Ne izlesem okusam dinlesem

Colson Whitehead’in Pulitzer ödüllü aynı adlı romanından uyarlanan ve kuşağının en iyi sinemacılarından Barry Jenkins’in 10 bölümünü birden yönettiği Amazon dizisi “The Underground Railroad”, haftanın en heyecan verici ekran olayı. Angelina Jolie’yi başrole taşıyan neo-western gerilim “Those Who Wish Me Dead” ve Amy Adams’lı gerilim “The Woman In The Window”, Alexandra Aja özleyenlere “Oxygène” ve Mısırlı genç kadınların hikâyesini anlatan belgesel “Nişanlılar”, haftanın film seçenekleri. Müzik listelerinde bu hafta, yerli rap sahnelerinin en özgün isimlerinden Da Poet’in 10 yıl aradan sonra çıkardığı ilk solo albümü “Kendini Bul” öne çıkıyor.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

OXYGÈNE(Netflix)
Yönetmen: Alexandre Aja
Oyuncular: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric, Malik Zidi
2021, FRANSA-ABD, 100’/GERİLİM

“Haute Tension”(2003), “The Hills Have Eyes”(2006), “Mirrors”(2008) gibi modern korku klasiklerinin yaratıcısı Fransız yönetmen Alexandra Aja’nın son filmi, hafızasını kaybetmiş şekilde bir kapsülün içinde uyanan Elizabeth Hansen adlı bir kadının oksijeni gittikçe azalan bu odadan kurtulma çabasını anlatacak. Mélanie Laurent’ın başrolünde olduğu gerilimde, usta Fransız aktörler Mathieu Amalric ve Malik Zidi de var.

Ne izlesem okusam dinlesem

THOSE WHO WISH ME DEAD(HBO Max)
Yönetmen: Taylor Sheridan
Oyuncular: Angelina Jolie, Nicholas Hoult, Tyler Perry, Jon Bernthal
2021, KANADA-ABD, 100’/WESTERN, DRAM, AKSİYON

Haberin Devamı

Michael Koryta’nın aynı adlı romanından uyarlanan film, Montana kırsalında geçiyor ve bir orman yangınında işlenen cinayete tanık olmuş 12 yaşındaki bir çocuğu, peşindeki suikastçılardan korumaya çalışan Hannah adlı itfaiyecinin yaşadıklarını konu alıyor. Angelina Jolie’nin başrolünde olduğu neo-western türündeki filmin kamera arkasında, “Sicario”(2015) ve Oscar’a aday olduğu “Hell or High Water”(2016) filmlerinin yazarı olarak tanıdığımız ve en son Kevin Costner’lı “Yellowstone” dizisini de yazıp yönetmiş Taylor Sheridan var.

Ne izlesem okusam dinlesem

THE WOMAN IN THE WINDOW(Netflix)
Yönetmen: Joe Wright
Oyuncular: Amy Adams, Donat Balaj, Anthony Mackie, Julianne Moore, Gary Oldman
2021, ABD, 100’/DRAM, GERİLİM

Haftanın bir diğer edebiyat uyarlaması olan film, A.J. Finn’in 2018’de yayımlanmış çoksatan romanına dayanıyor. “Pride&Prejudice/Aşk ve Gurur”(2005), “Atonement/Kefaret”(2007), “Anna Karenina”(2012) gibi başarılı uyarlamalarıyla tanıdığımız Joe Wright’ın yönettiği film, Amy Adams, Julianne Moore, Gary Oldman gibi isimleri bir araya getiriyor. Psikolog Anna Fox’un New York’ta yalnız yaşadığı ve agorafobisi nedeniyle çıkamadığı evinin karşısına yeni taşınan komşularını gizlice gözetlemeye başlaması ve bir suça tanık olması sonrası yaşanan gerilimli olayları anlatıyor.

BELGESEL

Ne izlesem okusam dinlesem

NİŞANLILAR/FIANCE’ES(Kundura Sinema)
Yönetmen: Julia Bünter
2019, İSVİÇRE, 80’/BELGESEL

Haberin Devamı

İsviçreli yönetmen Julia Bünter’in Tirana Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan filmi “Nişanlılar”, 16 Mayıs’a kadar kundurama.beykozkundura.com adresinde Türkçe altyazılı ve ücretsiz izlemeye açık olacak. Sosyal geçmişleri ve dini mezhepleri farklı Mısırlı üç kadının evliliğe giden uzun ve karmaşık yolda yaşadıklarını anlatan film, 2011’den bu yana çok sayıda siyasi, kültürel ve ekonomik çalkantı yaşayan günümüz Mısır toplumunu, nüfusun yüzde 60’ını oluşturan gençlerin sorgulamaları eşliğinde keşfe çıkarıyor.

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

THE UNDERGROUND RAILROAD(Amazon Prime)
Yönetmen: Barry Jenkins
Oyuncular: Thuso Mbedu, Chase W. Dillon, Aaron Pierre, Joel Edgerton
2021, ABD, 1. SEZON, 10 BÖLÜM/DRAM, TARİH

Haberin Devamı

Oscarlı “Moonlight/Ay Işığı”(2016) ve “If Beale Street Could Talk”(2018) filmlerinin yönetmeni Barry Jenkins’in heyecanla beklediğimiz dizi projesi “The Underground Railroad”, 10 bölüm halinde Amazon Prime’da yayında. Colson Whitehead’in Türkçe’ye “Yeraltı Demiryolu” adıyla çevrilen ve Pulitzer ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülleri’nin ikisini birden almış romanından uyarlanan dizi, 19. yüzyıl ABD’sinde geçiyor ve kölelerin güneyden kuzeydeki özgür eyaletlere kaçmasını sağlayan gizli yolları tarif eden bir yolun ve bunu geçmeye çalışan genç bir kadının hikâyesini anlatıyor. Başrolünde Güney Afrikalı genç oyuncu Thuso Mbedu’nun yer alacağı dizide Joel Edgerton, Peter Mullan gibi usta aktörleri de izleyeceğiz.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

* İMTİYAZ-YAHUT CİCİ KIZLARA BİR ROMAN-Sezen Ünlüönen, İletişim Yayıncılık, Roman
* İNSAN DENEN HAYVAN-HASTALIKTA VE SAĞLIKTA HAYVANLARDAN ÖĞRENEBİLECEKLERİMİZ-Barbara Natterson Horowitz, Metis Yayınları, Bilim
* HEVESİN KAÇIŞ YÖNÜ-Gökhan Yılmaz, Yapı Kredi Yayınları, Öykü
* SEVEN BEKLER-HAYRETTİN ZİYA’NIN KARADENİZ HİKAYELERİ-Hayrettin Ziya Taluy, İthaki Yayınları, Öykü
* ACI ÜLKE-Joyce Carol Oates, Everest Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

* KENDİNİ BUL-Da Poet, Rap, Albüm
Yerli rap sahnelerinin özgün isimlerinden Da Poet’in 10 yıl aradan sonra çıkardığı ilk solo albümü “Kendini Bul”, Sony Music Türkiye etiketiyle yayınlandı. Albümdeki 10 şarkının söz ve müzikleri Da Poet’e aitken; İdil Meşe, Barış Demirel, Baneva, Allame, Karacalı, Levvera, Savai ve Kayra gibi isimlerden oluşan düet listesi ayrıca heyecan uyandırıyor. 2020 pandemi sürecinde kaydedilen albüm, sanatçının içinden geçtiğimiz dünyanın ruh halini ve iç yolculuğunun hikâyesini dillendiriyor. Kapağında Hemad Javadzade ve Tunc ‘TURBO’ Dindaş’ gibi sanatçıların imzasını gördüğümüz “Kendin Bul”u 2021’in en iyileri listemize aldık bile.
* BEJ-LUM, Elektronik, Single
* AĞLASAM MI-Cem Adrian, Pop, Single
* OLANLAR OLDU-Jehan Barbur, Alternatif, Single
* DANZA-Dandara, Elektronik, Albüm
* DREAM CRUISE-Wun Two&Knowsum, Elektronik, Albüm
* ELEMENTAL-Oblomov, Elektronik, Single

Yazarın Tüm Yazıları