‘Kendimizi siyasetin içinde bulmak istemiyorduk’

ABD ve Avrupa’da yasaklama tartışmalarının odağındaki TikTok’un Türkiye’deki gündemiyse seçimler. Tiktok Türkiye & Levant Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen “Seçim çalışmalarımızı yaklaşık 8 ay önce başlattık. İstenmeyen ya da ilkeleri ihlal edecek içeriklerin daha çıkmadan otomatik engellenmesi için çalışma yapıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Önceki hafta TikTok’un CEO’su Shou Zi Chew’un ABD Kongresi’ndeki sorgusunda verdiği yanıtlar gündeme oturmuştu. Z Kuşağı’nın çok sevdiği kısa video platformu ABD’de yasaklanır mı derken farklı ülkelerin resmi kurumlarında platforma getirilen kısıtlamalar gündeme taşındı. Duruşma sonrası ABD basınına yansıyan gelişmeleri derlediğim yazı üzerine TikTok Türkiye yetkilileri olan biteni birinci ağızdan aktarmak istediler. Sorularımı yanıtlayan Emir Gelen, TikTok Türkiye & Levant Bölgesi Kamu Politikalarından sorumlu. TikTok’u sektörün en şeffaf şirketi olarak tanıtıp davet edildikleri her türlü görüşmeye ve denetlemeye iştirak etmeye azami özen gösterdiklerini belirtti. Gelen’e göre Amerikalı kullanıcılardan ABD’deki duruşmaya dair çok sayıda olumlu geri bildirim alınmış. Gelen, Teksas Projesi’yle verilerin ABD korumasına geçmesi halinde meselenin aklıselim biçimde çözüleceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

‘Kendimizi siyasetin içinde bulmak istemiyorduk’

* Avrupa ve İngiltere’de resmi kurum cihazlarına TikTok yüklenmesine getirilen kısıtlamalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Avrupa sorumluluk alanım değil. Bildiğim kadarıyla biz bu kısıtlamalara dair hiçbir gerekçeli karar göremedik. Yani en azından neyi yanlış yaptığımız ya da yapılması gerekenler söylenirse hemen o adımları atalım dedik fakat maalesef yapıcı bir geri bildirim alamadık Avrupa Konseyi’nden.

* Bu süreçler Türkiye’de nasıl ilerliyor?

2020 yılında 5651 sayılı kanunla sosyal ağ sağlayıcılarının içeriklerine ilişkin düzenleme yapıldı. Sektörde internet kanunu olarak anılıyor. Geçen yıl ekim ayında bunun yeni bir versiyonu yayımlandı. Biz bu süre zarfında yasa yapıcılarımızla ve resmi kurumlarımızla oldukça verimli ve iletişimin üst düzeyde olduğu toplantılar gerçekleştirdik.

* Toplantıların içeriğinden bahseder misiniz?

Türkiye’de sosyal ağ sağlayıcılığı regüle bir sektör. Bizi de regüle eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’yla (BTK) sürekli görüş alışverişinde bulunduk. Yine yasa yapım sürecinde Dijital Mecralar Komisyonu’na katılarak orada bir sunum gerçekleştirdik. Milletvekillerimizle fikir alışverişinde bulunduk.

Haberin Devamı

‘Kendimizi siyasetin içinde bulmak istemiyorduk’
Tiktok Türkiye & Levant Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen

* Bu fikir alışverişinde ne konuşuluyor?

Birçok konu konuşuluyor. Çekinceler dile getirilebiliyor. “Türkiye’de moderasyon ekibiniz var mı? Moderasyon nasıl sağlanıyor?  Yapay zekâyı ne derece kullanıyorsunuz?” gibi yabancı yatırımcıya sorulan türde sorular geliyor... Yanlış bilgi, dezenformasyon yayılmasına yönelik ne gibi önlemler aldığımıza ilişkin sunumlar bekliyorlar.

* Türkiye’de gerçek bir moderasyon ekibi var mı TikTok’un?

Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan sosyal ağ sağlayıcısı, 120’den fazla personeliyle TikTok’tur. Türkiye’ye bakan, Türkçe bilen çeşitli moderasyon ekiplerimiz dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda.

Haberin Devamı

* Türkiye özelinde konuşursak başlıca neleri filtreliyorsunuz?

‘Topluluk ilkeleri’ adlı bir kural setimiz var. Dünyada genel pratik şöyle; bir içerik ya da bir kullanıcının ilkelerimizi ihlal etmesi durumunda bahse konu içerik veya hesap ya kısıtlanıyor, ya Türkiye’den erişime engelleniyor ya da ilgili ülkeden erişimi engelleniyor veya platformdan kaldırıyor. Başta çocuk istismarı ya da aşırı nefret söylemleri, zararlı, yanlış bilgiler türü içeriklere müdahale ediyoruz. 2022 son çeyrekte Türkiye’de yaklaşık 2 milyon içerik kaldırıldı. Yüzde 84’ü yayına çıkmadan, yüzde 96.4’ü ise proaktif olarak şikâyet almadan engellendi.

* Topluluk ilkelerini ülkelerin kültürel yapısına göre güncelliyor musunuz?

Haberin Devamı

Türkiye’de hakaret içerikli bir konu Avrupa’da topluluk kuralını ihlal etmeyebiliyor.
O zaman içeriği sadece o ülkede kısıtlıyoruz. Yani Türkiye’den erişimi engelliyoruz. Bir de politika müdürlerimiz, yani ülkeyi bilen, kültürel nüansları ve neyin hassasiyet yaratabileceğini yorumlayabilen uzmanlarımız var. Türkiye’deki güvenlik danışma konseyi üyemiz Özyeğin Üniversitesi’nden Akın Ünver Hoca’dır. Dezenformasyon konusunda teyit.org ile çalışıyoruz.

* Seçim dönemi yaklaştıkça dezenformasyon konusu hassaslaşıyor, önlem alıyor musunuz?

Seçimler dezenformasyon içeriğine çok açık hadiseler ve bizim şu an birincil önceliğimiz, platformu tabiri caizse olabildiğince hijyenik tutabilmek. Seçim çalışmalarımızı yaklaşık 8 ay önce başlattık. Muazzam bir hazırlık içindeyiz. İstenmeyen ya da ilkeleri ihlal edecek içeriklerin daha çıkmadan otomatik engellenmesi için birçok çalışma yapıyoruz. Arka planda sadece Türkçe değil; Kürtçe, Azerice, Arapça, Farsça bilen moderasyon istihdamı sağlıyoruz. Aslında ilk çıktığımızda TikTok’u hep bir eğlence platformu yapmak istiyorduk. Kendimizi siyasetin içinde bulmak istemiyorduk. Fakat  platformu milyonlarca kişi kullandığı için ister istemez kendimizi (siyaset ortamında) bir iletişim aracı olarak buluyoruz. Şu an Türkiye’de birinci önceliğimiz seçime hazırlık.

Haberin Devamı

Kullanıcı sayısı açıklanmıyor

Dünyada yaygın olarak kullanılan video platformunun Türkiye’deki kullanıcı sayısı ticari sır olduğu için paylaşılmıyor. Ancak BTK kapsamına bakıldığında aylık 10 milyon kullanıcı sınırının üstünde olduğu anlaşılıyor. TikTok Türkiye’nin paylaştığı verilere göre platform Apple Store iOS Eğlence kategorisinde ve Google Play Android Sosyal kategorilerinde güncel olarak 1 numarada.

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları