Ne izlesem okusam dinlesem

Dakota Johnson’ın başrolünde olduğu Jane Austen uyarlaması “Persuasion” ve Nicolas Cage’in performansıyla dikkat çeken korku “Mandy”, platformlarda bu haftanın öne çıkan filmleri. Usta yönetmen Pedro Almodóvar’ın erken döneminden sekiz filmi bir araya getiren “Almodóvar 1980-2000 Seçkisi”, sinemalarda. Mertcan Karakuş’un bir üçlemenin ilk halkası da olan romanı “Yüzen Küçük Şeyler / Hatıra Gezer’in Toplama Albümü”, bu haftanın kitabı.

Haberin Devamı

FİLM

PERSUASION (Netflix)

Ne izlesem okusam dinlesem

Yönetmen: Carrie Cracknell / Oyuncular: Dakota Johnson, Cosmo Jarvis, Nikki Amuka-Bird, Richard E. Grant / 2022-ABD-91’ / DRAM, AŞK

İngiliz edebiyatının usta kalemi Jane Austen’ın Türkçe’ye “İkna” adıyla çevrilmiş romanından uyarlanan film, ailesi iflasın eşiğinde olan Anne Elliot’ın evlenmekten son anda vazgeçtiği yüzbaşı Frederick Wentworth ile yıllar sonra yeniden karşılaşması sonrası yaşadığı ikilemleri anlatıyor. Daha önce “A Doll’s House” (2012), “Julie” (2016) gibi oyun uyarlamaları da çekmiş Carrie Cracknell’ın yönettiği filmde, Anne Elliot’ı bu kez Dakota Johnson canlandırıyor.

MANDY (MUBI Türkiye)

Ne izlesem okusam dinlesem

Yönetmen: Panos Cosmatos / Oyuncular: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache / 2018-BİRLEŞİK KRALLIK, BELÇİKA, ABD-121’ / KORKU, AKSİYON

Haberin Devamı

2010’da ilk filmi “Beyond the Black Rainbow” ile dikkatleri çekmiş İtalyan-Kanadalı yönetmen Panos Cosmatos’un övgüler toplamış ikinci filmi “Mandy”, MUBI Türkiye’de gösterimde. Eşi gizemli bir tarikat tarafından vahşice öldürülen Red Miller’ın intikam hikâyesini işleyen film, Benjamin Loeb imzalı görüntüleri ve Nicolas Cage’in şaşırtıcı performansıyla son dönemin en özgün korkularından birine dönüşüyor.

Almodóvar 1980-2000 Seçkisi (Sinema)

Ne izlesem okusam dinlesem

Başka Sinema’nın yaz boyunca sürecek seçkilerinin ilki bu hafta, ünlü İspanyalı yönetmen Pedro Almodóvar’ın erken dönem filmlerinden oluşan “Almodóvar 1980-2000 Seçkisi” ile başlıyor. Yönetmenin hayranlarının kaçırmayacağı seçkide, “Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar” (1988) ve “Yüksek Topuklar”ın da (1991) aralarında olduğu sekiz Almodóvar klasiği bir hafta boyunca Başka Sinema salonlarında gösterimde olacak.

DİZİ

RESIDENT EVIL (Netflix)

Ne izlesem okusam dinlesem

Oyuncular: Lance Reddick, Ella Balinska, Adeline Rudolph / 2022-ABD-1. SEZON-8 BÖLÜM / AKSİYON, KORKU

Haberin Devamı

Bugüne dek birçok film uyarlamasını izlediğimiz meşhur korku oyunu Resident Evil, şimdi de Netflix yapımı olarak ekranlara taşınıyor. ‘T’ virüsünün insanları zombilere çevirdiği bir dünyada Jade ve Bille Wesker adlı iki kardeşin hayatta kalma mücadelesini izleyeceğimiz dizi, sekiz bölümlük ilk sezonuyla yayında.

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

YANGIN AKVARYUM - Büyük Ev Ablukada, Tekli
KAÇ GÜNDÜR - Jabbar, Tekli
YÜK - Suzan Hacıgarip, Tekli
SEN SORMA - Kaan Arslan & Paptircem, Tekli
NEDEN? - Melis Danişmend, Tekli
YABANCI - Jehan Barbur & Erkan Oğur, Tekli
VİCDANSIZ ADAM - Melisa Uzunarslan, Tekli
AKLIMA DÜŞMAN - Alt Komşu, Tekli
KALBİM OTEL ODASI - Lalfizu, Tekli
BULAŞMA - Mehmetcan Yazıcıgil, Tekli

Haberin Devamı

KİTAP

YÜZEN KÜÇÜK ŞEYLER - HATIRA GEZER’İN TOPLAMA ALBÜMÜ - Mertcan Karakuş, Ardis, Roman, 208 sayfa

Ne izlesem okusam dinlesem

“İşçi arı garsonlar bile taş kesilmiş, sahneyi izliyorlardı. Cam boncuklu saçakların arasından, deniz mavisi satenden dikilmiş uzun eldivenli bir çift kol göründüğünde, sahnenin iki yanındaki dev hoparlörlerden çıkan disko-funk ritimleri salonu doldurdu. Art arda dizilmiş iri yağmur damlaları gibi görünen saçaklar müziğe uyarak iki yana doğru açıldılar. Hatıra Gezer bütün ihtişamıyla sahneye çıktı.” Mertcan Karakuş’un ilk kitabı “Yüzen Küçük Şeyler / Hatıra Gezer’in Toplama Albümü”, Ardis Kitap’tan çıktı. Okurunu ana karakteri Bergüzar’ın peşinde İstanbul’un sokaklarında, underground ve kalburüstü ortamlarında yarı fantastik bir yolculuğa sürükleyen kitap, devamını merakla beklediğimiz bir üçlemenin de ilk halkası.

Haberin Devamı

KÜPELİ - A. Gülfem Özer, İthaki, Şiir
MEHMET ALİ AYBAR - BİR SİYASAL DÜŞÜNÜR OLARAK - Barış Ünlü, İletişim, Siyaset&Anı
DÜNYA ÇAĞLARI - F.W.J von Schelling, Ayrıntı, Felsefe
SENECA’NIN DOĞA FELSEFESİ - STOACI DOĞA ARAŞTIRMALARI ÜZERİNE BİR İNCELEME - C. Cengiz Çevik, İthaki, Felsefe

Yazarın Tüm Yazıları