Devlete, belediyelere ve TSK’lara düşen görevler | Kuruyan göllerimizdeki atıkları toplayalım

Her barajın ve gölün bir ömrü vardır.

Haberin Devamı

Ve bu ömür kendisini besleyen çay, dere, ırmakların getirdiği toprak, kil ve silt gibi maddelerin bu barajı doldurma süresiyle ölçülür. Eğer çevrede erozyon da varsa bu dolum süresi daha çabuk oluşmaktadır. Yani normalde 100 yıl olarak verilen barajların ömrü, çevrelerindeki erozyonların önlenememesi yüzünden 60 yıla kadar düşmektedir.

Siz bir barajın, gölün ve göletin ömrünü artırmak isterseniz, bu dolgu malzemesini baraj alanından çıkarmanız gerekir. Bu da ancak barajdaki suyun boşaltılması ile mümkün olur. İşte şu sıralarda arzu etmediğimiz halde devam eden ve yaz sonuna kadar da süreceği beklenen kuraklık yüzünden, tüm göl ve barajlarımız boşalmış durumdadır. Bu fırsattan yararlanabiliriz. Örneğin İstanbul çevresindeki göl ve barajların su stokları yüzde 31’e düştü. Yani bunun anlamı yüzde 68 oranında su boşaltıldı. Ankara’da ise boşalan su oranı yüzde 94’e çıktı. İzmir’de yüzde 83 olarak tespit edilmiştir. Bu oranlar oldukça büyük oranlardır. Burada Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nı, yerel yönetimleri, DSİ ve çevre ile ilgili tüm kurum ve kuruluşları uyarmak isterim. Güzel yurdumuzun hemen hemen her yerinde hüküm süren su sıkıntısından ve kuraklıktan yararlanarak, barajlarımızın ömrünü uzatabiliriz. Yeter ki şu sıralarda barajlar, göl ve göletler içinde biriken toprak ve diğer dolum malzemelerini temizleyelim.

Haberin Devamı

ÇEVRESEL AVANTAJLAR

Üstelik bu işlem sonunda hem çevresel ve hem de toplumsal birçok avantajımız olacaktır. Örneğin:

- Nehir ve derelerin getirdiği verimli toprakları içeren bu dolgu malzemesi, pek çok çiftçiye de satılabilir. Çünkü bu dolgu malzemesi her türlü tarım için çok besleyici bir toprak olarak değerlendirilmektedir.

- Zemini boşaltılan ve temizlenen göl ve barajlarımızda, önümüzdeki dönemde halkımız için çok daha temiz ve sağlıklı su biriktirmek mümkün olacaktır.

- Dere ve ırmakların getirdiği çöp ve organik olmayan atıklardan temizlenmiş baraj, göl ve göletlerde balıkçılık ve su ürünleri üretimi çok daha verimli olacaktır.

- Eski durumlarına göre temizlenmiş ve dolgusu boşaltılmış baraj ve göllerin birikim hacmi de artmış olacaktır. Böylece buralarda artık çok daha fazla su biriktirmek mümkün olacaktır. Yani bu fazla suların birikimi için yeni bir baraj yapmaya kalksanız çok daha fazla gideriniz olacaktır.

Haberin Devamı

Ancak ne yazık ki TV’lerde gösterilen haberlerde, kuraklık nedeniyle boşalan göl ve baraj içinde birçok hayvan otlamakta ve dışkılamaktadır. Ayrıca çevre bilinci olmayan fırsatçı kişiler buraları ekmeye çalışmaktadır. Lütfen devletin kurum ve kuruluşlarını, tüm yerel yönetimleri ve ilgili STK’ları göreve çağıralım. Evlerimizdeki su depolarına gösterdiğimiz özeni ve temizliği, göl, gölet ve barajlarımıza da gösterelim. Temizlenmeleri ve bakımları için kampanyalar ve projeler üretelim. Çünkü kazanan güzel ülkemiz olacaktır.             Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

ERİNÇ’İN CENAZESİNDE CUMHURİYET TARTIŞMASI

Cumhuriyet’in eski Genel Yayın Müdürü ve TGC eski başkanlarından Orhan Erinç’in, TGC binasında anma töreninde Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu eski Başkanı Av. Akın Atalay’ın konuşması ilginç bulundu.

Haberin Devamı

Atalay, özetle şöyle dedi:

Orhan Erinç’in hayatının son 70 yıllık kesitine baktığımızda Türkiye’de basının ve adaletin serencamını da görürsünüz. O, bu dönemin değerli ve erdemli yönlerini kişiliğinde taşıyan hemen herkesin sevgisini, saygısını kazanmış, iyilik timsali, hoşgörülü, tevazu sahibi, zarif bir insandı. Meslek yaşamının son 30 yılında onunla birlikte çalışmış son 7 yıllık döneminde de birlikte yargılanmış düşün arkadaşları, dostları olarak onu elbette özleyeceğiz ve yaşadığımız sürece unutmayacağız.

Orhan abi, Cumhuriyet gazetesi nedeniyle ilerleyen yaşlarında gazeteciliği savunmak, gazetesini ve gazeteci arkadaşlarını korumak zorunda kaldı. 36 yıl TGS yöneticisi, 12 yıl başkanı olmuş, birinin gazeteciliği nasıl savunması gerekiyorsa öyle dimdik durdu ama kendi zarif ve bilge dokunuşlarını da katarak. Çok sıkıntı çekti, bir milim taviz vermedi.” Atalay, Erinç’in Cumhuriyet yönetimindeki tartışmaları ve yargı sürecini anlatan bir kitap yazdığını ve burada ‘nöroloji uzmanları tarafından kendisine Myastenia Gravis teşhisi konulduğunu’ (bilim dışı adı da ‘üzüntü sonrası hastalığı’ imiş), ayrıca duymaz olduğunu açıkladığını bildirdi. Erinç’in bu kitaptan başka basın anılarını da ayrı bir kitapta topladığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Erinç’in cenazesine başta aile fertleri olmak üzere TGC Başkanı Turgay Olcayto, YK üyeleri, TGS Başkanı Gökhan Durmuş, CHP İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, milletvekilleri Mahmut Tanal, Muharrem Erkek, Ahmet Şık, TYS Başkanı Adnan Özyalçıner ve çok sayıda eski ve yeni gazeteciler katıldı.

Şakirin Camisi’ndeki öğle namazından sonra Erinç’in cenazesi Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

SU YOKSA..

- Yağışlar yüzde 57 azaldı, son 52 yılın en sıcak aralık ayı görüldü. Veriler, Türkiye açısından da ürkütücü projeksiyonlar ortaya koyuyor.

Yağmur ve kar yağışı yetersizliği alarm veriyor, susuzluk tehdidi büyüyor.

İnsanoğlunun neden olduğu küresel iklim değişikliği sonucunda sıcaklıklar artış gösterirken, yağışlar azalıyor, kuraklık riski katlanıyor. Uzmanlar su ve gıdaya erişimin güçleşmesi, ekolojik dengenin bozulması ve savaş gibi risklere dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Independent Türkçe’ye konuşan Su Politikaları Derneği Başkanı ve eski DSİ yöneticisi Dursun Yıldız’a göre ise dünyadaki su, gıda ve çevre güvenliği tehdit altında olduğundan, suyun savaş sebebi haline gelme riski bulunuyor. “Su yoksa yönetilecek bir şey kalmaz!”

MESAJ PANOSU

- Yağmayan yağmurun kuraklığı, yağan yağmurun sel ve su baskınları mukadderat değildir. Ülkemiz gerçekleriyle uyum sağlamayan ve ekosisteme zarar veren anlayışlarımızı sil baştan değiştirmeliyiz. Faruk ÇEBİ

- Son dönemde yaşanan ilaç krizinin Sistinozis hastalarını da vurduğunu belirten CHP’li Özcan Purçu, yurtdışından gelecek olmasına rağmen aylardır bulunamayan ilaçların akıbetini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

BİLİYOR MUSUNUZ

- Lozan Mübadalesi’nin 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında ‘Orhan Erdim’ anısına Orhan ve Nurdan Tekeoğlu çiftinin hazırladığı ‘Paramparça Belegeseli’nin gösteriminin 30 Ocak’ta Cemal Reşit Rey Salonu’nda yapılacağını...

-Ressam Erman Özbaşaran’ın ‘Muvazene’ isimli sergisinin 20 Ocak-25 Şubat tarihlerinde Galeri Bosfor’da sergileneceğini...

- Atölye Kültür Sanat organizasyonu ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan “Kadın Oyunları Festivali”nin bu yıl üçüncüsünün Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle ilk olarak şubat ayında Ankara’da, mart ayında sırası ile Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık belediyelerinin ev sahipliğinde gerçekleşeceğini...

- Kültür Konseyi Derneği’nin düzenlediği Boğaziçi Sohbetleri’nde 31 Ocak Salı 18.30’da yapılacak ‘21’inci Yüzyılda Türkçenin Geleceği ve Diller’ konulu söyleşide Öğr. Ü. Fethi Murat Doğan’ın konuşmacı olacağını...

Yazarın Tüm Yazıları