Ne izlesem, okusam, dinlesem

Regına King’in övgülerle karşılanan ilk yönetmenlik denemesi “One Night in Miami”, Amazon Prime’da bugün yayına girdi. Altın Küre ve Oscar adaylarının açıklanmasının beklendiği bugünlerde listelerde adı en çok geçenlerden biri olan film, siyah haklarının ikonik figürleri Muhammed Ali, Malcolm X, Sam Cooke ve Jim Brown’u renklerinden dolayı dışarı çıkamadıkları bir gecede buluşturuyor. Ekranlarda ise bu hafta yeni sezonlar öne çıkıyor: “American Gods”, Tanrılar arasındaki savaşın karanlık ve görkemli hikâyesine, “Disenchantment” da ağzı bozuk prensesin ve tuhaf arkadaşlarının maceralarına kaldığı yerden devam ediyor. Raflarda bu hafta, Can Yayınları’nın dünya edebiyatının önde gelen kadın yazarları ile kadın karakterlerini buluşturan 8 romanlık serisi “Klasik Kadınlar” var.

Haberin Devamı

 

Ne izlesem, okusam, dinlesem

ONE NIGHT IN MIAMI (Amazon Prime)

Yönetmen: Regina King
Oyuncular: Kingsley Ben-Adir, Eli Goree, Aldis Hodge, Leslie Odom Jr., Joaquina Kalukango
2020-ABD-114’/DRAM

En son, Oscar aldığı “If Beale Street Could Talk” (2018) ve “Watchmen” dizisinin Sister Night’ı olarak izlediğimiz Regina King’in ilk yönetmenlik denemesi de olan film, eleştirmenlerden övgüler toplayarak ödül sezonunun öne çıkan yapımlarından oldu. Seyirciyi 1964’ün 25 Şubat’ına, daha sonra Muhammed Ali adını alacak Cassius Clay’in Miami’deki ağır siklet şampiyonluk maçında Sonny Liston’ı alt ettiği tarihi güne götüren film; kumsalda adına düzenlenen partiye siyahların haklarını kısıtlayan Jim Crow Yasaları yüzünden katılamayan Clay’in, aynı otelde kalan ve dönemin hak mücadelesinin ünlü figürleri olan Malcolm X, Sam Cooke ve Jim Brown ile geçirdiği geceyi anlatıyor. Oscar’larda En İyi Film başta olmak üzere, Kemp Powers’ın kendi tiyatro oyunundan uyarlayarak yazdığı senaryosuyla ve oyuncu kadrosuyla birden fazla adaylık alacak görünen film, bugünden itibaren Amazon Prime’da izlenebilir.

Haberin Devamı

TİYATRO

TEKİNSİZ VADİ/UNCANNY VALLEY (Beykoz Kundura)
Yönetmen: Stefan Kaegi
Metin-Beden-Ses: Thomas Melle
2018-ALMANYA-60’

Tiyatroda yapay zeka kullanımını yeni bir eşiğe taşıyan insansı robot performansı “Tekinsiz Vadi”, Beykoz Kundura’nın kültür blogunda çevrimiçi yayında. Avrupa tiyatrosunun sıradışı sanatçılarından Stefan Kaegi’nin yönettiği oyun, ilk kez 1970’lerde Japon robotist Masahiro Mori tarafından kullanılan ve insanların insansı makineler ile karşılaştıklarında yaşadıkları tekinsiz, varoluşsal belirsizlik alanını tarif eden ‘Tekinsiz Vadi’ kavramından yola çıkıyor. Alman yazar Thomas Melle’den referans alarak kopyalanan ve üretilen insansı robotun tek kişilik performansını izleyeceğimiz oyun, ‘insan nedir’ ve ‘makine nedir’ sorularının birbirine karıştığı ‘tekinsiz alan’da rahatsız edici olduğu kadar merak uyandıran bir izleme deneyimine davet ediyor bizi. 15 Şubat’a dek kultur.beykozkundura.com’da Türkçe altyazılı ve ücretsiz izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem, okusam, dinlesem

AMERICAN GODS (Amazon Prime)
Yaratıcı: Bryan Fuller, Michael Green
Oyuncular: Ricky Whittle, Emily Browning, Yetide Badaki
2017-ABD-3. SEZON-10 BÖLÜM/FANTASTİK, DRAM, GERİLİM

“Hannibal”, “Pushing Daisies”, “Star Trek: Discovery” dizilerinin senaristi Bryan Fuller ve “Logan” (2017), “Blade Runner 2049” (2017) filmlerinin yazarı Michael Green’in işbirliğiyle 2017’de yaratılan ve mitolojinin eski tanrıları ile günümüzün tanrıları arasındaki amansız savaşı ekranlara taşıyan “American Gods”, üçüncü sezonuna 10 Ocak’ta başladı. Fantastik edebiyatın kült isimlerinden Neil Gaiman’ın 2001’de yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanan dizinin yeni sezonu, Wisconsin’de sakin bir kasabaya yerleşen Shadow Moon’un çok geçmeden kasabadaki karanlık geçmişle karşılaşmasını ve kaçtığı Tanrı kaderiyle yüzleşmesini anlatacak. Her Pazar yeni bölümleri yayınlanacak dizi, 14 Mart’ta sona erecek.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

DISENCHANTMENT (Netflix)
YaratıcıLAR: Matt Groening, Josh Weinstein
2018-ABD-3. SEZON-10 BÖLÜM/ANİMASYON, MACERA

Haberin Devamı

“Simpsons” ve “Futurama”nın yaratıcıları Matt Groening ve Josh Weinstein’ın Netflix’e özel hazırladığı yetişkin animasyon serisi “Disenchantment”, 3. sezonuyla geri döndü. Ağzı bozuk ve isyankâr prensesimiz Bean, kişisel şeytanı Luci ve ormanın saf elfi Elfo ile Dreamland’in derin gizemlerini çözmeye kaldığımız yerden devam edeceğimiz dizinin yeni sezonu 10 bölüm halinde yayında.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

CARMEN SANDIEGO (Netflix)
Yaratıcı: Duane Capizzi
2019-ABD-4. SEZON-8 BÖLÜM/ANİMASYON, SUÇ, MACERA

Modern zamanların kadın Robin Hood’u Carmen Sandiego, dördüncü sezonuyla ekranlara veda ediyor. Carmen ve ekibi, acımasız suç örgütü V.I.L.E. ile savaşının sonuna yaklaşırken, dünyanın dört bir yanından kart atmaya da devam ediyor.

WANDAVISION (Disney+)
Yaratıcı: Matt Shakman
Oyuncular: Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Kat Dennings
2021-ABD-1. SEZON-7 BÖLÜM/AKSİYON, MACERA

Haberin Devamı

Disney+’ın ilk Marvel dizisi de olan WandaVision, “Avengers: Endgame”den sonra olanları anlatacak. “Game of Thrones”, “Mad Men”, “Fargo” gibi kalburüstü dizilerin yönetmeni Matt Shakman’a emanet edilen dizi, Wanda Maximoff, nam-ı diğer Scarlet Witch ile yarı robot yarı insan kocası Vison’un maceralarını işleyecek. İlk iki bölümü bugün yayınlanan ve birer saatlik 9 bölümden oluşan birinci sezon, 5 Mart’ta sonlanacak.

KİTAP

Ne izlesem, okusam, dinlesem

KLASİK KADINLAR-Can Yayınları, 8 Kitap

Can Yayınları’nın yeni serisi “Klasik Kadınlar”, dünya edebiyatının önde gelen kadın yazarlarından ve kadın karakterlerinden seçilmiş 8 romandan oluşuyor. Roman türüne modern tarz kazandırmış “Aşk ve Gurur” ile Jane Austen, gotik tarzı romantik bir üslupla pekiştiren korku romanı “Sicilya’da Bir Aşk Hikâyesi” ile Ann Radcliffe, apokaliptik romanın ilk modern örneği sayılan “Son İnsan” ile Mary Shelley, marazi bir aşkın öyküsünü anlatan muazzam başyapıt “Uğultulu Tepeler” ile Emily Bronte ve otoritelerce kadın haklarına ve özgürlüklerine sahip çıkan ilk eserler arasında gösterilen “Jane Eyre” ile Charlotte Bronte serinin kadın yazarları olurken; Gustave Flaubert’in “Madame Bovary”, Daniel Defoe’nun “Moll Flanders” ve Honore de Balzac’ın “Eugenie Grandet” romanları da edebiyat tarihinin unutulmaz kadın karakterlerini okurlara hatırlatıyor. “Klasik Kadınlar”, özellikle yeni başlayacaklar için ideal bir derleme sunarken, seriye özel kapaklarıyla da koleksiyonerlere göz kırpıyor.

Haberin Devamı

SOL: EVİN REDDİ-Tuncay Birkan, Metis Yayıncılık, Deneme
YOKSULLAR EVİ-George Orwell, Doğan Kitap, Denem
SİVİL İTAATSİZLİK-Henry David Thoreau, Çınar Yayınları
NE ADAM NE HAYVAN-FEMİNİZM VE HAYVANLARIN SAVUNULMASI-Carol J. Adams, Ayrıntı Yayınları

Yazarın Tüm Yazıları