Ne izlesem, okusam, dinlesem

Amy Adams ve Glenn Close’un Oscar yarışına dahil olacak görünen performanslarıyla merak uyandıran “Hillbilly Elegy”, salı günü Netflix’te. Sarah Paulson’lı korku filmi “Run”, usta senarist Mateo Gil’in yaratıcısı olduğu İspanyol suç dizisi “Los Favoritos De Midas”, Sophia Loren’i 10 yıl sonra yeniden kamera önüne taşıyan “The Life Ahead” ve Steve McQueen’in merakla beklenen 5 filmlik antolojisi “Small Axe”, haftanın kaçmaz seyir seçenekleri. Raflarda bu hafta 2015’te kaybettiğimiz usta yönetmen Chantal Akerman’ın yazdığı “Annem Gülüyor”, playlist’imizde de Türkiye’nin en iyi müzik gruplarından Hedonutopia’nın 5. albümleri “Beyaz Durak” var.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem, okusam, dinlesem

LOS FAVORITOS DE MİDAS (Netflix)
*Yaratıcı: Mateo Gil
*Oyuncular: Luis Tosar, Marta Belmonte, Guillermo Toledo
*2020-İSPANYA-1 SEZON-6 BÖLÜM/SUÇ, DRAM

Alejandro Amenábar’ın ilk filmi “Tez”den başlayarak (1996) “Abre los ojos/Aç Gözünü” (1997), “The Sea Inside/İçindeki Deniz” (2004), “Agora” (2009) filmlerini de yazmış ödüllü senarist Mateo Gil’in yaratıcısı olduğu 6 bölümlük mini dizi Netflix’te yayında. Jack London’ın Türkçeye “Midas’ın Müritleri” adıyla çevrilen 1901 tarihli kısa hikâyesinden uyarlanan dizi, zengin iş insanı Eben Hale’in ondan para koparmaya çalışan uluslararası bir yeraltı örgütüne karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. “Celda 211” (2009), “Mientras duermes/Güneşli Pazartesiler” (2011) ile tanıdığımız Luis Tosar başrolde.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem, okusam, dinlesem

HILLBILLY ELEGY (Netflix)
*Yönetmen: Ron Howard
*Oyuncular: Amy Adams, Glenn Close, Haley Bennett, Gabriel Basso
*2020-ABD-116’/DRAM

“Apollo 13” (1995), “Frost/Nixon” (1998), “A Beautiful Mind” (2011) filmlerinin Oscarlı yönetmeni Ron Howard’ın J.D. Vance’in çok satan otobiyografik kitabından uyarlanan filmi salı günü Netflix’te yayında. Yale’de hukuk bölümünde okuyan J.D. Vance’in ailevi bir kriz sonucu dönmek zorunda kaldığı memleketi Güney Ohio’da yaşadıklarını anlatan filmde, Vance’in madde bağımlılığıyla mücadele eden annesi Bev’i Amy Adams ve yırtıcı büyükannesi Mamaw’ı da Glenn Close canlandırıyor. Oscar yarışında özellikle kadın oyuncularına şans verilen filmin senaryosunda “The Shape of Water” ile Oscar’a aday olmuş Vanessa Taylor’ın imzası var.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

SMALL AXE (Amazon Prime)
*Yönetmen: Steve McQueen
*Oyuncular: John Boyega, Sheyi Cole, Shaun Parkes
*2020-İNGİLTERE-5 FİLM/DRAM

“Hunger/Açlık” (2008), “Shame/Utanç” (2011) ve Oscarlı “12 Years a Slave/12 Yıllık Esaret” (2013) filmleriyle tanıdığımız Steve McQueen’in merakla beklenen televizyon projesinden ilk parça geçtiğimiz Pazar yayınlandı. Başlangıçta dizi olarak tasarlanan, sonra beş filmlik bir antolojiye dönüşen “Small Axe”, İngiliz tarihinin yalnızca beyazların tarihi olmadığını anlatan 5 farklı hikâyeden oluşuyor. Adını, Bob Marley’nin “Siz büyük ağaçsanız, biz küçük baltayız” atasözüne gönderme yapan “Küçük Balta” adlı şarkısından alan antoloji, 1968 ve 1982 yılları arasında Londra’nın kalbinde yaşanan direnişleri anlatacak.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

ONCA YOKSULLUK VARKEN/THE LIFE AHEAD (Netflix)
*Yönetmen: Edoardo Ponti
*Oyuncular: Sophia Loren, Ibrahima Gueye, Renato Carpentieri
*2020-İTALYA-94’/DRAM

Haberin Devamı

Efsanevi İtalyan oyuncu Sophia Loren, 10 yıl aradan sonra oğlu Edoardo Ponti’nin yeni filmi için kamera önünde. Fransız yazar Romain Gary’nin Goncourt ödüllü romanından uyarlanan film, Holokost’tan kurtulan ve İtalya’nın bir sahil kasabasında bakımevi işleten Madame Rosa ile 12 yaşındaki göçmen bir çocuk arasındaki etkileyici dostluğu anlatıyor.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

RUN (Hulu)
*Yönetmen: Aneesh Chaganty
*Oyuncular: Sarah Paulson, Pat Healy, Kiera Allen, Erik Athavale
*2020-ABD-90’/KORKU, GİZEM

2018’de çektiği ilk filmi “Searching” ile eleştirmenlerin övgülerini toplayan ve yılın en iyileri listesinde ilk sıralarda yer alan Aneesh Chaganty’nin merakla beklenen ikinci filmi Hulu’da yayınlandı. Dünya prömiyerini yaptığı Sundance’te olumlu eleştiriler alan ve annesi tarafından herkesten ve her şeyden uzak bir şekilde yetiştirilen genç bir kadının hikâyesini izleyeceğimiz filmin başrolünde, en son “Ratched”ta harikalar yaratmış Sarah Paulson var.

Haberin Devamı

KİTAP

Ne izlesem, okusam, dinlesem

ANNEM GÜLÜYOR-Chantal Akerman, Kırmızı Kedi, 192 sayfa

1975 tarihli sarsıcı başyapıtı “Jeanne Dielman” ile tanıdığımız, 2015’teki ölümüne dek çektiği 40’tan fazla film ile sinema tarihine yön vermiş yönetmen ve sanatçı Chantal Akerman, Auschwitz kampından sağ kurtulduktan sonra Brüksel’de, başından geçen o korkunç felaketi anmaktan özellikle kaçınarak iki kız yetiştirmiş Polonyalı Yahudi annesi Natalia’yı bu kez yazıya taşıyor. Akerman, ölümünden önce çektiği “No Home Movie” adlı etkileyici belgeselinde olduğu gibi soykırımı, yersiz yurtsuzluğu ve annesinin anlatamadıklarını anlatırken, filmlerinden kareler ve aile fotoğrafları da sayfalara taşıyor. Özellikle yönetmenin hayranları için kaçırılmayacak bir “öz kurmaca”.

Haberin Devamı

FRANKFURT DERSLERİ-Ingeborg Bachmann, Yapı Kredi Yayınları, Felsefe
AY VE ŞENLİK ATEŞLERİ-Cesare Pavese, Dorlion Yayınevi, Roman
YOKUŞTAKİ SALYANGOZ-Arkadi Strugatski&Boris Strugatski, İthaki Yayınları, Bilimkurgu/Roman
ONU TANIMADAN ÖNCE-Peter Swanson, İthaki Yayınları, Roman
PINBALL 1973-Haruki Murakami, Doğan Kitap, Roman

MÜZİK

Ne izlesem, okusam, dinlesem

BEYAZ DURAK-Hedonutopia, Alternatif, Albüm

2016’daki ilk albümleri “Ucube Dizayn” ile alternatif müzik dünyasında özgün ve yaratıcı bir soluk olmayı başarmış Hedonutopia’nın beşinci stüdyo albümleri dijital müzik kanallarında yayınlandı. Fırat Külçek ve Kerem Feyzi’den oluşan grubun karantina sürecinde yarattıkları albüm, karanlık sözleri ve duygusuyla mevsimin melankolisine eşlik eden 7 şarkıdan oluşuyor.

Haberin Devamı

THEREFORE I AM-Billie Eilish, Alternatif Pop, Single
PERİŞAHI’NIN KIZI-Kalben, Türkü, Single
POWER UP- AC/DC, Rock, Albüm
ISTANBUL SESSIONS-BİR ZAMANLAR ŞİMDİ-İlhan Erşahin, Elektronik, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları