Ne izlesem dinlesem okusam

Rock’un babaannesi Tina Turner’ın hayatından bugüne dek yayınlanmamış görüntüler ve kayıtlar sunan “Tina”, 2017’nin Oscar yıldızı “Ay Işığı”, 6 yıllık yolculuğunda pandemiyi de görmüş süper komedi “Superstore” ve süper kahraman hikâyelerinin en yenisi “Invincible”, haftanın ekran seçenekleri. Alice Walker’ın “hayatımın kitabı” dediği “Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu”, Türkçe’de ilk kez yayımlanmış Zora Neale Hurston’ı keşfetmek isteyenler için raflarda... Barış Demirel ve Guillaume de Kadebostany ortaklığından doğma “Sal Beni”, yalnızca haftanın değil bu yılın da en iyi şarkılarından.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem dinlesem okusam

AY IŞIĞI/MOONLIGHT (Bein Connect)
Yönetmen: Barry Jenkins
Oyuncular: Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Janelle Monáe
2016, ABD, 111’/DRAM, AŞK

Barry Jenkins’in 2017’de En İyi Film Oscar’ına da uzanan ustalık eseri filmi “Ay Işığı” Bein Connect’te yayında. Tarell Alvin McCraney’nin hayatından otobiyografik izler taşıyan “In Moonlight Black Boys Look Blue” adlı oyunundan uyarlanan film, üç farklı zamanda geçiyor ve bir çocuğun büyüme ve kendini keşfetme hikâyesini konu alıyor. Diyaloglarından oyunculuklara, müziklerinden James Laxton imzalı görüntü yönetimine, adeta sinema dersi veren bu modern başyapıt, ötekiliği yüzünden dışlanmış, dünyada yalnız bırakılmış herkesin yüreğini titretmeyi başarıyor.

Ne izlesem dinlesem okusam

TINA (HBO Max)
Yönetmen: Daniel Lindsay, T.J. Martin
2021-ABD-118’/BELGESEL, MÜZİK

Haberin Devamı

Rock’un babaannesi Tina Turner’ın hayatını 1950’lerden başlayıp günümüze uzanan bir kariyer inşasında anlatan belgesel, sanatçının bugüne dek ortaya dökülmemiş arşiv görüntüleri, fotoğrafları ve ses kayıtlarını da bir araya getiriyor. 2011’de belgesel Oscar’ı aldıkları “Undefeated”de de birlikte çalışan Daniel Lindsay ve T.J. Martin’in yönettiği film, Tina hayranları ve müzisyen biyografilerine meraklı izleyiciler için HBO Max’te.

DİZİ

Ne izlesem dinlesem okusam

SUPERSTORE (Bein Connect)
Yaratıcı: Justin Spitzer
Oyuncular: Ben Feldman, America Ferrera, Lauren Ash, Colton Dunn
2015-2021, ABD, 6 SEZON/KOMEDİ

“The Office”in yaratıcılarından Justin Spitzer’ın yarattığı komedi serisi, Cloud 9 adlı büyük bir alışveriş marketi çalışanlarının yaşadıklarını anlatıyor. Absürt olaylar akışı ve sıradışı karakterleriyle bağımlılık yaratan bu iş yeri komedisi geçtiğimiz hafta yayınlanan son bölümüyle ekranlara veda etse de henüz başlamamışlar ve uzun soluklu komedi arayanlar için 113 bölüm halinde Bein Connect’te yayında.

Ne izlesem dinlesem okusam

INVINCIBLE (Amazon Prime)
Yaratıcı: Robert Kirkman
2021-ABD-1. SEZON-7 BÖLÜM/NİMASYON, AKSİYON

Haberin Devamı

“The Walking Dead” (2010), “Fear the Walking Dead” (2015) dizilerinin yaratıcısı Robert Kirkman’ın elinden çıkma bu yetişkin animasyon serisi, süper kahramanlığa gecikmeli adım atan Mark adlı bir gencin yaşadıklarını anlatıyor. Yine Amazon Prime yapımı olan “The Boys” ile karşılaştırılan diziyi, Sandra Oh, Seth Rogen, Steven Yeun, J.K. Simmons gibi yıldız isimler seslendiriyor.

KİTAP

GÖZLERİ TANRI’YI SEYREDİYORDU-Zora Neale Hurston, İthaki Yayınları, Roman, 200 sayfa

Nobel Ödüllü Alice Walker’ın 70’lerdeki bir makalesinden sonra keşfi hızlanan, oysa 1900’lerin başında yaptığı antropoloji çalışmaları ve oyundan romana, kalemini dokundurduğu her eserde özellikle siyah kadınların dili ve sözü olmuş Zora Neale Hurston’ın meşhur romanı ilk kez Türkçe’de. Püren Özgören’in ustalıklı çevirisiyle İthaki Yayınları tarafından yayımlanan kitap, büyüklerinin yolundan gitmek istemeyen başına buyruk, güzeller güzeli Janie Crawford’un yaşadıklarını anlatıyor.

Haberin Devamı

BAŞKOMSER NEVZAT 1-ÇİÇEKÇİNİN ÖLÜMÜ-Ahmet Ümit, Yapı Kredi Yayınları, Çizgi Roman
NEREDE VE NE İÇİN YAŞADIM-Henry David Thoreau, Çınar Yayınları, Deneme
FREUD’DAN LACAN’A PSİKANALİZ-Saffet Murat Tura, Metis Yayıncılık, Felsefe
BURASI ORASI DEĞİL-HAYALET OĞUZ KİTABI-Kaya Tanış, Kırmızı Kedi Yayınevi, Biyografi
BÜYÜK BİR AŞK HİKÂYESİ-Susanna Tamaro, Can Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem dinlesem okusam

SAL BENİ-Barış Demirel&Kadebostany, Alternatif, Single
Barış Demirel, 4 Haziran’da yayınlanacak yeni albümü “Mutluluklar”a hazırlanırken çıkış parçası “Sal Beni”yi geçtiğimiz hafta önden servis etti. Barış Demirel’in Ankara’da tesadüfen izleyip de tanıştığı ve performansını “mıknatıs gibiydi” sözleriyle tarif ettiği DJ ve prodüktör Guillaume de Kadebostany’nin de eşlik ettiği şarkı, yılın en iyi müzik ortaklıklarından biri olarak da parlıyor. Söz ve müziği Demirel’e ait olan ve sanatçının nefis trompet sololarıyla süslü şarkıda Da Poet imzalı beat’lere özellikle dikkat.

Haberin Devamı

NEMOVA-Geju, Elektronik, Single
HYBRIDISM REMIXES-Nicola Cruz, Elektronik, EP
KIZGINIM-Melek Mosso, Pop, Single
SANRILAR-Perdenin Ardındakiler, Alternatif, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları