En perişan kesim esnaf

TBMM’ye öneri: Borçlar silinmeli, işsizlik maaşı bağlanmalı

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen depremin etkilediği illerdeki esnaflar için iktidarın acilen bir destek paketi açıklaması gerektiğini söyleyerek, “TESK verilerine göre, Adana’da 52 bin 524, Kilis’te 4 bin 600, Osmaniye’de 15 bin 768, Şanlıurfa’da 42 bin 793, Diyarbakır’da 26 bin 529, Gaziantep’te 41 bin 935, Adıyaman’da 18 bin 130, Malatya’da 21 bin 366, Kahramanmaraş’ta 27 bin 386 ve Hatay’da 46 bin 462 esnaf bulunuyor. Bu da, yaklaşık 260 bin esnafın bu felaketten etkilendiği anlamına geliyor” diye konuştu.

Bekir Başevirgen yaptığı açıklamada şöyle devam etti:

“Pandemiden kalan borç yükünü bile henüz hafifletememiş olan esnaf bir de deprem felaketiyle karşı karşıya kaldı. Depremden etkilenen illerde büyük bir göç başladı. Ancak ekmek teknesini, ailesini, toprağını bırakmak istemeyen binler var. İşyerleri enkaz haline gelmiş veya büyük hasara uğramış esnaflarımızın acilen desteklenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

İktidara çağrımızdır; esnaflarımızın tüm banka ve esnaf kefalet kooperatiflerine olan borçları, kira, fatura, BAĞ-KUR prim borçları Hazine tarafından karşılanmalıdır. Esnafın deprem nedeniyle işyerlerinde uğradığı zararların tümü Hazine tarafından üstlenilmelidir. Küçük esnafımızın bu süre zarfında gelir kaybının telafisi için esnaf ahilik desteği devreye alınmalı ve esnafımız işyerlerine dönene kadar düzenli olarak işsizlik maaşı bağlanmalıdır.”

Deprem nedeniyle afet kapsamına alınan 11 ilimizde ticari faaliyetlerin neredeyse durma noktasına geldiğine dikkat çeken Başevirgen, özellikle miatlı ürünlerin son kullanım tarihleri geçmeden tüketiciye ulaştırılması gerektiğini söyledi.

‘DEPREM FAKÜLTESİ’ KURULMALI

ARASINDA benim de olduğum çok kişi, bir akrabasını, bir tanıdığını depreme kurban verdi. Son depremde gösterdi ki deprem olgusu başlı başına bir güvenlik sorunumuz. Güvenliğin de ötesinde bu topraklar için yaşamsal önemde. Bu coğrafyada sosyoloji, tıp, psikoloji, tarih öğrenecek çocukların öncelikle hayatta kalması gerekiyor.

Müstakil ‘deprem lise ve fakültesi’ kurulmasını öneriyorum. Yapıların depreme tepkisinden, depreme dayanıklı tasarımlara, arama ve kurtarmalara...

Haberin Devamı

Profesyonel cihaz ARGE’sine kadar profesyonel, sadece deprem üzerine yetişmiş insanlara ihtiyacımız var. Talat ATİLLA

GÜNÜN SÖZÜ

OSMANLI devleti neden dağıldı? Koçi Bey Risalesi’ni okuyun. Adam kayırmacılık, yozlaşma ve liyakat sisteminin çökmesi 600 yıllık Osmanlı devletinin dağılmasına neden oldu.” Naim BABÜROĞLU

İBB MECLİSİ’Nİ HİÇBİR ŞEY DURDURAMAZ

İBB’nin şubat ayı meclis toplantılarının ikincisi 16 Şubat’ta yapıldı. Depremde ölen yurttaşlarımız için İstiklal Marşı okundu, saygı duruşunda bulunuldu ve konuşmalar yapıldı.

İBB mülkiyetinde bulunan birçok taşınmazın satış kararı alınması, borçlanma için ilgili komisyonlara dosyalar sevk edildi. Dış gezi olmazsa olmazdır; İskoçya’nın Edinburgh, Almanya’nın Berlin şehrine gezi için teklif komisyona havale edildi.

Haberin Devamı

Ancak imar dosyası olmadan olur mu? Meclis gündem sayısı 143, bunun yaklaşık 73’ü İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Bir de komisyonda bekleyen, bekletilen dosyaları katarsak bu dönem bu dosyalar bitmez. Meclis

gündemini kim belirliyor: Ekrem İmamoğlu. Nisan ayı geliyor, yine İmar Komisyonu seçimleri var. ‘Zorlu’ geçeceğini bilin, malum dosya çok.

 

BU HATAYI YAPMAYALIM

BİR rica...

Başta medya mensupları:

Hatay’a Antakya, Antakya’ya Hatay demeyin.

Hatay 15 ilçeli ‘İL’in adıdır, Antakya 15 ilçeden biridir; merkez ilçedir.

İskenderun Hatay’dadır, ilçedir. İskenderun’dan Hatay’a gidilmez! Ali GÜNAY

MESAJ PANOSU

- KİMYA Mühendisleri Odası, deprem bölgesinde çalışan sivil toplum örgütlerinin üyeleri ve kamu görevlilerinin ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Sahada çalışanların mutlaka kişisel koruyucu donanım kullanmaları gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

‘BİR ÇUVAL YEM BENDEN’

- DEPREM bölgesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize destek amaçlı ‘Bir Çuval Yem Benden’ kampanyası başlattık. Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu’yla düzenlediğimiz, üreticilere bir nebze cansuyu olacak kampanyaya vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz. (@tepebasibeltr) Ahmet ATAÇ-Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

‘CAYMA BEDELİ’ NE DEMEK

ANKARA Milletvekili Murat Emir’in, özel yurtların, aralarında depremzedelerin de bulunduğu üniversite öğrencilerinden ‘cayma bedeli’ talep ettiğini belirterek, “Sözleşmeler hukukuna göre cayma bedeli, deprem gibi mücbir sebeplerin varlığı dışında istenebilir. Deprem sonucu yaşanan afet, mücbir bir sebep değil mi?” tepkisini gösterdiğini...

Haberin Devamı

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın “Faturaların tahsilatını ertelemek evi yıkılan ya da hasar alan vatandaşların derdine derman olmaz. Depremzede vatandaşlarımızın doğalgaz ve elektrik faturaları ertelenmek yerine derhal silinmeli” açıklamasında bulunduğunu...

 

Yazarın Tüm Yazıları