Atatürk’ün liderlik sırları

Size önümüzdeki üç gün içinde ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları’ kitabını tanıtacağız.

Haberin Devamı

Alman Lisesi ve Alman Aachen Teknik Üniversitesi’nden Elektrik Yüksek Mühendisi olarak mezun olan Adnan Nur Baykal çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra Türkiye ve Amerika’daki dört şirketi yönetiyor.

Dilerim bu kitabı kitapçılarda bulunur ya da yeni baskıları yapılır. Keşke yeni nesil bu kitapları okuyup da yetişse. Bir sigorta şirketinin genel müdürü Levent Nart, “Atatürk hakkında bugüne kadar yazılmış kitapların ne sayısını bilmek, ne de akademik değerini tartışmak mümkün değil. Dostum Baykal’ın titiz çalışmasının bir ürünü olan bu kitap, yaşadığımız çağda kişilerin ve kuruluşların sıklıkla ihtiyaç duydukları ‘liderlik’ kavramının ne olduğunu, onun değerli kişiliğinde anlatan bir başucu kitabıdır” diyor. Adnan Nur Baykal, kitap boyutundan daha geniş hacimde, 180 sayfalık ‘Atatürk’ün Liderlik Sırları’ kitabının daha sonra ‘Osmanlı Yönetim Anlayışı’, ‘Türklerde Yöneticilik Geleneği’ adlarıyla devam edeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

1932-1933 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olan General Sherrill “Türk milletinin karakterini tespit etmek, anlamak için onun liderlerini tetkik etmekten daha isabetli bir yol ve bir vasıta yoktur” diyor.

Baykal, kitabı bir liderde olması gereken özellikler etrafında şekillendirmiş. 50 ana özellik tespit edip bunları alfabetik olarak düzenlemiş. Atatürk’ün seçme sözlerini, anekdotlarını, prensiplerini ana özellikleriyle toplamış ve kitabın sonuna Amerikalıların ‘Management Checklist’ dedikleri ‘Kendinizi Test Edin! Listesi’ni de koymuş. Her bölümün sonunda, alıntı yapılan kitaplar ve alıntı yapılan sayfalara da yer verilmiş.

ATATÜRK’TEN İLK DERS

Atatürk’ten alınacak dersler:

- Olduğunuz gibi görünün, göründüğünüz gibi olun.

- Başkalarını yanıltan, kendini de yanıltır.

- Şeffaf olun, insanlar ancak o zaman size güvenirler.

- Doğruya doğru demekten kaçınmayın.

GÜNÜN SÖZÜ

GAZA BASALIM

ÖZEL: Ekrem Başkan’la aramızdaki kardeşlik hukuku CHP’yi iktidara taşıyacak.

İMAMOĞLU: İline dönen çarşı-pazardan vatandaştan geri dönüşleri alsın ve seçim için gaza basalım.

YENİ BAŞKAN’IN İLK GÜNDEN YANLIŞ YAPMAYA HAKKI YOK; KOTİL-İSVAN ÖRNEĞİNİ UNUTMAYINIZ

Haberin Devamı

ÖZEL’E İLK UYARILAR

Kurultay konuşmalarında değişimin içeriği doldurulamadı. Eğer yeni Genel Başkan “Değişim’ diyorsa üç konuyu gündeme getirmelidir: Parti içi demokrasi, yeni komisyonlar ve salonda değil sokakta tutarlı muhalefet. Sayın Özel, gazeteci İsmail Saymaz ile yaptığı görüşmede büyükşehir belediye başkanlarının PM’de belirlenmesini çağrıştıran bir cümle kurdu. İlk günden ilk yanlış cümle. CHP yeni yönetimi, tüm seçimle gelinecek makamların adaylarını önseçim ile belirlemek zorunda. Eskiden büyükşehir belediye başkan adayları önseçimle belirlenirdi; Ahmet İsvan-Aytekin Kotil yarışması önseçimle belirlenmişti. Eğer yeni yönetim mart ayında tüm belediye adaylarını önseçimle belirlemezse güvenilirliğini büyük ölçüde kaybeder.

Haberin Devamı

CHP Emek Danışma Kurulu, Ekonomi Danışma Kurulu, Üretim Tüketim Kooperatifleri Birliği kurarak toplumun kılcal damarlarına erişemez ve tutarlı muhalefet yapmazsa örgütünde ve toplumda heyecan dalgası yaratamaz. Bu arada partiye seçim kaybettirme rekoru kıran Kılıçdaroğlu’nu bu geleneğini sürdürerek genel başkanlık seçimini de kaybettiği için istikrarlı politikasından dolayı tebrik etmek gerekir!

Dr. Engin ÜNSAL-15. Dönem İstanbul Milletvekili  

ECEVİT-İNÖNÜ TARTIŞMASI VE BAYKAL’IN BARAJ ALTINDA KALMASI

SAKIN UNUTMAYIN; HALK LİDERİ İNDİRİR

CHP’nin genç önderlerinden rahmetli Süleyman Genç’in eşi Şükran Genç, bize kurultay ile ilgili yazılar göndermişti bir hafta öncesine kadar. Parti örgütlerini gezdiğini, CHP delegelerinin gelen tehlikeyi görerek değişimden yana tavır alacağı yönünde izlenim edindiğini söyledi. Kılıçdaroğlu taraftarı dedikleri belediye başkanları da değişimi desteklemek zorunda kalacaklar, çünkü halkın durumunu en iyi onlar görüyor, hele aday iseler seçimi kaybetmek istemezler.“Baykal’ın baraja takıldığı seçimde ben Bursa il yöneticisi idim. Kapı kapı geziyor, CHP’ye oy istiyorduk; bir gün konuşurken yönetimdeki bir arkadaş ‘Baykal ancak baraja takılırsa gider, onun için ben oy vermeyeceğim’ dedi. Bir sessizlik oldu, herkes diğerleri gibi ‘Biz de vermeyeceğiz’ dediler. Yani Baykal’ı baraja takan parti örgütleridir. Süleyman Genç ile yaptığımız konuşmalarda İnönü-Ecevit kurultayını ayrıntılı şekilde anlatırdı. Ben şimdi partide aynı havayı görüyorum. En çok şansı olan Özgür Bey gibi -tabii hakkındaki eleştirileri de kendisiyle konuşacağım- ama eğer Kılıçdaroğlu seçilirse partiyi bırakın (bazı) belediyeleri bile kaybeder; baraj altında kalır.”

Haberin Devamı

Evet, İstanbul İl Kongresi ve Kurultay, Şükran Hanım’ın yazdıklarını doğruluyor değil mi?

8’İ HÜRRİYETÇİ 20 GAZETECİYE ÖDÜL

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen ‘Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri’ne değer bulunan 20 gazeteci 6 Kasım Pazartesi günü düzenlenen törende ödüllerini aldı. Ödülü almak için 50 yıl gazetecilik yapmak, 70 yaşından gün almış olmak gerekiyor.

Tören önceki gün TGC Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Genel Sekreter Sibel Güneş’in sunuculuğunu yaptığı törende TGC Başkanı Turgay Olcayto, ‘Şeyhül Muharririn Burhan Felek’in 26 yıl cemiyet başkanlığında bulunduğunu ve ölümünün 41. yılında kendisini özlemle andıklarını’ söyledi. “Bu zorlu bir ödüldür. Seçici Kurul 51 aday arasından 20 gazeteciyi ödüllendirirken gerçekten çok zorlandı” dedi.

Haberin Devamı

Adnan Özyalçıner, Arif Esen, Ayşegül Dora, Esat Yılmaer, Hüseyin Irmak, Mesude Erşan, Sibel Güneş, Turgay Olcayto ve Vahap Munyar’dan oluşan Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Seçici Kurulu bu yıl 20 gazeteciye ödül verdi. (Bir dönem Hürriyet gazetesinde yazı işlerinde yöneticilik, dış muhabirlik ve yazarlık yapan çalışanlarından); Akın Kamacıoğlu, Muammer Elveren, Nezih Akkutay, Leyla İsmier Özçengiz, Mehmet Komşu, Reha Öz, Tevfik Dalgıç, Yalçın Doğan ile diğer meslektaşlarımız Bedri Kayabal, Dilek Beyin, Erkan Yiğit, Fikret Helvacıoğlu, Güneş Uğurlu, İskender Özsoy, Kemal Önder, Necat Aşkın, Nedret Çatay, Önder Balıkçı, Solmaz Serdaroğlu, Şansal Büyüka, 2023 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. Ödül törenine Altan Öymen de katıldı.

İMAMOĞLU’NU DİVAN BAŞKANLIĞI’NA PROF. DR. HURŞİT GÜNEŞ ÖNERMİŞ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Divan Başkanlığı’na nasıl ve kim tarafından önerildi? PM üyeliğine bağımsız aday olma kararı alan ve daha sonra geri çekilen kurultay delegesi Hurşit Güneş’in kaldığı otelde Kayseri delegelerine anlattıkları, İmamoğlu’nun Divan Başkanlığı’na kim tarafından önerildiğine ilişkin iddialara yeni bir boyut kazandıracak gibi... “Kılıçdaroğlu önce beni makamına davet etti ve kurultayda divan başkanlığı yapmamı önerdi. Ben de kendilerine teşekkür ettim ve benden ziyade İmamoğlu’na her iki taraf arasında dengeyi sağlaması adına bu teklifin götürülmesini önerdim. Kılıçdaroğlu da makul karşıladı ve Gürsel Erol’u görevlendirdi. Erol da Kılıçdaroğlu’nun bu önerisini sundu. İmamoğlu da düşünmek ve durumu grubuyla değerlendirmek için birkaç gün süre istedi ve daha sonra bu öneriyi kabul ettiğini bildirdi. Durum bundan ibaret” dedi.

Bu durum tartışma yaratır mı, bekleyip görmek lazım.

Bu arada dikkat çekici bir durum şuydu: Kılıçdaroğlu’nu destekleyen tek grup Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ekibi ile eski milletvekili sanatçı Berhan Şimşek ve Kayseri delegesi, gazeteci Recep Bulut dışında kürsüde alenen savunan kimsenin olmaması her zaman tartışılacak bir konu.

Yazarın Tüm Yazıları