Aşı egoistleri

Covid-19 salgınıyla birlikte dilimize birçok kelime girdi. Pandemi, epidemi, filyasyon, entübe, immun, bulaş gibi... Tıp alanındakiler bunları zaten kullanıyorlardı ama günlük dilimize de yerleşti. Şimdi de ‘Aşı milliyetçiliği’ kavramı dillerde. ABD eski başkanı Donald Trump’ın ‘America First’ diyerek başlattığı bencillik akımı korona aşısına da bulaştı.

Haberin Devamı

ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi ülkeler nüfuslarının iki üç katı aşı üretimini kapattılar. Ülkelerinde üretilen aşılara ve aşı üretimi için gerekli maddelerin ihracatına da yasak getirdiler. Avustralya bunu 2009’da da yapmıştı. Domuz gribi aşısını üreten firmaya önce ülke içindeki talebi karşılamasını, daha sonra ihraç etmesini emretmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta şöyle diyordu: “Salgınla belirginleşen adaletsizlik, aşı meselesi ile çok daha vahim bir hal almıştır. 100’e yakın ülke aşıya henüz ulaşamadı. Bir tarafta nüfusunun neredeyse tamamına yakınını aşılamış ülkeler, diğer tarafta ilk doz aşıya ulaşamamış milyarlarca insan. Bu insanlık ve insani değerler adına endişe verici bir durum...” Yerden göğe kadar haklı; çünkü gerçek bu...

Haberin Devamı

Virüs üç milyona yakın can aldı. Milyonlarca insan hastanelerde, ölümün kıyısında dolaşıyor. Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçen hafta Twitter hesabında “Aşı milliyetçiliğinin tahmini maliyeti 9 trilyon dolar” diye yazdı. Avrupa Birliği de ısmarladığı aşıları bolca alamıyor; aşı sanki damla damla akan su gibi.

İki hafta önce de AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’den şu an için yoksul ülkelere aşı gönderilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yoksul ülkelere Küresel Aşı Erişim Programı’nın (COVAX) talebini “Önce Avrupa... Üye ülkelerimizde aşı tedariki baskısı var” diye cevapladı. Yani halk arasındaki deyimle “Allah versin” mealinde konuşmuş oldu.

Ülkemiz iyi durumda sayılır. Sinovac ve BioNTech/Pfizer aşıları geliyor. Galiba ABD’li Johnson&Johnson/Jansenn firmasıyla da görüşmeler sürüyor. Ardından gözler, kulaklar yerli aşılarda. Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği ‘inaktif aşı’ faz 2’de... Başka çalışmalar da var ama bu en önde. Dünkü verilere göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün önde gösterdiği 85 aşı çalışması arasında.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof.Dr. Necmettin Ünal, “Umarım salgın Türkiye’ye, aşı üretim teknolojisinde bilimsel olarak geçmişteki gücünü yeniden kazandıracak. Ama ciddi teknolojik yatırım gerekiyor. Özel sektöre bile yaptırılsa çoklu katılımlı, devletin kontrolünde, güncel teknolojiyle eski günlerdeki gücünü yakalamasını temenni ediyorum. Her ülke aşının kendisinden çıkması için çabalıyor” diyor. Bu da aşı savaşlarının süreceğini göstermiyor mu?

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“İstanbul Kanalı Projesi’ne karşı çıkanlar, Atatürk’e ve ilkelerine bağlı, O’nun kurduğu Cumhuriyet’e bütün kazanımlarıyla ve Anayasa’da yazılı bütün nitelikleriyle sahip çıkan yurtseverlerdir. ‘Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları’ onlar arasında aranmamalıdır. Atatürk ve O’nun emaneti olan Cumhuriyet’in kazanımları ve Anayasa’da yazılı nitelikleri, hepimizi birleştiren ortak değerler olmalıdır.” (Prof.Dr. Hikmet Sami TÜRK)

HAYALİNİZ NEDİR

TÜRKÇE öğretmeni bir yazılı sınavda son soruyu şöyle belirlemiş:

- En büyük hayaliniz nedir?

- Babamın parasının olup tüm borcunu kapatması ve işi olması.

Öğretmeni, bu sorunun altında her okuyanı ağlatan bu yazıyı yazmış:

Haberin Devamı

“Ah be çocuk dağladın yüreğimi.”

Bulgaristan’daki seçimlerde Türk parti 30 milletvekili çıkarabildi
BORİSOV YİNE KOALİSYONA KALDI

BULGARİSTAN’da Başbakan Borisov’un partisi GERB oyların yüzde 25.2’sini alarak seçimi kazansa da tek başına hükümet kurabilecek meclis çoğunluğunu sağlayamadı. GERB 240 üyeli mecliste 69 milletvekiline sahip olacak. Seçimin ‘büyük sürprizi’ olarak nitelendirilen popüler şovmen Slavi Trifonov’un ‘Böyle Bir Halk Var’ (ITN) isimli partisi ise seçim kampanyası yapmadan oyların yüzde 17.1’ini aldı. ITN, meclisteki 47 sandalyenin sahibi olacak. Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) 4 Nisan seçiminde ciddi oy kaybına uğradı. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) de oyların yüzde 10.7’sini alarak seçimin 5’incisi oldu. Oyları düşen HÖH, yeni dönemde mecliste 30 milletvekiline sahip olacak.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU
ÇANKAYA’YA BEKİR ÇOŞKUN

ÇANKAYA Belediyesinin Dodurga Mahallesi’nde 5 bin 200 metrekarelik alana inşa ettiği parka gazeteci-yazar Bekir Coşkun’un adı verildi. Park bugün 14.00’de Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in ev sahipliğinde hizmete açılacak.

SOSYAL Demokrasi Vakfı (SODEV) 27. Genel Kurulu’nda, Ertan Aksoy yeniden başkan seçildi; Rasim Şişman’ın Başkan Vekili olarak belirlendiği toplantıda Ahmet Emin Avşar Genel Sekreterlik, Tolga Karagöz ise Saymanlık görevlerini üstlendiler. Yönetim Kurulu’nda ise ayrıca, Turgay Keskin, İsmail Emre Telci, Türkan Mergün, Fatma Adıgüzel ve Emre Özdemir asil üye olarak yer aldı.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, AKP’li milletvekillerince verilen torba yasada, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin sorunu çözemeyeceğini, beklentilerden uzak kaldığını söylediğini ve “AKP çiftçinin kredisini yapılandırıp faizi arttırıyor” dediğini...

MİLAS Güllük Körfezi’nde yapılacak olan limana karşı çıkan İasos Yeşilyaka Mahalle Meclisi zoom toplantısının 8 Nisan Perşembe 20.00’de yapılacağını...

İBB’nin, çocuklu annelere yönelik destek paketlerine bir yenisini daha ekleyerek; 0-4 yaş aralığında çocuğu olan anneleri, toplu ulaşımdan ücretsiz yararlandırdığını; şimdi de bir bebeğin ilk 4 ayda ihtiyacı olan her şeyi tek pakette toplayarak paketin, bir beşiğin içinde annelere ulaştırılacağını...

KADIKÖY Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atmış ve 2015 yılında aldığı bir kararla, ilçede yıkımı yapılacak binalara yıkım öncesi asbestten ve zararlı atıklardan temizlenme şartı getirmişti. Bu kararla bugüne kadar ilçede 886 bin 725 ton asbest atığı bertaraf edildiğini...

Yazarın Tüm Yazıları