Ne izlesem okusam dinlesem

Film tutkunlarına bu hafta, Rosamund Pike’ın Altın Küre’de yarışan performansıyla merak ettiğimiz suç komedisi “I Care A Lot” ve Salma Hayek ile Owen Wilson’ı buluşturan bilimkurgu “Mutluluk”; dizi tutkunlarına da seyirciyi 80’ler Londra’sına ışınlayacak “It’s A Sin” ve Netflix’in yeni animesi “High-Rise Invasion”, haftanın ekran tavsiyeleri. Çağdaş İran şiirinin unutulmaz ismi Furuğ Ferruhzâd’ın hayatını sahneye taşıyan “Furuğ” haftanın oyunu, Kiran Millwood Hargrave’in ödüllü distopik feminist romanı “Kadınlar Adası” da haftanın kitabı...

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

I CARE A LOT(Netflix)
Yönetmen: J Blakeson
Oyuncular: Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González ve Dianne Wiest
2020-İNGİLTERE-118’/SUÇ, KOMEDİ, MACERA
Yakın zamanda açıklanan Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu dalında Rosamund Pike’a adaylık getiren “I Care A Lot”, suç komedilerini sevenleri ekran başına çağırıyor. Yasal vasiliğini yaptığı yaşlı insanların birikimlerini sömüren Marla ile iş ortağı Fran’in, ilk görünüşte herhangi bir av olarak gördükleri Jennifer ile tanışmaları sonrası yaşadıkları olayları anlatacak filmde Pike’a “Game Of Thrones”un Tyrion Lannister’ı Peter Dinklage eşlik ediyor. Yönetmen koltuğunda ise “The Disappearance of Alice Creed” (2009), The 5th Wave (2016) filmleriyle tanıdığımız J Blakeson var.

Ne izlesem okusam dinlesem

MUTLULUK/BLISS(Prime Video)
Yönetmen: Mike Cahill
Oyuncular: Owen Wilson, Salma Hayek, Nesta Cooper, Jorge Lendeborg Jr.
2021-ABD-112’/KOMEDİ, AŞK, BİLİMKURGU
Salma Hayek ve Owen Wilson’ı buluşturan bilimkurgu komedisi, kısa bir süre önce boşanan ve işten çıkarılan Greg ile dünyanın aslında bir bilgisayar simülasyonundan ibaret olduğuna inanan Isabel’in boyutlar arası çıktıkları yolculuğu konu alıyor. Bilimkurgu sinemasına “Another Earth” (2011) ve “I Origins” (2014) gibi iki özgün film armağan etmiş olsa da, son dönemde ağırlıklı olarak televizyonda işler üretmiş Mike Cahill’i 6 yıl aradan sonra sinemaya döndüren “Bliss”, türün meraklılarını cezbedebilir.

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

IT’S A SIN(HBO Max)
Yönetmen: Peter Hoar
Yaratıcı: Russell T. Davies
Oyuncular: Olly Alexander, Nathaniel Curtis, Shaun Dooley
2021-İNGİLTERE-1. SEZON-5 BÖLÜM/DRAM, KOMEDİ, AŞK, TARİH
“Queer as Folk”, “Years and Years” gibi unutulmaz İngiliz dizilerinin yaratıcısı Russell T. Davies’in yazdığı 5 bölümlük HBO Max projesi, seyirciyi AIDS’in uyanışa geçtiği 80’lere götürüyor. Yolları Londra’da kesişen Ritchie, Roscoe ve Colin adlı 3 gencin, yeni bir on yılın başlangıcındaki bir dünyada verdikleri kayıpları ve hayal kırıklıkları anlatacak olan dizi, gençlerin önyargılara karşı kendilerini yaratış hikâyelerini de işleyecek.

Ne izlesem okusam dinlesem

HIGH-RISE INVASION(Netflix)
Yaratıcı: Touko Machida
2021-JAPONYA-1. SEZON-5 BÖLÜM/ANİME, KORKU, MACERA
Miura Tsuina ve Takahiro Oba’nın ilk kez 2013’te yayımlanan ve 2019 yılında tamamlanan 21 ciltlik manga serisinden uyarlanan “High-Rise Invasion”, sayısız gökdelenin asma köprülerle birbirlerine bağlandığı bir evrende geçiyor ve kendini bu tuhaf dünyanın içinde bulan 16 yaşındaki Yuri Honjo’nun yaşadığı korku dolu olayları anlatıyor. Pilot bölümü 25 Şubat’ta yayınlanacak dizinin geleceği ise yaratacağı etkiye bağlı olacak görünüyor. Meraklıları kaçırmasın.

TİYATRO

Ne izlesem okusam dinlesem

FURUĞ/Oyun Sandalı(Moda Sahnesi)
Yöneten: Harun Güzeloğlu
Oynayan: Derya Günaydın
Tek Perde, 70’
İnançların ve geleneklerin kadınları kıstırdığı bir dünyaya isyanla geçen 32 yıllık kısacık yaşamında yazdığı şiirlerle dünya edebiyatına adını yazdırmış İranlı şair ve sanatçı Furuğ Ferruhzâd’ın hayatını sahneye taşıyan oyunda, ikonik ismi Derya Günaydın canlandırıyor. Harun Güzeloğlu’nun oyunlaştırdığı ve yönettiği tek perdelik oyunu, 21 Şubat Pazar akşamı saat 20:00’de modasahnesi.com’da çevrimiçi izleyebilirsiniz.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

* KADINLAR ADASI-Kiran Millwood Hargrave
İthaki Yayınları, Roman, 320 sayfa
24 yaşında yayımladığı ilk kitabı “The Girl Of Ink and Stars” ile dikkatleri çeken ve kısa sürede çok satan çocuk kitaplarının yazarına dönüşen İngiliz Kiran Millwood Hargrave’in ilk yetişkin romanı “The Mercies”, “Kadınlar Adası” adıyla Türkçede. Hargrave’in, 1617’de Norveç’in kuzeydoğusundaki Vardø adasındaki erkeklerin tümünü yok eden bir fırtına sonrası yaşananlardan yola çıkarak kaleme aldığı distopik romanı; aşka, kötülüğe, ataerkil şiddete ve kadınların kudretine dair tüyler ürpertici bir feminist kurgu sunuyor. 2020’de Paris’teki Rive Gauche Edebiyat Ödülü’nü kazanan “Kadınlar Adası”nı, Anıl Ceren Altunkanat çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan okuyabilirsiniz.
* AŞIK KADINLAR-Elfriede Jelinek, İthaki Yayınları, Roman
* CIS-Hakan Sarıpolat, İthaki Yayınları, Öykü
* LUTHOR-Brian Azzarello, Yapı Kredi Yayınları, Çizgi-Roman
* SÜRGÜLÜ KAPI-Gültekin Emre, Yapı Kredi Yayınları, Şiir
* BABAM OMUZLARIMDA-Metin Arditi, Yapı Kredi Yayınları, Anlatı
* USTA İLE MARGARİTA-Mihail Bulgakov, Sel Yayıncılık, Roman
* BU DA GEÇER-Ece Temelkuran, Everest Yayınları, Deneme

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

* MUSIC-Sia, Soundtrack, Albüm
* PARALLELS-SHELLAC REWORKS - Christian Löffler, Elektronik, Album
* TIME FOR A MOVE-Hypnotic School, Elektronik, EP
* UYANMAM-Birkan Nasuhoğlu & Nova Norda, Pop, Single
* COVER ME IN SUNSHINE-Pink & Willow Sage Hart, Pop, Single
* KARA TOPRAK-Altın Gün, Saykedelik Elektronik, Single
* YİNE Mİ YOL-Cem Adrian & Sena Şener, Pop, Single

Yazarın Tüm Yazıları