Bulgaristan yine seçime gidiyor - HÖH’ün hedefi 40 milletvekili

Bulgaristan, son bir yıl içinde 4’üncü kez genel parlamento seçimlerine gidiyor.

Haberin Devamı

2 Ekim Pazar günkü seçimlerde yaklaşık 6.6 milyon Bulgaristan vatandaşı sandık başına gidecek. Favori aday olan bir önceki Başbakan Boyko Borisov’un, GERB Partisi’nin lideri olarak yeniden seçilip başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor. 2009-21 yılları arasında üç dönem başbakanlık görevinde bulunun Boyko Borisov, daha önce Sofya Belediye Bakanlığı’nda bulunmuş ve eski Başkan Jivkov’un korumalığını yapmıştı.

Türklerin oluşturduğu ‘Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (HÖH) seçimlere iddialı girdiği belirtiliyor. HÖH bir önceki seçimlerde 240 sandalyeli parlamentoya 34 milletvekili sokmuş ve üçüncü sırada yer almıştı. Parti çevrelerinde yüzde 15 oy alıp parlamentoya 40 milletvekili sokmanın hedeflerini yapıyor.

Türkiye’de bir önceki seçimlerde olduğu gibi Bursa, İzmir, Kocaeli, Kırklareli, Edirne, Çorlu, Tekirdağ, İstanbul gibi kentlerde Bulgaristan göçmeni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde 165 sandık kurulacak. Bir önceki seçimde 126 sandıkta oy kullanılmıştı. 62 ülkede seçim yapacak Bulgaristan’ın en çok sandığı Türkiye’de açılacak.

Haberin Devamı

Bir Bulgar hükümet yetkilisinin izlenimlerine göre, Bulgaristan vatandaşları seçimden artık bıkmış vaziyette, bu da sandığa gitme oranını daha da düşürecek... Bir önceki seçimlerde katılım yüzde 40 civarında kalmıştı.

DİL DERNEĞİ’NİN ÖDÜLLERİNİ KİMLER ALDI

ÇANKAYA
Belediyesi’nin desteğiyle Dil Derneği tarafından düzenlenen ‘90. Dil Bayramı’ etkinliği Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Alper Taşdelen’in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve usta edebiyatçı Ataol Behramoğlu’nun yanı sıra yazar ve edebiyatçılar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Seçici Kurul’un değerlendirmeleri neticesinde Ömer Asım Aksoy Ödülü ‘Sırça Kanatlar’ isimli öykü kitabından dolayı Derya Sönmez’e verildi. Onur ödüllerine ise Ahmet Özer, Canan Güllü, Sedef Kabaş, Neptün Soyer, Güneş Çakmakoğlu ve Türkiye Barolar Birliği layık görüldü.

BASIN KARTLARI SORUNU SÜRÜYOR

CHP
Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, basın üzerine bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından dağıtımı geciktirilen basın kartlarını TBMM gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, “İletişim Başkanlığı, basın kartlarının yenilenmesini kasıtlı olarak geciktiriyor. TBMM Genel Kurulu’nun açılması ile gündeme gelecek Dezenformasyon Kanun Teklifi’nin yasalaşmasını bekliyor. Kanun Teklifi yasalaştıktan sonra birçok basın mensubunun kartı sadece iktidara muhalif oldukları gerekçesiyle iptal edilebilecek.”

Haberin Devamı

Sait BALCI-Araştırmacı

 

MESAJ PANOSU

- GOOGLE’ın özel günlerde logosunu bir kişi ya da olay ile simgeleyen uygulaması, bugün ilk Türk kadın arkeolog Dr. Jale İnan’ı koydu. Google’ın 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nde doodle yaptığı Prof. Dr. Jale İnan, Boston’da yer alan Güzel Sanatlar Müzesi’ndeki ‘Yorgun Herkül’ heykelinin kayıp yarısını bulmuş ve heykelin Türkiye’ye iadesini sağlamıştı.

- İPM ve Tarih Vakfı işbirliğiyle her ay düzenlenecek olan ‘Minerva Konuşmaları: Tarihte İstanbul’ serisi, 29 Eylül 2022’de Minerva Han Karaköy’de başlıyor. Konuşma dizisinde Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, farklı yüzyılları ve dönemleri kapsayacak biçimde İstanbul’un siyasi, ekonomik, toplumsal ve kentsel varlığı ele alınıyor. Konuşmacı Edhem Eldem, “İstanbul için nasıl bir tarih?” başlıklı konuşması ile perşembe 18:00’de, Minerva Han’da yüz yüze ve çevrimiçi toplantıda.

Haberin Devamı

- CHP gibi ayağına sıkan, yavrularını yiyen başka parti yoktur! Ne istediniz, doğruları söyleyen, genel merkeziniz gibi kaçak güreşmeyen Tanju Özcan’dan! #TanjuÖzcanYalnızDeğildir

Metin ALTAY

- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “Asgari müşterek oluşmadan ortak adayın tespit edilmesi doğru değil. Geçiş sürecinin yol haritasını çalışıyoruz” dediğini...

- BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, gazeteci Lale Özan Arslan’ın YouTube kanalında gündeme ilişkin soruları cevaplandırırken, “Devlet köprüye geçiş garantisi vermeyecek, çiftçiye alım garantisi verecek. Laiklik zannedildiğinin aksine dini yok eden değil, dini koruyan bir kurumdur. Bize gelen şey teokrasi değil, bize gelen şey monarşi” diye konuştu.

- PROF. DR. Tuna Tuğcu’nun üyesi olduğu Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’ne ulaşması güvenlik görevlilerince engellendi.

GÜNÜN SÖZÜ
SSCB’Yİ DAĞITAN LİDERLER

SOVYETLER Birliği’nin, Mihail Gorbaçov’un 15 Mart 1990 tarihinde devlet başkanı seçilmesiyle başlayan dağılış süreci, birliği oluşturan cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını kazanmasıyla 26 Aralık 1991’de tamamlandı. SSCB’yi dağıtma projesinin başında Bush vardı ve Yeltsin ile Gorbaçov da ona yardım ediyorlardı.

Haberin Devamı

ŞUTLUYORSUNUZ

ULUSAL
takımımız 3. Lig’den 2. Lig’e yükselirken resmen futbolumuz 4. Lig’e düştü. Çünkü önce FIFA sıralamasında sonlardaki Lüksemburg ile kendi sahanızda 3-3 berabere kalıyorsanız, ardından yine FIFA sıralamasında sonuncu Faroe Adaları’na 2-1 yeniliyorsanız yenilir yutulur süreç olmayan bu durum sizin futbolu 4. kümeye düşürür...

Şevket ÇORBACIOĞLU

BİLİYOR MUSUNUZ?

- CHP Tekirdağ Milletvekili ve CHP Ekonomi Masası Üyesi Dr. İlhami Özcan Aygun’un, AKP’nin paniğe kapılarak CHP’nin projelerini kopyalamaya başladığını ileri sürerek “Biz çiftçilerin sadece elektrik değil, tüm borçlarının faizlerini sileceğiz” dediğini...

- MANİSA Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun, Bakan Nureddin Nebati’nin “Çalışanların elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerini karşılamak için ödeyecekleri bin lirayı aşmayan tutarlardan gelir vergisi almayacağız” şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, “Elektrik ve doğalgaz desteği herkese verilmeli. Kamu çalışanlarına, emeklilere neden verilmiyor?” dediğini...

Haberin Devamı

- NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Devletin malı kapanın elinde kaldı” diyerek özelleştirilen fabrikalar için Meclis araştırması açılmasını istediğini...

- CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in, “Bakanlık, pamuğun üretiminin artırılması için mutlaka yeni politikalar geliştirmek zorundadır. Ayrıca fark ödemesi desteği için mazot ve gübre desteği de günün şartlarına göre artırılmalıdır” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları