Cumhuriyet’in 100. yılına hazırlanıyor... İstanbul’da Doğu-Batı bilim kültürünü birleştiren müze

Türkiye’de 2019 yılı ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ ilan edilmişti. Adına gümüş ve bronz hatıra para çıkarıldı. 1924 Bitlis doğumlu hoca 2018’de İstanbul’da vefat etti. Cenazesi de özel izin ile İstanbul Gülhane Parkı içindeki İslam Tarihi ve Teknolojisi bahçesine defnedildi. Ömrünü İslam bilim tarihine vakfetmişti. Şöyle diyordu: “Biz, bilim tarihindeki eksik halkalardan birini yerine koymak istiyoruz; burada eksik kelimesi ile kastedilen, Rönesans’ı doğrudan doğruya Antik Çağ’a bağlayan yanlış düşünce ile oluşan boşluktur. Biz, İslam kültür çevresinin yaratıcı bilginlerinin, 900-1600 yılları arasında gösterdikleri başarılarını ortaya koymak istiyoruz.”

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Şarkiyat (Doğu Bilimi) Araştırmaları Enstitüsü’nde ünlü Alman Şarkiyatçı Prof. Dr. Hellmut Ritter’in (1892-1971) öğrencisiydi. ‘Buhari’nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar’ adlı doktorasında, hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip Buhari’nin sözlü kaynaklar yerine yazılı kaynaklara dayandığını ortaya koydu. Arapça, Süryanice, İbranice, Latince ve Almanca başta olmak üzere toplam 27 dil biliyordu.

1960 askeri darbesiyle üniversitelerden uzaklaştırılan 147 akademisyen arasındaydı. 1961’de Türkiye’den ayrılıp Frankfurt Goethe Üniversitesi’ne gitti. Orada Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü, ertesi yıl ise bu enstitü bünyesinde, tarih boyunca Müslüman biliminsanlarının icat ettiği 800’den fazla bilimsel alet ve düzeneğin modellerinin sergilendiği ‘İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni kurdu. Prof. Sezgin bu müzenin bir benzerini de 2008’de İstanbul’da kurdu.

Haberin Devamı

3500 metrekare sergi alanına sahip İstanbul’daki müze toplam 585 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonuyla alanında Türkiye’de ilk, dünyada ikinci örnek bir müze. Bahçesinde üzerinde Şam’da kurduğu rasathane ile ölçümler yapan Abbasi halifesi El-Me’mun’un 9. yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının kopyası olan “Yerküre” ve İbni Sina’nın ‘el Kanun fi’t-Tıbb’ kitabının ikinci cildinde bahsedilen 26 çeşit tıbbi bitkinin yer aldığı “İbn Sina Botanik Bahçesi” bulunuyor. Bilim tarihi açısından Doğu-Batı ilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıyor. Ayrıca bu kültürü gelecek kuşaklara aktarması açısından büyük önem taşıyor.

Beş yüz yıla yakın bir zaman İslam dünyasının başkentliğini yapmış, tarihi derinliğe sahip İstanbul’daki İslam Tarihi ve Teknolojisi Müzesi, şimdi Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla 2023 yılında açılacak bir sergiye hazırlanıyor. Sergide aralarında Cahit Arf gibi yirmiye yakın Cumhuriyet dönemi biliminsanının portresi, iştigal ettikleri bilim dalıyla harmonize edilmiş bir şekilde minyatüre işlenerek sergilenecek.

ADANA İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Haberin Devamı

14 bin kilometre alanı olan Adana, neden 10 kilometrekareye sıkıştırıldı? Ceyhan ve Yumurtalık Osmaniye’ye bağlanacak mı? Ceyhan il mi oluyor? Adana Havalimanı, uluslararası Çukurova Havalimanı açılınca ne olacak? Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın yanına yapılacağı açıklanan Uluslararası Fuar Alanı ne anlama geliyor? TÜYAP Fuar alanı ne olacak? Türkiye’deki hemen hemen tüm metrolar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca borcuyla devir alınırken Adana Metrosu’nun devir alınmaması ve 2 Etap Metro için kredinin onaylanmaması ne anlama geliyor? Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi’nin bir türlü bitirilememesinin nedeni ne? Sosyal ve kültürel olarak 2003’te 8. sırada olan Adana, yıllar sonra neden 16. sıralara geriledi?

Haberin Devamı

Hatırlatıyoruz. İl yapıp Adana’yı da Ceyhan’a bağlamadan önce el ele vererek sorunların çözümü için mantıklı ve gerçekçi mücadelede buluşalım. (Murat Berhun’un farklı açılardan yazarak gündeme taşımaya çalıştığı konuyla ilgili yazısını okumak için: www.adanahabermerkezi.com/adana-neden-az-geliserek-geri-kaldi)

MESAJ PANOSU

SEÇİME 2 TÜRLÜ GİDİLİR

- İKİ türlü seçime gitme imkânı var: Birisi Meclis’in 360 milletvekiliyle karar almasıyla, diğeri Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetmesiyle. Bunlardan başka seçenek yok. 6 Nisan’dan önce seçime gidilmesi zor görünüyor. Hamza DAĞ

HEP TOPLANMAYALIM

- TAYYİP Bey devletin Cumhurbaşkanı, ben Türk-İş Başkanı’yım. Ben 100 gram kıyma alanların, ekmek arası patates yiyenlerin temsilcisiyim. Ben öyle yaşadım, geldim. Benim sırtımda milyonların vebali var. Varsayıma göre asgari ücret belirlenmez. Önerim şu; bizi bir daha toplamasınlar, 6 ay sonra enflasyon yüzde 20 oldu diyelim. Hiç konuşmadan haziran veya temmuzda otomatik olarak 20’yi versinler. Ergün ATALAY

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

BİZİM insanımız söylemez,

söylenir, sadece söylenir.”

Melih Cevdet ANDAY

OKUYUNUZ

YARA Zgheib ‘Kuğu Caddesi Sakinleri’ (Epsilon), Banu Tozluyurt ‘Kendi Ayak İzini Oluşturan Kadınlar’ (Nemesis), Zafer Kalfa ‘Modern Sanatta Amerikan Mucizesi’ (Piramid), Holly Jackson ‘İyi Kız, Kötü Son’ (Epsilon), Ece Erdoğuş Levi ‘Şehrazat’ın Son Sözleri’ (Kafka), Yasemin Özek ‘Bu Böyle Yarım Kalmayacak’ (Epsilon), Bram Stoker ‘Yedi Yıldız Taşı’ (Kafka), Hazal Özkara ‘Portakalı Kim Sever?’ (Uçan Fil), Ayşegül Salt ‘Kayıp’ (Epsilon), Hande Karacasu ‘Sessiz İstila’ (Kırmızı Kedi)

KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRIMDIR: ADAYLARINIZI NASIL TESPİT EDECEKSİNİZ?

SAYIN Başkan, yarın seçim var denildiğinde hazır mısınız? Milletvekili adayınızı nasıl tespit edeceksiniz? Tepeden inme tabir edilen atama mı, ön seçim mi? Yaşadığım bölge Kırklareli, Lüleburgaz; Edirne’yi de iyi bilirim. Eğer kalkıp bu kentlerdeki diğerleri için de geçerli atama ile aday tespitine giderseniz; kaybetmeye adayız. Böyle durumda çok seçmen İYİ Parti’yi tercih edecektir. Tamam, eyvallah, birlikte yol alıyoruz lakin partimiz adına çözüm değildir. Tanımadığımız birinin il adına aday gösterilmesi olursa buna kent olarak karşıyız. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse meydanlarda demokrasi deyip parti içi demokrasiyi bu gibi yöntemlerle çiğnersek yakışmaz. Yerin kulağı var derler. Böyle muhabbetler duyuyoruz. Parti içinde hizmet eden yönetici, üye bundan dolayı sıkıntılı. Biz de çevreden duyduğumuz parti içi kaynamalara istinaden bir partili olarak söyleyelim dedik.

Haberin Devamı

Bazen yenen yemeğin görüntüsü güzel olur da yemesi sıkıntı verir. Görüntü sizi kandırmasın.

Tekin OKAY

Yazarın Tüm Yazıları