Ne izlesem, okusam, dinlesem

Vizyonda “Tenet” kaderi yaşayan “Wonder Woman 1984”, seyirciyle buluşmak için sinema salonu ısrarını bozuyor ve bu hafta HBO Max’te gösterime giriyor. İzleyicileri 80’lerin soğuk savaş dönemlerine götürecek olan film, kahramanımızın geçmişini öğrenmek için sabırsızlanan hayranlarına yeni yıl hediyesi olacak görünüyor. Oscar’a gözünü dikmiş yeni Pixar animasyonu “Soul” ve yılın en iyi belgeseli seçilen Deniz Tortum imzalı “Maddenin Halleri”, haftanın diğer öne çıkanları. Dizi tutkunlarına da, Danimarka’dan gizemli hikâyesiyle “Equinox” ve kostümlü drama “Bridgerton” Netflix’te yayında.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem, okusam, dinlesem

WONDER WOMAN 1984 (HBO Max)
Yönetmen: Patty Jenkins
Oyuncular: Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal’
2020-ABD, İNGİLTERE, İSPANYA-151’/AKSİYON, MACERA

DC Comics’in ikonik kahramanlarından Wonder Woman’ın 2017’de gişede büyük başarı yakalayan ilk solo filminin devamı olan “Wonder Woman 1984”, pandemi sürecinde sürekli ertelenen “Tenet” ile aynı kaderi yaşar görünürken, Warner Bros.’un ani kararıyla HBO Max’te yayına giriyor. Yılın en beklenen filmlerinden birinin sinemalarla aynı anda bir dijital izleme platformunda gösterilmesi sektörde alevli tartışmalara yol açarken, çizgi romanın hayranları için bu, küçük ekranda da olsa Wonder Woman’ı 3 yıl sonra yeniden görmek demek; hem de yeni kostümüyle. İlkinde olduğu gibi Patty Jenkins’in yönettiği, başrollerinde bir kez daha Gal Gadot ve Chris Pine’ı izleyeceğimiz filmin kötülerini Kristen Wiig ile Pedro Pascal canlandırıyor. Bizi 80’lerin soğuk savaş dönemlerine ışınlayacak olan film, DC Sinematik Evreni’nde geçse de kahramanımız hakkında daha önce okumadığımız bir hikâyeyi anlatacak.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

SOUL (Disney+)
Yönetmen: Pete Docter, Joe Gardner
2020-ABD-100’
ANİMASYON, MACERA, KOMEDİ, FANTASTİK

Haberin Devamı

Pixar’ın merakla beklenen animasyonu “Soul”, Disney+’ta yayında. “Up/Yukarı Bak” ve “Inside Out/Ters Yüz” gibi Oscarlı yapımlara imza atan Pete Docter ile “Star Trek: Discovery” dizisinin senaristlerinden Kemp Powers’ın birlikte yönettikleri film, hep bir caz müzisyeni olmak istemiş ama hayalleri müzik öğretmenliğinde son bulmuş Joe Gardner’ın geçirdiği bir kaza sonucu çıktığı spiritüel yolculuğunu anlatıyor. Seslendirme kadrosunda Tina Fey, Jamie Foxx, John Ratzenberger, Daveed Diggs gibi isimlerin yer aldığı film, Indiana ve Florida film eleştirmenlerince yılın animasyonu seçilerek Oscar adaylığını şimdiden garantiledi bile.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

MADDENİN HALLERİ (İstanbul Modern)
Yönetmen: Deniz Tortum
2020-TÜRKİYE-71’/BELGESEL
Bu yıl Antalya ve İstanbul film festivallerinde En İyi Belgesel seçilen Deniz Tortum filmi “Maddenin Halleri”, İstanbul Modern Sinema’nın yılın çok konuşulan bağımsız filmlerini buluşturan seçkisi Biz de Varız! kapsamında seyirciyle buluşuyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına alan film, hastaneyi evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarını takip ediyor ve bitmek bilmeyen koridorlarda, doktor odalarında, ameliyathanelerde dolanarak burada akan yaşamı anlamaya çalışıyor. Yılın en çok konuşulan yerli yapımlarından “Maddenin Halleri”ni 27-29 Aralık tarihleri arasında istanbulmodern.org adresinden ücretsiz izleyebilirsiniz.

DİZİ

Ne izlesem, okusam, dinlesem

EQUINOX (Netflix)
Yaratıcı: Tea Lindeburg
Oyuncular: Danica Curcic, Karoline Hamm, Viola Martinsen
2020-DANİMARKA, ABD-104’/DRAM, GİZEM, GERİLİM

Haberin Devamı

DJ’lik yaptığı radyo programına bağlanan gizemli bir yabancının söyledikleri ile hayatı alt üst olan Astrid adlı bir kadının yaşadıklarını anlatan Danimarka dizisi, gizemli hikâyelerden hoşlananlar için 29 Aralık’tan itibaren Netflix’te.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

BRIDGERTON (Netflix)
Yaratıcı: Chris Van Dusen
Oyuncular: Golda Rosheuvel, Jonathan Bailey, Luke Newton
2020-DANİMARKA, ABD-1. SEZON-8 BÖLÜM/DRAM, GİZEM, GERİLİM

“Grey’s Anatomy” ve “Scandal”ın yaratıcısı Chris Van Dusen’ın imzasını taşıyan dizi, Julia Quinn’in Türkçede de yayımlanmış roman serisinden uyarlama. 18. yüzyıl Londra sosyetesinde yaşanan evlilik savaşlarını Bridgerton Ailesi’nin gözünden anlatacak diziyi, kostümü ve entrikalı dramaları sevenler kaçırmasın.

KİTAP

Ne izlesem, okusam, dinlesem

VEZİR GAMBİTİ-Walter Tevis, İthaki Yayınları, Roman, 330 sayfa

Haberin Devamı

Yılın en çok izlenen dizilerinden “The Queen’s Gambit”in romanı Türkçe’de. “Hustler”, “The Color of Money”, “The Man Who Fell to Earth” kitapları sinemaya uyarlanmış Amerikalı yazar Walter Tevis imzası taşıyan roman, 8 yaşındayken yetimhanenin bodrumunda başlayan satranç tutkusunun izinde dünyanın en iyi oyuncusuna dönüşmüş Beth Harmon’ın devrimci hayatını anlatıyor.

FAHRELNİSSA ZEİD SÖZLÜĞÜ-Necmi Sönmez, Doğan Kitap, Anı-Sözlük
İÇKİ CUMHURİYETİ-Mo Yan, Can Yayınları, Roman
MİKROKOZMOSLAR-Claudio Magris, Yapı Kredi Yayınları, Anlatı
TUT Kİ BİR RÜYA GÖRDÜN/KARANLIK KİTAPLIK-Charles Beaumont, İthaki Yayınları, Öykü

MÜZİK

Ne izlesem, okusam, dinlesem

THE WIND-PJ Harvey, Rock, Single
GENESIS OF MERMAID-Tiefe Wasser Berlin & LandRausch, Elektronik, EP
FLY DUB-Hindi Zahra&Blundetto, Single
AY DOĞDU-Nada, Alternatif, Single
DİLEK TAŞI-Eda Baba, Pop, Single
BAKMA BANA ÖYLE-Nova Norda, Pop, Single
SENSİZ SAADET NEYMİŞ-Can Ozan, Pop, Single

Yazarın Tüm Yazıları