Ne izlesem okusam dinlesem

Rahatsız edici filmlerin yönetmeni Gaspar Noé’nin filmografisinin belki de en kalpten yakalayan filmi “Vortex”, bu hafta sinemalarda. Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlama “Tepki”, korku türü tutkunları için sinemalarda haftanın alternatifi. Joachim Trier’in geçen yılın övgüler ve ödüller toplamış son filmi “Dünyanın En Kötü İnsanı”, sinemalarda kaçıranlar için MUBI Türkiye ekranlarına geliyor. Edebiyatımızın en özgün kalemlerinden Şule Gürbüz’ün uzun zamandır beklediğimiz yeni eseri “Kıyamet Emeklisi”, kitap raflarında haftanın önerisi.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

VORTEX (Sinema)

Yönetmen: Gaspar Noé
Oyuncular: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz
2022-ABD-126’ / FANTASTİK, AKSİYON, GERİLİM

“Irreversible / Dönüş Yok”, “Enter The Void”, “Climax”, “Lux Æterna” gibi rahatsız edicilikte sınır tanımayan filmleriyle tanıdığımız Arjantinli sinemacı Gaspar Noé’nin yazıp yönettiği “Vortex”, yaşlılık ve bunamadan mustarip sevgi dolu bir çiftin son günlerine odaklanıyor. Korku sinemasının usta yönetmenlerinden Dario Argento’yu başrolünde izleyeceğimiz film, yönetmenin önceki filmlerine ısınamamış seyirciyi bile kalbinden yakalayacak bir deneme.

Ne izlesem okusam dinlesem

TEPKİ / FIRESTARTER (Sinema)

Haberin Devamı

Yönetmen: Keith Thomas
Oyuncular: Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Sydney Lemmon
2022-ABD-94’ / DRAM, KORKU

2019’da ilk filmi de olan “The Vigil” ile dikkatleri çekmiş Keith Thomas’ın yönettiği “Tepki”, Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlama. Drew Barrymore’un ilk çıkışını da yaptığı 1984 yapımı versiyonuyla da bilinen hikâye, sıradışı güçlere sahip 11 yaşındaki Charlie’nin onu ele geçirip kontrol etmek isteyen kötü güçlere karşı korumak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Netflix dizisi “Anne With An E.”den tanıdığımız Ryan Kiera Armstrong’un Charlie’ye hayat verdiği yeni versiyonda, babası Andy rolünde Zac Efron oynuyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

DÜNYANIN EN KÖTÜ İNSANI / THE WORST PERSON IN THE WORLD (MUBI Türkiye)

Yönetmen: Joachim Trier
Oyuncular: Maria Grazia Di Meo, Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve 2021-NORVEÇ, FRANSA, İSVEÇ, DANİMARKA-128’ / DRAM, KOMEDİ

Norveçli yönetmen Joachim Trier’in senaryosunu Eskil Vogt ile birlikte yazdığı son filmi “Dünyanın En Kötü İnsanı”, MUBI Türkiye ekranlarına geliyor. Trier’in “Oslo Üçlemesi”nin son halkası da olan film, ana karakteri Julie’nin peşinde türlü insanlarla tanıştırıyor seyirciyi ve sonsuz seçeneklerle dolu gözüken, her şeyin belirsizlikle tanımlandığı 21. yüzyıl ruhunu tarifliyor. Eleştirmenlerce geçen yılın en iyileri listelerinde ilk sıralarda yer almış, bu yıl Oscar’larda En İyi Uluslararası Film ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında aday gösterilmiş film, özellikle başrolündeki Renate Reinsve’nin Cannes’dan En İyi Kadın Oyuncu Ödülü de kazanmış etkileyici performansıyla hafızalara kazınıyor.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

KIYAMET EMEKLİSİ- Şule Gürbüz, İletişim, Roman

Haberin Devamı

1992’de yayımlanan ilk romanı “Kambur” ile özgünlüğünü duyuran ve ardından “Zamanın Farkında” (2011), “Coşkuyla Ölmek” (2012) ve “Öyle Miymiş?” (2016) adlı öykü kitaplarıyla sadık okurlar yaratmış Şule Gürbüz’ün yolunu gözlediğimiz yeni eseri “Kıyamet Emeklisi”, iki cilt halinde İletişim Yayınları’ndan çıktı. Gürbüz’ün dilini ve eşsiz dünyasını özleyenler kaçırmasın.

EVRAK ÇANTASI- Murathan Mungan, Metis, Denem
ESSEX YILANI- Sarah Perry, İthaki, Roman
SOFRAMDA BİR MELEK- Janet Frame, YKY, Roman
WITTGENSTEİN İLE KONUŞMALAR- 1949 - 1951 - Oets Kolk Bouwsma, VakıfBank Kültür Yayınları, Felsefe
HAYAT VE DİĞER HASTALIKLAR- Alper Hasanoğlu, Pinhan, Psikoloji

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

BAHAR - Islandman, EP
AYRI YA DA FARKLI - Lara Di Lara, Tekli
KAFESİNE UÇAN KUŞ - Doğan Duru, Albüm
HATIRLA - Salman Tin & Canan Atay, Tekli
BANA Bİ YOLUNU BUL - Egemen Akkol & Rana Türkyılmaz, Tekli
VESAİRE - Balıklar, Tekli
ALDIRMAM Kİ - Aslı Özer, Tekli
YİNE GEL - Emre Fel, Tekli
GÜZEL GÜNLER - Kerem, Tekli
SEV BENİ - Zebra, Tekli
GARDA - Nevâbit, Tekli
CEKET - Batu, Tekli

Yazarın Tüm Yazıları