasyon işçiye ağır darbe vurdu

YILBAŞINDAN bu yana, yani beş ayda gerçekleşen % 6.18’lik enflasyon karşısında çalışan ve emeklinin maaşına ocakta yapılan zam mum gibi eridi. Enflasyon canavarı zamları adeta yuttu

Haberin Devamı

. Sabit gelirli kitle cepten yemeye başladı, temmuza kadar da yemeye devam edecek. 1 Ocak’ta memur ile memur emekli maaşlarına % 3, işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ise % 4.71 oranında zam yapılmıştı. Oysa daha temmuz gelmeden beş ayda gerçekleşen enflasyon % 6.18 oldu. En düşük memur maaşında 83, ortalama memur maaşında 88.5 lira azalma gerçekleşti.

Toplu iş sözleşmesi uyarınca memur ile memur emeklisine temmuzda enflasyon farkı ödenmesi kesinleşti. Ödenecek fark haziran ayı enflasyonu ile netlik kazanacak. Ayrıca bu kitlenin maaşına yine temmuzda % 4 zam yapılacak.

İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin durumu daha da kötü. Ocakta aylıklarına % 4.71 oranında zam yapılan 9 milyon dolayındaki işçi ve Bağ-Kur emeklileri yılın ikinci yarısındaki artış için haziran ayı enflasyonunu bekleyecek.

Haberin Devamı

6 milyonu aşkın asgari ücretle çalışan emekçi de enflasyon canavarından olumsuz etkileniyor, satın alma güçleri geriliyor.

Enflasyondaki beş aylık artış asgari ücrete yılbaşında yapılan % 8’lik zamma yaklaşıyor. Net bin 404 lira ücretle çalışan asgari ücretliye 2018 yılı başına dek zam yapılmayacağı göz önüne alınırsa, onların durumu daha kötüleşecek.

Çözüm mü? Yetersiz zamlar, yüksek enflasyon karşısında eriyip gidiyor. Çalışan ile emekli aylıklarına yapılacak artışta 6 aylık enflasyon yerine önceden olduğu gibi seyyanen zam ve katsayı uygulanmasına geçilmeli. 2000 yılı sonrası işçi ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayacak yeni intibak yasası ivedilikle hayata geçirilmeli. Bu uygulamalar gerçekleşirse milyonlarca dar gelirli biraz nefes alabilir.

Şükrü KARAMAN

 

SAROS’UN BAŞINA ARAPLAR KONUYOR

DAHA 15 gün önce gazetemizin başlığındaydı, Saros Körfezi’ndeki yağma... Türkiye’nin cennet köşelerinden biri, özel koruma bölgesi, ormanların, açılan kalker ve taşocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ibretle okuduk. Türkiye’nin en önemli dalış merkezi İbrice burada. ‘Madencilik’ adına ormanlık alanların nasıl ‘çürük diş’ gibi oyulduğunu gördüğümüzde kahrolduk. Edirne DHA’dan Gurbet Gökçe ve Ali Can Zeray yeni bir Saros haberine imza attı. Araplar, Saroz Körfezi’ndeki Enez’e ‘yat limanı’ kuruyor.

Haberin Devamı

Bu konuda Edirne Valisi Günay Özdemir bir açıklama yapmış... Arapların bölgede yatırım yapacakları yerleri tespit ettiklerini ve çalışmaların olumlu sonuç vereceğine inandığını belirterek “Enez’de yapılan balıkçı barınaklarımız, yat limanı olarak hizmet verebilecek altyapıya sahip” olduklarını da eklemiş.

Arap ülkelerinin ortak turizm örgütü olan ATÖ Başkanı Dr. Banadar bin Fahad Al Fuhaid, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun tavsiyesi üzerine Edirne’ye gitmiş. Temasları sırasında da Saros kıyısındaki turistik ilçesi Enez’de de incelemelerde bulunmuş.

Araplar, Trabzon Uzungöl’ü de görüp beğenmişlerdi. Karadeniz yaylalarından sonra Arapların gözde tatil merkezlerine Saros da eklenecek.

Haberin Devamı

Saros dünyanın en temiz körfezlerinden biri... Yunanistan’ın havalimanı bulunan Dedeağaç kentine denizden yaklaşık 10 mil uzaklıktaki Enez’e, kış aylarında yatlarını bağlayacakları, yazda da dünya ülkelerine açılabilecekleri bir yat limanı yapmak istiyor Araplar...

Türkiye’ye 3.5 milyon Arap turist geliyor. 2 milyon Türk de Arap ülkelerini ziyaret ediyor.

DHA’ya göre, Enezliler Arapların ilçeye gelmesini ekonomik yönden istiyorlar; balıkçılar ise limanın kendilerinden alınması nedeniyle endişeli; ya Araplar bizim balık avlamımızı istemezlerse!

 

‘KADIKÖY KİTAP GÜNLERİ’NDEN NOTLAR

- 10 BİN metrekarelik peronlar ve tüm trenler Kadıköy Belediyesi tarafından temizlendi. Onarımlar belediye tarafından yapıldı. Tümüyle belediye olanaklarıyla yapılan Kitap Günleri’nde elektrik, temizlik, teknik, tasarım, organizasyon, güvenlik, iletişim, sağlık, ulaşım vb olmak üzere 200 Kadıköy
Belediyesi
personeli çalıştı.
Peronlar arası geçişi ve dolaşımı sağlamak için 4 köprü yapıldı. Elektrik tesisatı tamamen onarıldı. 4 Peronda 180 yayınevi, 16 STK, 50 bireysel yazar yer alıyor. 850 yazar kitabını imzalıyor. 72 vagonun tümü kullanıma açık. 5 günde 150 bin kişi ziyaret etti.

Haberin Devamı

Bir milyon civarında kitap satıldı. Söyleşi, atölye ve film gösterimi ile birlikte 114 etkinlik yapılıyor. Her gün 12.30’dan itibaren 3 noktadan (Bostancı Vapur İskelesi, Bostancı Lunapark, Haldun Taner) sürekli ring seferleri yapılıyor. İrfan Değirmenci, Zafer Algöz, Ercan Kesal, Yekta Kopan, Fatih Portakal, İbrahim Kaboğlu gibi sanat edebiyat ve felsefe dünyasından isimleri ağırlayan Haydarpaşa Garı’nda son üç gün oldukça hareketli geçecek.

Ionna Kuçuradi, Ahmet Ümit, Murathan Mungan, Mert Fırat, Emre Kongar, Nihat Sırdar’ın da aralarında olduğu çok sayıda sanatçı ve yazar söyleşi yapacak, kitaplarını imzalayacak. Edebiyatımızın usta kalemlerinden Hasan Ali Toptaş’ın kitaplarını imzalayacağı Kitap Günleri’nin bir başka konuğu ise Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray olacak.

 

Haberin Devamı

GÖKÇEK’LE MÜCADELE EDEN AVUKAT İŞİNDEN EDİLDİ

MELİH Gökçek’in ‘haksız ve hukuksuz’ onlarca uygulamalarını durduran, Ankaralıların ‘muhalefet çığlığı’ olan avukat Sedat Vural, CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen tarafından işten çıkarıldı. Tepki açıklamasına Ankara ABB’ye karşı açtığı ve iptal ettirdiği davaların bir listesini de ekleyen Vural, “Tarafıma yapılan üç kuruşluk ödemenin beş katı ücretle ismi tartışmalı yeni bir avukat atandı. Oysa şahsıma yapılan bir bildirim bulunmamaktadır. Bu tam bir OHAL uygulamasıdır. Sanki bir talimatın etik dışı ve vicdansızca yerine getirilmesidir” dedi.

Vural daha sonra şöyle konuşuyor:

“Kalleşçe arkadan vuruldum. Yaralandım fakat Çankaya Belediyesi şirketlerinin, özellikle ‘Çayyolu Sosyal Donatılarının ticari rekreasyon alanına’ dönüştürülerek, Melih Gökçek ile el ele talan edilmesine fırsat vermeyeceğiz; CHP örgütleriyle beraber... Parti kendisi hakkında bir disiplin işlemi yapmazsa önce oturma, sona da açlık grevi yapacağım.”

 

BİLİYOR MUSUNUZ

- KAZDAĞI Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin düzenlediği ‘Çevre İhlallerine Karşı Savunuculuk Atölyesi ve Savunuculuk Ağı Girişimi’ çalıştayının yarın 10.00’da Çanakkale Ayvacık’taki Kazdağı Sanat Evi’nde yapılacağını...

- CHP İstanbul örgütünün en renkli simalarından Kamber Doğan’ın dün Bahçelievler Medical Park Hastanesinde vefat ettiğini, cenazesinin yarın saat 13.00’te Tarabya İmam Hüseyin Cemevi’nden kaldırılıp Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verileceğini...

- AVRUPA ve Türkiye çapında düzenlenen, yenilenebilir enerji kullanımında yeni ve yaratıcı uygulamalara verilen ‘Güneş Ödülleri’ne katılmak için 12 Haziran Pazartesi gününe kadar başvuru yapılabileceğini... (www.eurosolar.org.tr)...

 

Zeytin Tasarısının geri çekilmesi iyi oldu

Bakan nihayet üreticileri hatırladı

 SANAYİNİN geliştirilmesi için hazırlandığı söylenen ama içindeki zeytinlikler, kıyılar ve meraların sanayi yatırımlarına açılması ile ilgili maddeler nedeniyle günlerdir kamuoyunda tartışılan kanun komisyondan AKP oylarıyla geçirildi ve TBMM Genel Kurul’a geldi. Zeytinliklerle ilgili maddeler hazırlanırken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı zeytin üreticilerine ne bilgi vermiş, ne de onların görüşlerini sormuş. Muhalefet partilerinin, sanatçıların, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların yoğun tepkisi sonrasında Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı üreticilerden oluşan bir heyetle görüşmeyi kabul etti. Umalım bu görüşmeler neticesinde zeytinliklerimizi yok edecek bu madde bugün TBMM’de tamamen geri çekilsin. Evet, doğru bir şekilde tasarının çekilmesi iyi oldu.

 

SARISÖZEN İSMİ KİMİ RAHATSIZ ETTİ

ANKARA Radyosunun Sıhhıye binasının karşısındaki parkın adı ünlü müzik adamı ‘Muzaffer Sarısözen’ idi. Sarısözen yurdumuzda ilk türkü derlemelerini yapmış onları bugünlere aktarmış ilk derlemecilerdendir. Bugün ekranlarda izlediğimiz sanatçıların bir çoğu onun tedrisatından geçmiştir. TRT repertuvarındaki türkülerin bir çoğunu o derlemiştir ve notaya almıştır. Sarısözen’in sayesinde binlerce türkü bugüne gelmiştir. Anadolu’nun kuş uçmaz kervan geçmez yörelerini elinde teybi, fotoğraf makinesiyle gezmiş ve bize binlerce türküyü hikayeleriyle, notalarıyla genç kuşaklara bırakmıştır. Ne olduysa bu kıymetli insanın isminin verildiği parktan adı kaldırıldı, tabelası söküldü. Başka bir isim verildi.

Ankara Türkülerinin yüzde sekseni de Sarısözen Hocanın bize bıraktığı mirastır. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu yanlıştan biran önce dönmeli o ismi yerine asmalı.

Umut ÖZKAN

 

 

Yazarın Tüm Yazıları