Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

Paul Thomas Anderson’ın sinemaya iki yeni yıldız kazandırdığı son filmi “Licorice Pizza” ve George Clooney’nin yönettiği Amazon draması “The Tender Bar”, 70’ler Amerikasından iki büyüme hikâyesi... Asghar Farhadi’nin Cannes’dan Büyük Ödül alan filmi “Kahraman”, “Kingsman” serisinin üçüncüsü “The King’s Man: Başlangıç” ve Cihan Sağlam’ın ödüllü gerilimi “Uzun Zaman Önce”, haftanın öne çıkan diğer filmleri.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

LICORICE PIZZA(Sinema)

Yönetmen: Paul Thomas Anderson
Oyuncular: Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Tom Waits
2021-ABD-133’/DRAM
“Boogie Nights/Ateşli Geceler”(1997), “Magnolia/Manolya”(1999), “There Will Be Blood/Kan Dökülecek(2009) ve “Phantom Thread”(2017) gibi her birini ayrı ayrı başyapıt saydığımız filmlerin yaratıcısı Paul Thomas Anderson’un merakla beklediğimiz son filmi sinemalarda. Dört dalda Altın Küre adayı olan ve şimdiden 30’dan fazla ödül toplamış “Licorice Pizza”, 1970’lerde geçen duygusu yüksek bir aşk ve büyüme hikâyesi anlatıyor. Amerikalı pop-rock grubu Haim’in bateristi Alana Haim ile 2014 yılında hayata veda eden Philip Seymour Hoffman’ın oğlu Cooper Hoffman’ın ilk sinema deneyimleri ile başrolünde oldukları film, Oscar yarışının da güçlü adaylarından olacak görünüyor.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

KAHRAMAN/A HERO(Sinema)

Haberin Devamı

Yönetmen: Asghar Farhadi
Oyuncular: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sahar Goldoost
2021-İRAN, FRANSA-127’/FANTASTİK, MACERA

“About Elly” (2009), “A Seperation/Bir Ayrılık” (2011) filmleriyle sıkı takipçiler yaratmış İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin Cannes’dan Büyük Ödül kazanan, Altın Küre’de de Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday olmuş son filmi, ödeyemediği bir borç yüzünden hapse giren Rahim adlı bir adama odaklanıyor. İki günlük hapis iznine çıkan Rahim’in şikâyetini geri çekmesi için alacaklısıyla yüz yüze gelmesi ve sonrasında yaşadığı talihsiz olayları izleyeceğimiz filmin başrolündeki Amir Jadidi özellikle çok başarılı.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

THE KING’S MAN: BAŞLANGIÇ/THE KING’S MAN(Sinema)

Yönetmen: Matthew Vaughn
Oyuncular: Harris Dickinson, Ralph Fiennes, Djimon Hounsou, Alison Steadman
2020-ALMANYA, BİRLEŞİK KRALLIK, ABD, FRANSA, İTALYA-130’/AKSİYON, MACERA

Mark Millar ve Dave Gibbons’ın yarattıkları “The Secret Service” adlı çizgi roman serisinden ilk kez 2015’te perdeye taşınan “Kingsman” film serisinin son halkası sinemalarda. İlk ikisinde olduğu gibi Matthew Vaughn’un yönettiği film, seyirciyi I. Dünya Savaşı yıllarına, beraberinde hikâyenin köklerine taşıyacak. Ralph Fiennes’in oynadığı Oxford Dükü ile Harris Dickinson’ın canlandırdığı oğlu Conrad’ın dünyayı tehdit eden kötülere karşı mücadelelerini izleyeceğimiz film, “King’s Man”in kuruluş hikâyesini de anlatacak.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

UZUN ZAMAN ÖNCE(MUBI Türkiye)

Haberin Devamı

Yönetmen: Cihan Sağlam
Oyuncular: Onur Dikmen, Serdar Orçin, Nihan Okutucu Dengiz, Reha Özcan
2019-TÜRKİYE-119’/DRAM

2020 yılında Ankara Film Festivali’nde “En İyi İlk Film”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Müzik” ödüllerini kazanmış Cihan Sağlam filmi “Uzun Zaman Önce”, MUBI Türkiye’de gösterimde. “Vicdan” temasından yola çıkarak masumiyeti kaybediş hikâyesini anlatan film, doğup büyüdükleri Anadolu kasabasında, taş ocağı sahibi otoriter babalarının gölgesinde yaşayan iki kardeşi ve suç ortağı oldukları cinayetin ardından yaşananları işliyor. Etkileyici atmosferiyle gerilimi sonuna dek ayakta tutmayı başaran film, başrolündeki Onur Dikmen, Serdar Orçin ve Nihan Okutucu Dengiz’in ödüllerle karşılanan performanslarıyla da dikkat çekiyor.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

THE TENDER BAR(Amazon Prime)

Yönetmen: George Clooney
Oyuncular: Ben Affleck, Tye Sheridan, Daniel Ranieri
2021-ABD-106’/DRAM

Haberin Devamı

En son iki yıl önce Netflix yapımı “The Midnight Sky” ile kamera arkasına geçmiş George Clooney’nin bu kez Amazon Prime’a çektiği filmi “The Tender Bar”, Pulitzer ödüllü yazar ve gazeteci J.R. Moehringer’ın aynı adlı otobiyografik kitabından uyarlama. Senaryosunu “The Departed”(2006) ile Oscar almış William Monahan’ın yazdığı film, henüz bebekken babası tarafından terk edilmiş J.R.’ın, amcası Charlie’nin barına gelenler arasında kendisine baba figürü arayışının hüzünlü ve naif hikâyesini konu alıyor. Charlie rolünde Ben Affleck’in Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Altın Küre’ye aday olduğu filmde J.R.’ı Tye Sheridan canlandırıyor.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

KİTAP

* SAKİN OLMAK - YAŞLANIRKEN KAZANDIKLARIMIZ - Wilhelm Schmid, İletişim, Felsefe
* SHUGGİE BAİN - Douglas Stuart, Can, Roman
* RADİKAL İRADE ÜSLUPLARI - Susan Sontag, Everest, Denem
* ARDINDAN - Natsume Soseki, İthaki, Roman
* MUALLİME - Emine Semiye Hanım, VBKY, Roman

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

MÜZİK

Haberin Devamı

* WHITE SOUL - Bahramji & Hot Oasis, Tekli
* SONBAHAR - Hakan Mengüç, Tekli
* DÜNYAYA BEDEL - Mor ve Ötesi, Tekli
* MERASİM - Jakuzi, Tekli
* KAYIBIM HÂLÂ - Suzan Hacigarip, Tekli
* VACUOL - Oblomov, Tekli
* GÜNEBAKAN - Deniz Mahir Kartal & Volkan İncüvez, EP
* NASIRLI ELLER - Selda Bağcan, Tekli

Yazarın Tüm Yazıları