150 bin kişi sakatlıktan kurtuldu milyarlık hastane sahibi oldu

1970’li yılların sonları, Işıklar Holding’in patronu Turtgut Işık’ın kiracısı olduğu Çengelköy’deki yalı... Oğulları Rıza Kutlu Işık ile Uğur Işık, hafta sonu keyfiyle şakalaşıyordu. Derken Uğur Işık düştü, kafası ciddi şekilde yarıldı.

Haberin Devamı

Turgut Işık, soluğu komşusu Dr. Ayan Gülgönen’in yanında aldı. Gülgönen, Uğur Işık’ın tedavisinde yardımcı oldu. Telaşı atlatan Turgut Işık, Gülgönen’le sohbeti koyulaştırdı:

- Doktor Bey, uzmanlık alanınız ne?

- Mikrocerrahi...

Ardından detaya girdi:

- Mikrocerrah, mikroskop desteğiyle ameliyat yapar. İnsanların kopan organlarını ameliyatla yeniden vücutla birleştirir. Kol, parmak, birçok vakada organ ve hasta zamanında hastaneye yetişirse başarı oranı yüzde 98’dir.

Türkiye’deki eksikliğe işaret etti:

- Şu anda Türkiye’nin tek mikrocerrahı benim. Meslaktaşlarımın bu alanda yetişmesi, hastanelerde özel birimler kurulması için desteğe ihtiyaç var.

O dönemde Kağıt İşverenleri Sendikası Başkanı olan Turgut Işık, konuyu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Halit Narin’e açtı:

Haberin Devamı

- Fabrikalarda iş kazasında organ kopması olabiliyor. Bu tür durumlarda sakatlığın önüne geçmek mümkünmüş. Mikrocerrahinin ülkemizde yaygınlaşması için birşeyler yapsak.

Bu görüşme 1979 yılında Dr. Gülgönen’in öncülüğünde İstanbul Pastör Fransız Hastanesi’nde özel birim kurulmasını tetikledi. Gülgönen, yanına Dr. Oya Bayrı ve Dr. Türker Özkan’ı aldı.

Ardından TİSK önderliğinde, Tekstil İşverenler Sendikası, MESS, Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik İşverenler Sendikası, Çimento İşverenler Sendikası, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Valiliği, Eczacıbaşı, STFA gibi kurum ve gruplar biraraya gelerek “Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı”nın kuruluş çalışmasını başlattı.

1985’te ilk Mütevelli Heyeti Başkanlığını Nejat Eczacıbaşı, Yönetim Kurulu Başkanlığını Ayan Gülgönen, Yürütme Kurulu Başkanlığını Turgut Işık üstlendi. Hedefe mikrocerrahi hastanesi kurmak konuldu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Turgut Özal’a sunum yapıldı. Özal, Maslak’ta şu anda Acıbadem Hastanesi’nin bulunduğu arsanın Vakfa tahsisi için destek verdi.

Vakıf, o arsada Mikrocerrahi Hastanesi inşaatına girişti. 1990’da dönemin Vakıf Başkanı Turgut Işık vefat etti. Yerine MESS Başkanı Bahri Ersöz geçti. İnşaat kaynak yetersizliği nedeniyle yavaşladı.

Haberin Devamı

1993’te Vakfın Başkanlığına Rıza Kutlu Işık seçildi. İnşaat yeniden ivme kazandı. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e temel de attırıldı. 7 bin metrekare kapalı alanı olan bina kaba inşaat aşamasını geçse de, kaynak yetersizliği aşılamayınca tamamlanamadı.

Bunun üzerine arsanın yap-işlet-devret modeliyle kiralanması gündeme alındı. İhaleyi Acıbadem Grubu kazandı, zincirine Maslak halkasını ekledi.

Halen Necmettin Öztemir’in Başkan olduğu Vakıf’ın Başkan Yardımcısı Rıza Kutlu Işık, ulaşılan aşamayı şöyle özetledi:

- Yılda 5 bin organ kopması vakasına yüzde 99 başarıyla müdahale ediliyor. Bugüne kadar 150 bin kişi iş ve trafik kazasında organ kopmasıyla sakat kalmaktan kurtuldu. Mikrocerrahi hastanesi kuramadık ama Maslak’taki Acıbadem’in tapu sahibiyiz.

Bunun anlamını açtı:

Haberin Devamı

- Kira geliriyle rahatladık. Acıbadem Maslak, Vakıf üzerinden giden organ kopması vakasına yüzde 50 indirimli müdahale ediyor. Ayrıca değeri 1 milyar TL’ye ulaşan hastane binamız oldu.

Özetle, Türkiye’de mikrocerrah yetişmesine destek, 150 bin kişinin sakat kalmasını önlemek en önemli kazanım oldu.

1 milyar TL’lik hastanenin tapusu da Vakfa “sürdürülebilirlik” gücü kazandırdı...

 

AYDA İKİ CERRAH ABD’YE EĞİTİME GÖNDERİLİYOR

 

MİKROCERRAHİ Vakfı Başkan Yardımcısı Rıza Kutlu Işık, cerrahların eğitimini desteklediklerini belirtti:

- Her ay iki cerrahı Columbia Üniversitesi’nde (ABD) bir haftalık eğitime gönderiyoruz. Ayrıca Mikrocerrahi Derneği’nin düzenlediği eğitim çalışmalarına katkı veriyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye’deki eğitimden örnek verdi: - Deney faresinin bacağını kesip, sonra mikroskop altında birleştirme operasyonu yapılıyor.

40 MİLYON LİRAYA EĞİTİM HASTANESİ KURULACAK

RIZA Kutlu Işık, Mikrocerrahi Vakfı’nın bir eğitim ve araştırma hastanesi kurmayı planladığını bildirdi: - Bunun için 40 milyon lira fon ayırdık. Sağlık Bakanlığı da projemizi destekliyor. Projeyi Bakan Recep Akdağ’a sunduk, “İlk kez bizden para istemeyen bir Vakıf’la karşılaştım” dedi.

BAŞARILI AMELİYATA PARA DESTEĞİ VERECEK

RIZA Kutlu Işık, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan mikrocerrahi ücretlerinin düşük olduğunu vurguladı:

- Sağlık Bakanlığı’na ücretlere katkı vermeyi teklif ettik. Kabul gördü. Başarılı ameliyat ücretinin yüzde 50’si kadar ödemeyle devreye gireceğiz. Bu ödeme, araştırmaya destek sayılacak.

Haberin Devamı

GELİŞMİŞ GÖRÜNTÜLEME CİHAZLARI BAĞIŞLIYOR

RIZA Kutlu Işık, 4 kamu hastanesine son teknoloji görüntüleme cihazı bağışladıklarını vurguladı: - Söz konusu cihaz operasyonun başarısını ameliyat bitmeden gösterebiliyor. 5 hastaneye daha bu cihazdan bağışlayacağız.

 

Yazarın Tüm Yazıları