Dünya kaç pille çalışır?

Önümüzdeki 10 yılda gerçekleşecek elektrik devrimiyle insanlığın karbon ayak izi olmadan enerji üretip sürdürülebilir bir yaşam inşa etmesi daha kolay olacak. Bunun için yüksek kapasiteli, dayanıklı piller üretme çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. 1 milyon mil yol yapan piller, şarj maliyetlerine katlanmak zorunda kalmayacağımız otomobiller o kadar da uzak değil.

Haberin Devamı

Sanayi devrimiyle insanlık için yeni ve hızlı bir çağ başlarken, bugün felaket saydığımız küresel ısınmanın ilk tohumları atılmıştı. Caddeler, meydanlar, kırsal bölgeler motorlu araçlarla dolmaya başlamış, fabrikalar ve üretimhaneler durmaksızın faaliyete geçmişti. Yaşama yeni bir dinamizm gelmesi milyonlarca insanın geleceğini aydınlatırken, gökyüzü karbonmonoksitle kaplanıyor ve hızla kararıyordu. Geçen 150 yılın ardından nihayet Dünya gezegeninin sonsuz kaynaklara sahip olmadığını anladık. Yeryüzünün petrol rezervleri tükeniyor. Motorların ürettiği karbon havaya salındıkça yaşam sahamız daralıyor. Üstelik havadaki karbonu emebilen, küresel ısınmaya karşı tek güvencemiz olan ağaçları yok etme konusunda adeta yarış halindeyiz... Hani, helak edilmek için yapılacaklar listesi varsa bir yerlerde, biz neredeyse hepsine birer ‘tik attık’...

Haberin Devamı

22 Eylül Pil Günü oldu

Neyse ki köprüden önce son çıkış için hâlâ biraz umudumuz var. Temiz ve yenilenebilir elektrik enerjisi dünyanın, daha doğrusu insanlığın geleceğini kurtarabilir. Elektrik devrimi olarak tarihe geçmesi muhtemel bu dönüşüm, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde kaçınılmaz olarak gerçekleşecek. Rüzgâr türbinleri, güneş panelleri, okyanus jeneratörleri ve dahası, dünyayı tüketmeden karbonsuz elektriği üretmek için hazır. Şimdi, elektrik devriminin tam anlamıyla gerçekleşebilmesi için teknolojide son bir eşik kaldı: Saklama kapasitesi yüksek, dayanıklı piller...

İçten yanmalı motorlara kıyasla yok denilecek kadar az karbon izi bırakan elektrik enerjisini üretmek, saklamaktan daha kolay. Ancak üretimin de limitleri bulunuyor. Güneş paneli, rüzgâr türbini gibi araçlarla sağlanan elektrik kısıtlı sürelerde ve belirli lokasyonlarda üretilebiliyor. Güneş battığı veya rüzgâr durduğu vakit enerji kesildiği için toplanan elektriğin pillerde saklanabilmesi gerekiyor. Pil teknolojisi üretim maliyetleri ve kapasite yönünde henüz yeterli seviyeye ulaşmadı ancak son 10 yılda büyük aşamalar kaydedildi. Elektrikli araçları ve ev tipi pilleri popüler hale getiren Tesla, sektörde pil için yapılan AR-GE çalışmalarının hızlanmasında önemli rol oynadı. 22 Eylül’ü ‘Battery Day’ (Pil Günü) olarak ilan eden Tesla, her yıl sektöre yeni gelişmeleri ve buluşlarını tanıtıyor.

Haberin Devamı

Benzinli araçlar tarih olacak

Küresel ısınmayı tetikleyen unsurların başında motorlu araçların geldiği malum. Elektrikli otomobiller, karbon izinin azalmasında önemli rol oynayacak. Tek sorun, pil maliyetinin yüksek, menzilinse benzine göre düşük olması. Bu sebeple Tesla’nın kurucusu Elon Musk, geçen yıl 1 milyon mil yol yapabilecek bir pil geliştirmekte olduklarını duyurduğunda büyük heyecan yaratmıştı. Geçen salı Elon Musk’ın ‘Battery Day’ açıklamaları, yüksek beklentileri karşılamasa da doğru yolda sağlam adımlarla ilerlediklerinin güvencesini verdi.

Otoyollarda elektrik dönüşümü, önümüzdeki yılların önemli gelişmeleri arasında yer alacak. 

Değişimin sinyallerini şimdiden görmek mümkün. İngiltere’nin 2030’da benzinli araçları tamamen kaldırmak için hazırlık yaptığı biliniyor. ABD’li senatör Govin Newsom’un çarşamba günü Kaliforniya eyaletine yaptığı çağrıysa manidar. 2035’e kadar Kaliforniya’da tüm benzinli araçların yasaklanması yönünde yaptığı çağrı, tarihin en büyük orman yangınlarıyla ve karbon kaplı gökyüzüyle baş etmeye çalışan eyalette yankı buluyor.

Haberin Devamı

Elektrikli araçlar ve piller, atmosferdeki karbonu azaltırken yeni yaşam imkânları da sunacak. Kendi enerjisini üreten, şebekeden bağımsız sürdürülebilir evler yaygınlaşacak örneğin. Böylece insanlar ve yerleşim birimleri şebekelerin etrafında toplanmak yerine uzak lokasyonlara yayılarak ekosistemde yeni bir denge kurabilecekler... Karantina döneminde insan yükünden bir nebze kurtulan doğanın kendisini iyileştirmeye başladığına tanık olmuştuk. Elektrik devrimine en az 10 yıl var ancak küresel ısınmayı yavaşlatmak için birkaç yıldan fazla vaktimiz kalmadı. Kurtarıcıları beklemek yerine değişimi şimdi, doğayla barışarak kendimiz başlatmalıyız.Dünya kaç pille çalışırElektrikli araçlar, otomotiv sektöründe alışılmadık rekabet olanakları yaratıyor. Satın alacağınız otomobili üç yıl tek kuruş ödemeden sınırsız yakıtla kullanabileceğinizi hayal edin... Volkswagen’in elektrikli SUV modeli ID4, ABD’li müşterilerine Electrify America şebekesi üzerinden üç yıl boyunca ücretsiz ve sınırsız şarj etme imkânı sunuyor.

Haberin Devamı

Tom Cruise’a uzayda rakip çıktıDünya kaç pille çalışır
‘Görevimiz Tehlike’, ‘Top Gun’ gibi sıradışı aksiyon filmlerinde dublör kullanmadan rol alan gözü pek oyuncu Tom Cruise, uzayda çekilecek ilk sinema filmi için hazırlıklara başladığını bu yılın başlarında duyurmuştu. Film seti olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nu kullanmayı planlayan Cruise’un 2021’de SpaceX ve NASA ile yapacağı uzay yolculuğu geçen hafta resmi olarak doğrulandı. Gelgelelim ünlü aktörün karşısına hiç beklemediği, dev bir rakip çıktı: Rus Hükümeti. Geçmişte ABD ile Soğuk Savaş’ın bir bölümünü uzay yarışı üzerinden sürdüren Rusya, şimdi de uzayda ilk filmi çekmek için harekete geçtiklerini duyurdu. Bakalım Tom Cruise, hayatının gerçek ‘imkânsız görevi’ni başarabilecek mi?

Yazarın Tüm Yazıları