‘Alkollü içki bandrolüne vergi freni’ ertelenmesin

ALKOLLÜ içki üreticisi şirketlerden birinin ortağı aradı:

Haberin Devamı

- Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği geçen mart ayında yürürlüğe girmişti. “Vergi borcu olan üreticiye bandrol verilmemesi” hükmünün uygulama tarihi 1 Ocak 2016’ydı.

Sözlerini bitirmesini beklemeden araya girdim:
- O maddenin ertelenmesini mi talep ediyorsunuz?
- Hayır. Aksine, ertelenmesi için lobi yapanlar olduğunu duyuyoruz. Ertelenmesini istemiyoruz.
- Nasıl olur? Alkollü içki üreticileri olarak sıklıkla vergilerin yüksekliğinden, yasaklardan yakınırsınız. “Vergi borcu olana bandrol verilmemesi” de sektörünüze yeni bir yasak demek değil mi?
- Biz vergisini sektirmeden, zamanında ödeyen şirketler arasındayız. Bizim gibi davranan şirketler için sorun yok.
Ürün satışlarından sağlanan ÖTV ve KDV’yi zamanında Maliye’ye aktarmayan şirketlerden yakındı:
- Vergileri zamanında Maliye’ye aktarmayan şirketler, haksız rekabet yaratıyor. O kaynağın gücüyle aşırı fiyat indirimleri yapıyorlar. Bandrolleri vergi borcuna endekslemek, bizim açımızdan haksız rekabetin önüne geçecek.
Alkollü içki sektörünün bir temsilcisinin, piyasaya yeni disiplin, hatta bazıları için kısıtlama getirecek uygulamayı desteklediğine pek rastlamamıştım. Durumdan emin olmak için bir başka üreticiyi aradım, şu ayrıntıyı anımsattı:
- Bandrolle ilgili bu maddeye karşı ALKİDER (Alkollü İçki Üreticileri ve İthalatçıları Derneği), GİSDER (Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği) ve Şarap Üreticileri Derneği ilk anda dava açtı. Söz konusu derneklerin bazı üyelerinin talepleri üzerine davalar gündeme gelmişti.
Açılan davalardan henüz sonuç alınmadığını vurguladı:
- Ben erteleme beklemiyorum. Zaten yanlış anımsamıyorsam daha önce bir erteleme söz konusu oldu. Yeniden ertelenmemesinde yarar var.
- Sektörünüzü temsil eden 3 dernek birden karşı dava açmışken siz bandrolde yeni uygulamanın devreye girmesinden yana olduğunuzu söylüyorsunuz.
- Biz aslında bir nevi vergi tahsildarlığı yapıyoruz. Yani, ürünlerimiz üzerinden ÖTV ve KDV’yi müşterilerimizden tahsil ediyoruz. Sonra da dönüp onu Maliye’ye aktarıyoruz. O paralar bizim değil, devletin. Bizim şirketimiz geciktirmeden parayı Maliye’ye aktarıyor.
Söz konusu vergileri zamanında Maliye’ye aktarmayan şirketlerden o da dert yandı:
- Aracılık ettikleri vergileri zamanında Maliye’ye aktarmayan şirketler, bizim gibi zamanlamaya özen gösterenleri enayi yerine koyuyor. Piyasayı bozuyor. Bandrole vergi disiplini gelsin, haksız rekabet bitsin...
“Ertelensin” lobisi “baskın” çıkmazsa, 1 Ocak 2016’dan itibaren alkollü içkinin bandrolü vergi borcuna endekslenecek.
Vergi borcu olan şirketlere bandrol verilmeyecek... Dolayısıyla piyasaya yeni ürün süremeyecekler...

 

 

Haberin Devamı

42 kişinin öldüğünü unutmayın vergiyi aşırı yükseltmeyin

 

Haberin Devamı


ALKOLLÜ içkide bandrolün vergi borcuna endekslenmesini savunan sektör temsilcisi, önümüzdeki hafta belirlenecek rutin vergi zamları konusundaki tedirginliğini paylaştı:
- Alkollü içki başta olmak üzere, bazı kalemlerde yıllık vergi zamlarının yüksek olabileceği konuşuluyor.
Alkollü içkide ÖTV ve KDV’nin şişede toplam yüzde 60-70 arasında olduğunu anımsattı:
- Mevcut vergi yükü zaten “kaçak üretim ve tüketime” ortam yaratıyor.
Sahte içkiden ölümlere işaret etti:
- İstanbul’da 30, İzmir’de 12 kişi sahte alkollü içki yüzünden hayatını kaybetti.
Şu ayrıntı üzerinde durdu:
- Eskiden insanlar bilmeden sahte alkollü içkiyi alır, canından olurdu. Bu kez bazı tüketicilerin sahte olduğunu bile bile aldığı olaylara tanık olduk. Sektörümüzün vergileriyle ilgili yıllık zam aşırıya kaçarsa, Allah korusun sahte alkollü içkiden ölümlerin artışı gündeme gelebilir.
Alkollü içki ve sigaranın vergisinde “caydırıcılık” ile “sahteye, kaçağa davetiye” terazisini iyi ayarlamak gerekiyor...

Yazarın Tüm Yazıları