#MarmaraHayataDönsün

Murat Sevgi, Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi; ÇKK Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu Başkanı’dır.

Haberin Devamı

Trakya’da çevresel mücadelede önemli bir isimdir. Ergene’yi, Istranca’yı iyi bilir; tam bir çevre aktivistidir. ‘Ergene Hayata Dönsün’ eylemleri sonrasında 6 Mayıs 2011’de ‘Şafak Harekâtı’ adıyla bir çalışma başlatıyor Murat Sevgi. İşte o çalışmanın ürünü olarak, ‘Derin Deşarj Projesi’ adıyla Ergene Nehri’ne boşaltılan nehir çevresindeki fabrikaların sıvı atıkları, OSB’lerde kurulacak Atık Arıtma Tesisleri’nde (AAT) toplanacaktı. Bu AAT’lerin çıktısı kapalı kanallar üzerinden Marmara kıyısına ulaştırılacak ve buradan açığa verilecekti. ‘Şafak Harekâtı’ 10. yılına ulaştı. Sevgi diyor ki: “Projenin şekillenmeye başladığı ilk günden beri, takip edilebilen her aşamada ‘AAT çıktılarını denize vermek ölümdür’ dediğimizde buna çevreciler arasından bile inanmayanlar vardı. Arıtma sürecinin maliyetli olmasından ve kanal sisteminin kapalı olmasından kaynaklanan bir gözden-gönülden ırak iş çevirme şüphesini Kasım 2012’den beri defalarca konferanslar, seminerler, paneller, basın açılamaları, haberler, yazılar ve TV programları ile dile getirdik.”

Haberin Devamı

Projede sorunlar yaşandı. ‘Derin deşarj sistemi’nin açılışı Kasım 2020’de heyecansız bir şekilde yapıldı. Murat Sevgi’ye göre sistem; Marmara Denizi çevresindeki diğer benzerleri gibi ölümcül riskleri denize boca eden bir düzenektir.

Tesadüf mü bilemeyiz ama Kasım 2020’den beri Marmara’da bir afet artarak ve her geçen gün daha da ölümcül bir şekilde doğal kaynakları boğan yapısıyla deniz tabanını kuşattı. Bunun yüzeyde görünen çok küçük bir kısmı bile ülkeyi 6-7 ay içerisinde seferberlik aşamasına getirdi. Bakan Murat Kurum, dört tweet ile müsilaj meselesine dahil oldu. ‘Çevre Günü’nden bir gün önce yani cuma günü tarafları ‘Marmara Denizi’nde Musilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri’ konulu çalıştaya davet etti. İki gün içinde ne gibi bir sonuca varılacaksa, 6 Haziran Pazar günü ‘Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı’ tamamlanacak ve kamuoyuyla paylaşılacak.

HANGİ ORTAK AKIL!

Bakana göre; temelde müsilaja yol açan 3 neden öne çıkıyor: Küresel ısınmanın yol açtığı deniz suyu sıcaklığındaki yükselme, denizdeki durağanlık ve kirlilik. Marmara’da 91 noktadan kirlilik kaynakları incelenecek.

Haberin Devamı

Mühendis Murat Sevgi, bütün bunlar için hangi akılla çözüme gidileceğini sorarken, çözüm önerilerinde bulunuyor. O da yarına...

İKİ UZMAN İYİ ŞEYLER SÖYLEMİYOR

“İSTANBUL’un su havzalarını acımasızca kirletiyoruz” feryadımı, ranttan dolayı kimse duymak istememişti. Su havzaları kusuyor artık. Neden olduğu ‘salya’ da Marmara Denizi’ni öldürüyor. Yetkililerin yıllardır 3 maymunu oynamasının bedelini İstanbul’un ekosistemi çok ağır ödüyor. Bunu Orman Mühendisi Faruk Çebi söylüyor.

Herkes soruyor; bu felaketten kurtuluş yolu var mı?

Denizbilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’ya, bu felaketten kurtuluş yolunun ne olduğunu anlatırken, “Arıtma tesisleri çalışıyor mu? diye soruyor. Elektrik faturasını ödemeyen var mı? Özetle, tek kurtuluş yolunun arıtma tesislerinin verimli çalışmasından geçtiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Bakalım hafta sonunda iktidar ne karar verecek. “Kanal İstanbul” için yeni bir düşüncesi olacak mı?

GÜNÜN SÖZÜ

“Kızınıza... Araç kullanmayı, okumanın önemini, çalışmanın önemini, kimseye ait olmadığını, prenses olmadığını, ayakları üzerinde durmayı öğretin. Bunları öğrenirse gerisi kendiliğinden gelir.” Nimet ÖZ

EKONOMİ YÜZDE 7 BÜYÜDÜ İSE ÇALIŞANA BİR HAK YOK MU?

HEMEN vurgulayalım; işçi ve emekli seyyanen 500 lira talep ediyor. Ekonomideki büyümeden memur, işçi ve emekliye pay verilmeli, deniyor. Doğalgaza haziran ayında da yüzde 1 zam geldi. Kümülatif olarak değerlendirildiğinde yüzde 6’yı aşıyor cep yakacak zamlar. Kuşkusuz önümüzdeki günlerde de sürecek gıdım gıdım zam.

Haberin Devamı

İşçiye, memura, asgari ücretliye ve emekliye verilen artışlar yılın ikinci yarısı dolmadan çoktan eridi. TÜİK ekonominin yüzde 7 büyüdüğünü açıkladı. O vakit büyümedeki paydan emekçi, memur ve emekli de yararlanmalı.

Şükrü KARAMAN

MESAJ PANOSU
‘TARİHİN BİLİNMEYEN YÜZÜ’

COVID-19 nedeniyle ara verilen Cengiz Özakıncı ile ‘Tarihin Bilinmeyen Yüzü’ izlencesi, Kanal B televizyonunda yeniden başlamıştır.

KILIÇDAROĞLU’nun katılımı ile bugün açılacak olan ‘Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü gazetecilere tanıtan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel,5 Hedef 50 Proje’si içerisinde yer alan, tamamı belediyenin öz kaynaklarıyla hayata geçen projenin tarımsal kalkınmada Türkiye’ye model olacağını söyledi.

Haberin Devamı

AVRUPA’ya İşçi Göçünü anlatan, İBB ve Hollanda Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu (DSDF) girişimi ile iki yıllık bir çalışmanın sonucunda Kadıköy Parkı’na dikilen ‘Umuda Yolculuk’ adlı anıtı 18 Haziran tarihinde açılacak.

BİLİYOR MUSUNUZ?

ADANA milletvekili Ahmet Barut’un tarım ve gıda alanında ziraat mühendislerinden çiftçilere herkesin aşılanması için iktidarı göreve çağırdığını...

ANTALYA Büyükşehir’in, Kemer’de kapalı otopark ve pazar alanı projelerini başlattığını...

SON kazandığı “Chopin Uluslararası Piyano Yarışması”ndan aldığı birincilik ödülüyle gündeme gelen genç piyanist İlyun Bürkev’in, Koç’a bağlı Arter’de Melih Fereli küratörlüğündeki ‘Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)’ adlı sergiden aldığı ilhamla yeni eseri ‘The Wind’i bestelediğini, ilk performansını 5 Haziran Çevre Günü’nde sunacağını...

TÜRKİYE Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün “Atatürk milliyetçiliğine inanan, hudut ve bayrak birliği diyen bütün yurttaşlarımıza kapımız ve gönlümüz sonuna kadar açıktır” dediğini; TDP’nin kamuoyunda bilinme oranının yüzde 30-35 arasında olduğunu söylediğini...

Yazarın Tüm Yazıları