Deprem öncesi uyarılar

Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar, ‘Deprem öncesi uyarılar’ başlıklı yazısından önce Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır” sözünü hatırlatıyor.

Haberin Devamı

“Kahramanmaraş depreminin acı ve çok üzücü yıldönümü nedeniyle sizleri tekrar uyarmak istedim. Çünkü güzel ülkemiz oldukça yoğun bir deprem bölgesi içermektedir. Bu bölgelerde 485 aktif fay hatları üzerinde inşa edilmiş 68 ilimiz bulunmaktadır. Prof. Dr. Orhan Tatar’ın açıklamasına göre içinden aktif fay hattı geçen ilçemiz de 400 civarındaymış. Belde ve köy bazına inildiğinde ise rakamlar 6-7 bin civarındaymış.

Söz konusu il ve ilçelerdeki yüzlerce yıllık yerleşim bölgeleri, bu fay hatlarından neden uzağa taşınmıyor? Dünyada yapılan birçok araştırmaya göre deprem öncesi oluşan uyarıları dikkate alırsak ve gereken duyuruları da toplumumuza yaparsak, olası depremlerin felaket etkilerini azaltabiliriz. 

HASAR GÖSTERGELERİ

Umarım güzel ülkemizde, yaşadığımız deprem felaketlerinden alınması gereken dersleri çıkartarak, acil önlemleri de en kısa sürede alırız. Karşılaşacağımız kesin olan deprem riskini, sadece yıllık ve yaşanan güncel anımsamalarla gündeme almak yetmez. Olası depremlere karşı, devletimizi ve yerel yönetimlerimizi de depreme karşı hazır hale getirmek için gereken uyarıları önceden yaparak, acil önlemleri de almamız gerekiyor. 17 Ağustos 1999 depremi sonrası yerel yönetimler ve STK’larla birlikte birçok çalışmamız olmuştur. Bu çalışmalar sırasında doğal afet saydığımız depremin oluşumu öncesi, uyarı verip vermediğini merak etmiştim. Dünyada da bu konuda yapılmış çalışmaları araştırmıştım. Sonuçta, aşağıda deprem öncesi belirli sürelerde meydana gelen uyarılar listesi oluşmuştu. Bu konuda ilgi duyan birçok STK’ya da bu listeyi iletmiştim. Özetle deprem öncesi hasar veren göstergeleri özetleyerek sıralıyoruz:

Haberin Devamı

Önce böcek ve hayvanlarda davranış değişikliklerini sıralıyor. (Bir saat ile 3 gün öncesi) Örneğin at, eşek ve inekler: Tasmalarını koparırlar, ahırlardan dışarı çıkmak isterler, tepelere doğru koşarlar. Karıncalar: Olası depremden birkaç gün önce tümü yuvalarını terk edip, ağaçlara tırmanmaya başlıyorlar. Kediler: Kutu ya da çöp bidonunun içine sığınırlar, top gibi kıvrılıp, titrerler. Köpekler: Korku dolu havlama yapar, ulumaya başlarlar. Balıklar: Yüzeye yakın yüzmeye başlarlar, göçmen yılan balıkları hemen göç eder, bazı balıklar nedensiz olarak ölür. Ördek, kaz, kuğu: Göle girmek istemezler, göldekilerde dışarı kaçar ve bazıları da nedensiz ölür. İpek böcekleri: Arka arkaya dizilirler. Martılar: Denizden kaçar ve çember şeklinde uçuşurlar. Büyük baş hayvanlar: Elektrostatik ve elektromanyetik etkilenme ile huzursuz olurlar, anksiyete artar, hormonal denge değişir.

Haberin Devamı

Deniz ve göllerdeki değişimler, gökyüzündeki değişimler. (1 saat-1 hafta öncesi) Yeraltı sularında değişmeler. (1 saat-3 ay öncesi) Bitki ve ağaçlarda değişimler. (1 ay öncesi) Petrol ve doğalgaz alanları. (Hafta ve aylar öncesi) Yeryüzünde değişimler. (1 hafta - 10 yıl öncesi)

ALEVİ VE BEKTAŞİLERİN BİR SORUNU VAR

CUMHURBAŞKANIMIZA MEKTUP

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Kültür Bakanlığı’na bağlı yasayla kurulmuş yeni bir devlet kuruluşudur. İlgili yasa, bu inançtaki yurttaşlara inançlarıyla ilgili hizmet götürmek amacını taşıyor. Ancak bazı itirazlar var. Cem Vakfı kurucularından Ercan Güvenç, şöyle diyor:

“Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından iyi niyetli kurulduğuna inandığımız kurulun başındaki Ali Rıza Özdemir’in Alevi dernek ve vakıflarından görüş almadığı, istişare etmediği ve Alevi inancında olmayan, kabul edilemez önerileri hayata geçirme istediğidir. Böyle devam ederse Alevilerin kabul etmeyeceği birçok öneri hayata geçecek ve iyi niyetle kurulan kurul, işlevsiz hale gelecek. Kurulun amacı Alevilerin var olan sorunlarını gidermek, yeni tartışmalara yol açmak değil.

Haberin Devamı

Bu konuda birçok Alevi kuruluşu ortak deklarasyon yayınlamış. Bunlardan bazıları Seyyid Şah Kalender Veli Ocağı, Seyyid Cibali Sultan Ocağı, Seyyid Hacı Turabi Ocağı, Seyyid Hacı Muradi Veli Ocağı, Seyyid Mehmed Abdal Ocağı... Sayın Cumhurbaşkanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımıza bu durumu aktarıp haberdar olmalarını istiyoruz. “

Bu arada, geçenlerde Karacaahmet Sultan Cemevi’nde köşemize taşıdığımız yolsuzluk iddiaları ile sorulara, 25 senedir kurumun başkanlığını yapan dede Muharrem Ercan’dan hala yanıt beklediğimizi de iletmek isteriz.

GÜNÜN SÖZÜ

“CHP’de ‘tavan’ ile ‘taban’ arasındaki duygusal bağ kopmuş durumdadır. Peki bu kopuş nasıl onarılacak? Vakit geçirmeden, muhalefetin güç, inanç ve enerji toplayarak yaklaşan yerel seçimlerde yeni bir hikaye yaratması gerekiyor.”  Prof. Dr. Özkan YILDIZ

Haberin Devamı

DEMİRBAŞ İSMİ PARKA VERİLECEK

-DÜNKÜ köşemizde vefatını anlattığımız 10 bin hayat kurtaran Alper Demirbaş ile ilgili olarak Antalya Muratpaşa Belediyesi şu açıklamayı yaptı: “Organ naklinde rekorlara imza atıp, adını tıp tarihine yazdıran ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Prof. Dr. Alper Demirbaş’ın adının ilçede bir parka verileceğini duyuruyoruz.”

-BURSA Nilüfer Belediyesi, Belediye-İş Sendikası ile yaptığı 2. ek sözleşmeyle birlikte, iştiraki olan NİLBEL AŞ bünyesinde çalışanlarla, kadrolu işçi olarak çalışan yaklaşık 2 bin 500 personelin maaş ve sosyal haklarında büyük oranda iyileştirme yaptı. Nilüfer Belediyesi’nde en düşük maaş 32 bin 462 TL’ye yükselirken, en yüksek maaş da 53 bin 98 TL oldu. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, çalışanları yakından ilgilendiren bu müjdeyi, imza töreninde paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları