80 ülkedeki 264 bin çalışanı ‘tek bulut’ta topladı, ‘his’ ölçecek

ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih’le New York’a gittiğimde PepsiCo İnsan Kaynakları Yönetim Hizmetleri ve Operasyonları Başkanı Ümran Beba ile grubun merkezindeki ofisinde buluştum.

Haberin Devamı

Öncelikle görevinin kapsama alanını merak ettim, paylaştı:

- 80 ülkedeki 264 bin personelin hayatına yönelik uygulama ve süreçleri ekibimle birlikte tasarlıyoruz.

Dijital dönüşümün işgücü piyasasını da değiştirdiğini vurguladı:

- Şirketlerin insan kaynakları yönetimi yaklaşımı dönüşüyor. Yetenek kazanımından çalışan eğitimine, performans yönetimi ve ödüllendirmeye kadar her konu yeniden ele alınıyor.

PepsiCo’nun da son 4 yıldır İK (insan kaynakları) modelini dönüştürmeye odaklandığını kaydetti:

- Çalışanlara müşteri gibi odaklanıyoruz. Onların sorularını, endişelerini, arzularını ve PepsiCo’da geçirdikleri zamanı iş mi, kariyer olarak mı gördüklerini bilmek istiyorum.

PepsiCo’nun 80 ülkedeki 264 bin çalışanı için “tek bulut tabanlı İK platformu”na geçiş yapan ilk çok uluslu büyük işveren olduğunun altını çizdi:

Haberin Devamı

- Data ve analizlerle desteklenen süreçlerle ortak bir dil üzerinden verileri küresel olarak paylaşmak, daha çevik hareket sağlıyor.

Yakında iş dünyası liderlerinin mobil cihazlarından şirketlerinin gerçek zamanlı iş gücü analizlerine erişim sağlayabileceğine değindi:

- Dijital dünya muazzam fırsat sunuyor. Daha önce hiç olmadığı şekilde çalışanların ne düşündüğünü, ne hissettiğini anlama, potansiyellerini ve yarattıkları değeri en üst seviyeye çıkarmalarına yardımcı olma fırsatı veriyor.

Artık “organizasyonel memnuniyet anketleri”nin ötesine geçildiğine işaret etti:

- Dijital dönem, çalışanların tutum ve algılarıyla ilgili kapsamlı araştırma yapma biçimini de geliştirdi.

Bu noktada 1950’lerdeki bir ayrıntıya uzandı:

- PepsiCo, 1950’lerde yönetim kurulunda kadın üyeye sahip ilk şirketlerden biri olmuştu. Bugün, yönetim kademelerimizde yüzde 40’a yakın kadın bulunuyor.

“Çeşitlilik ve dahil edicilik” konusunun grupta ön planda tutulduğunu bir ödülle örnekledi:80 ülkedeki 264 bin çalışanı ‘tek bulut’ta topladı, ‘his’ ölçecek

- “Steve Reinemund Çeşitlilik Ödülü”, bu konuda başarılara imza atan liderlere veriliyor. Ben de bu ödülü CEO’muz Indra Nooyi’nin elinden aldım.

Haberin Devamı

Ümran Beba’yı, İstanbul’dan PepsiCo’nun 14 ülkeyi kapsayan bölgesini yönettiği dönemde tanıdım. O dönemde İstanbul’a gelen PepsiCo Başkan ve CEO’su Indra Nooyi, sohbet sırasında Coca-Cola Company CEO’su Muhtar Kent’i örnek gösterip ekledi:

- Ümran da bir gün PepsiCo’da aynı konuma gelebilir...

Beba, daha sonra Hong Kong’a PepsiCo’nun Asya-Pasifik Bölge Başkanı olarak gitti. Ardından Dubai’ye, grubun Asya, Ortadoğu ve Afrika İnsan Kaynakları Başkanı göreviyle geçti.

2016 Şubat’ında da PepsiCo’nun merkezinde şimdiki görevini üstlendi...

Başarılı kariyer yolculuğu Beba’yı World Economic Forum’un (Dünya Ekonomik Forumu) “Eğitim, Cinsiyet ve Çalışma Hayatının Geleceğine İlişkin Küresel Gelecek Konseyi” üyeliğine taşıdı...

Haberin Devamı

Türkiye’nin “dünyada yükselen profesyonel yöneticileri” listesinde de üst sıralara tırmandı...

O MÜZENİN MİMARI BENİM

CANNES’daki (Fransa) emlak fuarı MIPIM’de stant turu yaparken Efekta’nın patronu mimar Kayhan Çakanel kolumdan tuttu:

- Hep ismi çok öne çıkmış mimarları yazıyorsunuz. Bize de uğrayın.

Standına gittim, Çakanel, iPad’den sunuma başladı:

- Kahramanmaraş’ta büyükşehir belediyesinin kentsel dönüşüm projesinin mimari tasarımını hazırladık. Kimlikli dönüşüm olmasına özen gösterdik.

Çengelköy’de tasarladıkları “Üsküdar Mahallesi”ni gösterip, müzelere geçti:

- Çankırı’da Bilim ve Düşünce Müzesi, Gaziantep Kahramanlık Savunması ve Panoroma Müzesi, Denizli Müzesi, Manisa Müzesi’nin tasarımlarına imza attık. Konya Müzesi’nde de bizim imzamız var.

O anda kısa süre önce Pınar Süt’ün fabrikasını gezmek üzere gittiğimiz Şanlıurfa’daki müzeyi anımsadım:

- Şanlıurfa Müzesi’nden çok etkilendik. Mimarını merak ettik. Belki bilirsiniz.

- O müzeyi de biz tasarladık. Kültür Bakanlığı’nın projesiydi. Açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan yapmıştı.

Ardından Gaziantep Kahramanlık Müzesi’yle ilgili şu ayrıntıyı paylaştı:

- Rus ressam Alexander Samsanov, 40 metre çapında, 14 metre yüksekliğinde bir kahramanlık tablosu yapıyor. Bunun için Antalya’da boş bir fabrika kiralandı. Tablo 1 yılda bitirecek.

Şanlıurfa’ya yolu düşen, müzeyi mutlaka görsün...

ESKİ HÜRRİYETÇİLERİ GÖRDÜ, HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

GEÇEN çarşamba günü Hürriyet’in eski Genel Yayın Yönetmenleri’nden Seçkin Türesay, eski yazıişleri müdürlerinden Ertuğ Karakullukçu, aynı dönemde çalışmış olan Mete Ongan ve Cemil Özyıldırım buluştu, döneminin başarılı foto muhabiri Atılay Kayaoğlu’nu ziyarete gitti.Geçirdiği ağır rahatsızlık nedeniyle bir süredir yatağa bağlı olan Atılay Abi’ye moral verip, yanından ayrıldılar. Dakikalar sonra acı haber ulaştı:

- Atılay Kayaoğlu vefat etti.

Hürriyet’teki eski çalışma arkadaşlarını görmek, Atılay Abi için son dakika vedası olmuştu.

Haberin Devamı

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun...

Yazarın Tüm Yazıları