Ben olsam yatırım için İrlanda’yı seçerim

TÜRKİYE-İrlanda İş Konseyi Başkanı Hakan Karaalioğlu, Dublin’in en yüksek binasını işaret etti:

Haberin Devamı

- Burası İrlanda’daki en güçlü işçi sendikasına ait.

İrlanda’nın İzmir Fahri Konsolosu, AKG Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye-İrlanda İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bülent Akgerman, patron bakışıyla yorumladı:

- İşçi sendikası çok güçlüyse İrlanda’ya yatırımı iki kere düşünmek gerekir.

Karaalioğlu, diyalogun kapıları açtığını vurguladı:

- Gama Holding’in İrlanda’daki şirketinin başında olduğum dönemde bu ülkede toplam 1 milyar Euro’ya yakın proje tamamladık. Elektrik santralı, otoyol, konut yaptık. İlk işimiz sendikaya kendimizi anlatmak olmuştu.

Akgerman’a sordum:

- İrlanda’da yatırım düşünceniz mi var?

- Aslında İngiltere’de Çimstone yatırımı düşünüyoruz. İrlanda olabilir mi diye bakıyorum.

Karaalioğlu, İrlanda’dayı tavsiye etti:

- Bir kere kurumlar vergisi yüzde 12.5. Büyük avantaj. Ayrıca, İngiltere’ye göre burada yatırım ortamı daha iyidir. Ben olsam İrlanda’yı seçerim.

Haberin Devamı

More Su Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ertuğ Balık Üretimi Yönetim Kurulu Başkanvekilliğini de yürüten Akgerman, hemen karar vermedi:

- Yine de İngiltere’ye biraz daha bakacağız. İrlanda’da ayrıca somon yatırımı yapmayı da düşünebiliriz.

1994’te kurulan Türkiye-İrlanda İş Konseyi, 23 Mayıs 2016’da muhatabı Enterprise Ireland’la bir anlaşma imzaladı. O anlaşma sonrası Konsey’in önceki Başkanı Süreyya Yücel Özden, Hakan Karaalioğlu ve Bülent Akgerman ekonomik ilişkileri yukarı taşımak için kolları sıvadı:

- Dublin’de bir “Türkiye Günü” düzenleyelim.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK Genel Sekreteri Mustafa Mente, Türkiye-İrlanda İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep Bodur Okyay, ING Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı John McCarthy, Eren Bağımsız Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Halit’le birlikte “Türkiye Günü” için Dublin’e gittik.

İrlanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Brendan Ward, Türkiye’nin Dublin Büyükelçisi Levent Murat Burhan, Enterprise Ireland yönetiminden Kevin Sherry, Jonathan Ryan ve Nil Mısırlı, 24 saatlik etkinlikte Zeybekci’nin heyetine eşlik etti.

Haberin Devamı

Sherry ve Ryan’ın konuşmalarında şu cümle dikkatimi çekti:

- Microsoft, Apple başta olmak üzere bilişim-teknoloji dünyasının 10 devinden 9’unun, ilaç sektörünün de ilk 10 büyüğünden 9’unun İrlanda’da yatırımı var.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, ticaret hacmi üzerinde durdu:

- İrlanda ile 1.3 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Biz 329 milyon dolar eksideyiz. İrlanda’da yılda 25 bin yeni konuta ihtiyaç oluyor. Dünya ikincisi Türk müteahhitleri, bu konuda rol alabilir.

Sunumlarda Dünya Bankası’nın “İş Yapma Kolaylığı” sıralamasına baktım. Türkiye’nin 69, İrlanda’nın 18’inci sırada yer aldığını gördüm.

Uluslararası yatırım çekmede İrlanda’dan alacağımız dersler olmalı değil mi?

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE ‘İRLANDA GÜNÜ’ DÜZENLEYELİM

DUBLIN’e indiğimizde meslektaşım Hakan Güldağ’la zihnimizi yokladık:

- Dublin’e 13 yıl önce Eczacıbaşı Vitra’nın temel atma töreni için gelmiştik. Törene dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılmıştı.

Türkiye-İrlanda İş Konseyi Başkanı Hakan Karaalioğlu, 2004’te Gama adına Dublin’de çalıştığını anımsattı:

- O tarihten bugüne İrlanda’ya Türkiye’den bakan düzeyinde ziyaret olmadı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bundan sonra görüşme trafiğini sıklaştırmak gerektiğini belirtip, İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Charles Flanagan’ı davet etti:

- Sonbaharda Türkiye’de bir “İrlanda Günü” düzenleyelim. Ayrıca, seneye 17 Mart’ta, “Aziz Patrik Günü”nde gelin, Boğaz Köprüsü’nde yeşil ışık yakalım.

Haberin Devamı

AB’DE HER ZAMAN SİZE DESTEĞİMİZ VAR

İRLANDA Dışişleri ve Ticaret Bakanı Charles Flanagan, Dublin’deki “Türkiye Günü”nde şu mesajı verdi:

- Göçmen krizinde Türkiye’nin rolünün farkındayız. AB üyelik sürecinde Türkiye’yi bugüne kadar destekledik, desteğimiz sürecek.

15 Temmuz darbe girişimini anımsattı:

- Darbe girişimine ilk tepki gösteren ülkelerden biri olduk.

2023 hedeflerine işaret etti:

- Dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girme hedefinizi biliyoruz. İlerleyen Türkiye ve İrlanda’nın işbirliği her iki tarafa kazandırır.

 İRLANDA DEVLETŞİRKETİ TÜRKİYE’DESANTRAL YÖNETİYOR

ŞU anda Ankara’da İrlanda’nın devlet şirketi ESB International’ın BDT ülkeleri ve Türkiye Genel Müdürlüğü’nü yürüten Hakan Karaalioğlu’nu 2004’te Dublin’de tanıdım. 2008’de Türkiye’ye döndüğünü belirtti:

Haberin Devamı

- Bir başka İrlandalı şirketin Türkiye ofisini kurdum. 2012’de ayrıldım. Eş zamanlı olarak İrlanda’nın devlet elektrik şirketinden Türkiye ve BDT ülkeleri Genel Müdürlüğü teklifi aldım.

ESB International’ın Ünal Aysal’a ait Gebze’deki doğalgaz çevrim santralını yönettiğini vurguladı:

- Ünal Bey’in şirketi ihale açmıştı. ESB International girdi ve kazandı. Halen santralı yönetiyoruz.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları