DPT üzerine bir değerlendirme

DPT, 30 Eylül 1960 tarihinde, 91 Sayılı Kanun’la anayasal bir kurum olarak kurulmuştur. Türkiye’nin gelişme yolundaki önceliklerini, mevcut kaynaklarla harmonize ederek 5. yıllık kalkınma planları ile gerçekleştirmek, hükümetlere ekonomik, sosyal kalkınma konularında fikir vererek çözümler üretmek, DPT’nin ana göreviydi.

Haberin Devamı

DPT’nin kuruluşunda büyük emeği olan Nobel ödüllü bilimadamı Prof. Jan Tinbergen’i saygı ile anıyorum. Planlama ve plan; ciddiyet, disiplin, rasyonellik demektir. Türkiye, 1961’de girdiği Planlı Kalkınma Sureci’nden, 2015 yılında DPT’nin kapatılıp sıradan Kalkınma Bakanlığı’na dönüştürülmesinden itibaren uzaklaşmıştır.

Planlama, başbakana bağlı, bakanlıklar üstü bir kuruluştu; DPT Müsteşarı, özellikle Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantılarında, başbakanın yanında, bakanlar üstü bir pozisyondaydı.

Hiç şüpheniz olmasın ki eğer DPT olmasaydı Türkiye bugün ulaştığı gelişmişlik düzeyine gelemezdi. Mensubu olmaktan gurur ve şeref duyduğum DPT, birçok kuruluşa örnek olmak üzere teşkilatlanmıştı.

DPT’de Özal, Kemal Cantürk, Memduh Aytur, Hüsnü Kızılyalı, Mustafa Ernam, Prof. Dr. Bilsay Kuruç gibi birbirinden değerli müsteşarlarla çalıştım. DPT’ye girdiğimizde, bize verilen oryantasyon programları içinde en etkileyici olanı, ‘uzman namusu’ olmuştur. Planlama uzmanları, ülke sevdalıları olarak Türkiye için doğru olan her şeyi çekinmeden, korkmadan ifade edeceklerdir.

Haberin Devamı

DPT 2015’te Kalkınma Bakanlığı’na dönüştü, 2018’de tamamen kaldırıldı. Biz DPT uzmanları, 36 yıldır, İstanbul’da her ayın ilk cuması toplanıyoruz. Bu kuruluş yıldönümünde, Planlama’da şerefle görev yapmış, Türkiye’ye birçok katkıları olan arkadaşlarımı selamlıyorum.

Selçuk MARUFLU - 27.09.2022

(Bu yazının tümü Google’dan bulunarak okunabilir.)

GÜNÜN SÖZÜ

DÜZENLİ ceviz tüketimi ile diyabet, kolesterol yüksekliği, meme ve prostat kanseri, romatizmal hastalıklar, sarı nokta ile mücadele edersiniz. Hafızanızı güçlendirir, serotonin salınımını artırıp iştahınızı da azaltırsınız...”

Prof. Dr. Bengi BAŞER

KIRIM TATARLARINDAN ERDOĞAN’A ÇAĞRI

RUS işgali altındaki Kırım’da baskısını artıran Rusya, Kırım Tatarlarına göz dikti. Vatan Kırım’da yasadışı seferberlik kâğıdı dağıtılan ve zorla Ukrayna’ya karşı savaşmak için Rus ordusuna alınan Kırım Tatarları sesini duyurmak için çağrıda bulunuyor.

Kırım Tatar aktivist Midat Khalilov yayınladığı video mesajında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi.

Haberin Devamı

“Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadığınızı, Kırım Tatarlarının güvenliğinin sağlanmasının sizin için öncelik olduğunu her defasında belirttiniz. Sizden bir kez daha Kırım Tatar soydaşlarınıza, kardeşlerinize sahip çıkmanızı istirham ediyoruz. Milletimizi Rus işgalci yıkımından kurtarınız. Yasadışı olarak seferber edilmiş ve askere alınmış Kırım Tatar erkeklerinin serbest bırakılması için ne yapılması gerekiyorsa yapmanızı rica ediyoruz.”

YOLUNU BULAN ‘USTA’LAR DA KAÇIYOR

TANIDIĞIMIZ bir inşaat onarımcısı ile konuşurken ‘inşaat ustası’ bulamadığından yakındı. Söylediğine göre, bu tür inşaat ustaları Fransa’ya gidiyormuş, hatta bunların öncüsü Suriyeliler imiş. 10 bin lira aylığı beğenmiyorlarmış, “Sizin paranızın değeri çok düştü, biz de geçinemiyoruz” diyorlarmış.

Haberin Devamı

Hizmet işçiliği için son zamanlarda Sırbistan ‘merkez’ olmuş... Otobüslerle Sırbistan’a götürülenler burada orman içlerinde bırakılıyormuş, oradan da kaç gün sürüyorsa yaya olarak Fransız sınırına dayanıyorlarmış. Yani Avrupa’ya gitmenin yolu Türkiye’den başlıyor...

Hadi adını da söyleyelim. Aydın Özel ustanın söylediklerini özetliyoruz.

“Artık usta, kalfa hatta çırak bile yok. İyi ki Suriyeliler gelmiş, bu işleri onlar yapmaya başlamışlardı. Ancak TL’mizin değerinin düşmesi sonucu onlar da verdiğimiz parayı beğenmiyorlar. Çareyi Avrupa’da arıyorlar, yarım yamalak işler için verdiğimiz parayı beğenmiyorlar, bu durum benim çok gücüme gidiyor. Adam diyor ki, ‘Avrupa’da 5’ten 10 bin Euro’ya kadar iş var. Türkiye’de artık geçinemiyoruz’. Bunu söyleyen bir Suriyeli, düşünün artık.”

Haberin Devamı

Geçen gün Türkmen ve Özbek bir karı-koca ile sohbet ederken, Türkiye’yi çok sevdiklerini ama geçinemediklerini söylediler. Onlara göre artık hizmet işleri için Japonya, İsrail, hatta Güney Kore de kendilerinden işçi almaya başlamışlar.

Eğitim sisteminde ‘çıraklık’ için acil önlemler almak gerekiyor galiba...

ÇORLU’DA 450 DÖNÜM TARLA İMARA AÇILIYOR

ÇORLU Belediyesi tarafından kentin kuzeyinde NKÜ Mühendislik Fakültesi ve Kumluca Deresi çevresinde planlanan yeni inşaat alanlarının entegrasyonu ile bölgedeki eski ve çarpık yapılaşmaların kentsel dönüşümüne olanak sağlamak amacıyla dört mahalleyi kapsayan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları askıya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Turgut Bolat, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden otobüs terminali inşaatının tamamlanması ile kentin giriş noktalarından biri olan Çerkezköy yolunun kent için önemli bir nokta haline dönüşeceğini ifade ederek şu bilgileri verdi: “Hıdırağa, Silahtarağa, Nusratiye ve Kemalettin Mahalleleri sınırlarında kalan yaklaşık 450 hektarlık alana ait Nazım İmar Planı revizyonu ve Uygulama İmar Planı revizyonu işi kapsamında hazırladığımız 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce rezerv yapı alanına ilişkin sunulan imar planı teklifi çerçevesinde hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişiklikleri, 26.09.2022 Pazartesi günü 30 gün süre ile Çorlu Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğümüzde askıya çıkarılmıştır. Planlar ayrıca belediyemizin www.corlu.bel.tr internet adresinde 30 gün süre ile yayınlanacaktır.”

MESAJ PANOSU

ŞİŞLİ Belediyesi’nin, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü kapsamında tüm hayvanseverleri 2 Ekim Pazar günü Maçka Sanat Parkı’nda yapılacak ‘Can Dostlar Festivali’ne davet ettiğini...

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç’ın “Ülkemizin, kitabını ve defterini alıp her gün okula gidemeyen 4 milyon çocuk gerçeğini” Meclis gündemine taşıdığını...

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın, bütün partilere çağrıda bulunarak “Hep birlikte eğitime odaklanalım, eğitimi birlikte şekillendirelim. Particiliğe de gerek yok. O yüzden eğitim noktasında ayrışmak değil, birleşmek bence en doğrusu olacaktır” dediğini...

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

EĞİTİM-İş Sendikası’nın, tüm sendikaları ve kamu çalışanlarını, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve açlık sınırındaki ücretlere karşı 1 Ekim Cumartesi günü 11.00’de 1. Meclis’in önünden Anıtkabir’e yapılacak yürüyüşe çağırdığını...

 ÇANAKKALE Bayramiç Kuşçayırı köyü mevkisinde 2012 yılında altın bakır madeni ruhsatı alan Park Teknik Elektrik Madencilik A.Ş.’ye karşı yeni bir ÇED süreci başlattığını bildiren Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin, “Park Teknik’e ait ruhsat, altın bakır madeni ruhsatıdır. Kuvars, feldspat ve halloysit ile bizi kandırmayın” açıklaması ile halkın ve siyasi partilerin, STK’ların ekoloji mücadelesine daha fazla katılmasını istediklerini...

Yazarın Tüm Yazıları