Uğur Yüksel

Ne izlesem okusam dinlesem

17 Aralık 2021
Örümcek Adam serisinin son filmi “Eve Dönüş Yok” sinemalarda. Bir kez daha Tom Holland’ın canlandırdığı kahramanımıza yeni macerasında Doctor Strange eşlik ederken, filmin asıl yıldızı son yılların yükselen ismi Zendaya oluyor. Sandra Bullock’un başrolünde olduğu suç draması “The Unforgivable” ve Neill Blomkamp imzalı korku filmi “Şeytani”, haftanın diğer film seçenekleri. Televizyon ve film dünyasının önemli ödüllerinden Altın Küre yarışına hazırlanmak isteyenler için izleme listesi de bu hafta köşemizde...

FİLM
THE UNFORGIVABLE (Netflix)
Yönetmen: Nora Fingscheidt
Oyuncular: Sandra Bullock, Viola Davis, Vincent D’Onofrio, Jon Bernthal
2021, ALMANYA-BİRLEŞİK KRALLIK-ABD, 112’/SUÇ, DRAM

2019’da çektiği “System Crasher” ile ödüller ve övgülerle karşılanan Almanyalı yönetmen Nora Fingscheidt’in Netflix yapımı son filmi, Oscarlı oyuncu Sandra Bullock’u başrole taşıyan bir suç draması. 2009 yapımı aynı adlı İngiliz dizisinden uyarlanan film, cinayet suçlusu Ruth Slater’ın 20 yıl aradan sonra tahliye olması ve dışarıda pek de kabul görmediği hayatla baş etme çabasını konu alacak.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

10 Aralık 2021
Steven Spielberg’in Altın Küre ve Oscar ödüllerini domine edecek görünen son filmi “Batı Yakasının Hikâyesi” sinemalarda. Riz Ahmed’in başrolünde olduğu bilimkurgu “Encounter”, David Fincher yapımcılığında hazırlanan belgesel “Voir: Filmlerin Gücü” ve fantastik animasyon serisi “Maya ve Üç Savaşçı”, haftanın ekran seçenekleri.

FİLM
BATI YAKASININ HİKÂYESİ/WEST SIDE STORY (Sinema)
Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez
2021, ABD, 156’/DRAM, SUÇ, AŞK

Steven Spielberg’in aynı adlı Broadway klasiğinden uyarladığı son filmi “Batı Yakasının Hikâyesi” sinemalarda. Arthur Laurents’in aynı adlı kitabından bu kez Pulitzer ve Tony Ödüllü Tony Kushner’in yazdığı senaryo ile izleyeceğimiz film, farklı etnik kökenlerden birbirine düşman iki sokak çetesinin acımasız kavgalarının gölgesinde yeşermeye çalışan bir aşk hikâyesi anlatıyor. İlk kez 1957’de Broadway’de sahnelenen, dört yıl sonra perdeye ilk uyarlanışında 10 dalda Oscar kazananan müzikal klasiğin yeni uyarlamasında, “Divergent/Uyumsuz” serisi ve “Baby Driver” (2017), “Billionaire Boys Club” (2018) filmlerinden tanıdığımız Ansel Elgort ve yeni keşif Rachel Zegler başrollerde. Yine Spielberg filmleri “Schindler’s List” (1993) ve “Saving Private Ryan” (1998) ile 2 Oscar almış görüntü yönetmeni Janusz Kaminski’nin New York Eleştirmenleri Birliği’nce ödüllendirilen görüntüleri ve “Hamilton”, “The Prom” gibi yakın dönem müzikallerinde de izlediğimiz Ariana DeBose’in yardımcı kadın oyuncu performansıyla şimdiden 2022 Oscar’larının en güçlü adayları arasında gösteriliyor.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem, okusam, dinlesem

3 Aralık 2021
Usta yönetmen Jane Campion’ın Venedik’te En İyi Yönetmen, San Sebastián’da da En İyi Film seçilen son başyapıtı “The Power of the Dog”, Netflix ekranlarında. Western türünü alt üst eden hikâye anlatımı ve güçlü oyunculuklarıyla eleştirmenlerin övgülerini toplayan film, 2022 Oscar’larının da güçlü adaylarından olacak görünüyor. Sinemalarda bu hafta küçük izleyicilere “Clifford: Büyük Kırmızı Köpek”, korku arayanlara da “Resident Evil: Raccoon Şehri” var. Amerikalı yazar Alix E. Harrow’un Hugo, Nebula, Locus, Dünya Fantezi ödüllerinin hepsine birden aday olmuş fantastik romanı “On Bin Kapı” ise bu haftanın kitabı.

FİLMTHE POWER OF THE DOG (Netflix)
Yönetmen: Jane Campion
Oyuncular: Kirsten Dunst, Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee/2021, BİRLEŞİK KRALLIK-AVUSTRALYA-KANADA-ABD-YENİ ZELANDA, 126’/WESTERN, DRAM, AŞK

“The Piano / Piyano” (2003), “The Portrait of a Lady/Bir Kadının Portresi” (1996), “In The Cut” (2003) gibi her biri başyapıt düzeyinde filmlerin yönetmeni Jane Campion’ın neo-western draması, festival yolculuğunun ardından Netflix ekranlarına geliyor. En son 2013 ve 2017 yıllarında yayınlanan HBO dizisi “Top of the Lake” (2013-2017) ile yönetmenliğine bir kez daha hayran olduğumuz Campion’ın “Bright Star/Parlak Yıldız”dan 12 yıl sonra çektiği ilk film de olan “The Power of the Dog”, Thomas Savage’ın 1967 tarihli aynı adlı romanından uyarlama ve birbirine zıt karakterde iki kardeşin hikâyesi üzerinden incelikli bir erkeklik hesaplaşması anlatıyor. Sakinliği ve ılımlığıyla tanınan George’un, genç bir oğlu olan Rose ile evlenmesinden hoşnut olmayan kardeşi Phil’in aile içinde yarattığı gerilimi işleyecek filmin oyuncu performansları her Campion filminde olduğu gibi kusursuz işliyor. “Fargo”nun 3. sezonunda da rol almış Kirsten Dunst ve Jesse Plemons’ı yeniden bir araya getiren filmde, Benedict Cumberbatch ve Kodi Smit-McPhee da çok başarılı. Ari Wegner’ın nefis görüntü yönetimi, Paul Thomas Anderson’ın filmlerinden tanıdığımız Jonny Greenwood imzalı müzikleri ile ödül sezonunun ve 2022 Oscar’larının güçlü adaylarından olacak görünen film, prömiyerini yaptığı Venedik’te En İyi Yönetmen Ödülü’nü almış, San Sebastián’da En İyi Film seçilmişti.



Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

26 Kasım 2021
Robert Jordan’ın 15 ciltlik meşhur fantastik serisi “Zaman Çarkı”, Amazon Prime’da başlayan ekran serüveninde hayal kırıklığı yaratırken, oyun dünyasının efsanelerinden “League of Legends”den çıkma animasyon dizisi “Arcane”, yaratıcılığıyla dikkat çekiyor. Sinemalarda haftanın öne çıkan filmi, Lady Gaga ve Adam Driver’lı “Gucci Ailesi” hiç kuşkusuz. Kitap raflarından tavsiyemiz de Elif Türkölmez’in okuru doğanın büyüleyiciliğine davet eden kitabı “Yabani Ot Toplayıcısı”.

FİLM
GUCCI AİLESİ/HOUSE OF GUCCI(Sinema)
Yönetmen: Ridley Scott
Oyuncular: Adam Driver, Lady Gaga, Jared Leto, Al Pacino
2021, KANADA-ABD, 157’/SUÇ, DRAM

Ridley Scott’ın merakla beklenen son filmi, 1995’te yaşanan Maurizio Gucci cinayetine odaklanıyor. 2019’da Oscar adaylığı da aldığı “A Star Is Born” ile sinemaya iyice ısınan Lady Gaga ile Adam Driver’ın başrolünde olduğu film, Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek ve Al Pacino gibi isimleri bir araya getiriyor. 2,5 saate yaklaşan süresiyle moda imparatoru ailenin entrika, hırs ve intikamla geçen 30 yıllık hayatını gerilim dozu yüksek bir kurguda anlatan film, yönetmenin sıklıkla çalıştığı Janty Yates imzalı kostüm tasarımlarıyla da moda meraklılarının ilgisinden kaçmayacaktır.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

19 Kasım 2021
80’lerin unutulmaz fantastik komedisi “Hayalet Avcıları” geri döndü. Yeni nesil ekran yıldızları Finn Wolfhard ve Mckenna Grace’in başrolünde olduğu “Ghostbusters: Afterlife”, orijinal filmlerin unutulmaz oyuncuları Bill Murray, Dan Aykroyd ve Sigourney Weaver’ı da yeniden bir araya getiriyor. Haftanın öne çıkan diğer filmleri ise Prenses Diana’yı bu kez Kristen Stewart’ın yorumuyla izleyeceğimiz “Spencer” ve Andrew Garfield’ın Oscarlık performansıyla öne çıkan “Tick, Tick... Boom!” Haftanın şarkısı ise alternatif sahnelerin sevilen ismi Güneş Özgeç’ten geliyor: Düş.

FİLMGHOSTBUSTERS: AFTERLIFE (Sinema)
Yönetmen: Jason Reitman
Oyuncular: Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Carrie Coon, Sigourney Weaver
2021, KANADA-ABD, 124’/MACERA, KOMEDİ, AKSİYON

80’lerin kült fantastik macerası “Hayalet Avcıları” geri dönüyor. En son 2016’da ana karakterleri kadın oyunculardan oluşan ve eleştirmenlerden ağır eleştiriler almış bir versiyonunu izlediğimiz seri bu kez, “Juno”, “Up in the Air” filmleriyle de tanıdığımız ve orijinal filmlerin yönetmeni Ivan Reitman’ın oğlu da olan Jason Reitman’a emanet. 1989 yapımı “Ghostbusters II”nin devamı niteliğinde olacak film, bekar anne Callie ve onun 15 yaşındaki oğlu Trevor ile 12 yaşındaki kızı Phoebe’yi odağına alacak. Chicago’daki evlerinden çıkarılan aile, hiç tanımadıkları büyükbabalarından miras kalmış evde yaşamak için taşrada bir kasabaya yerleşiyor ve hayaletlerin ele geçirdiği kasaba halkını kurtarmaya çalışıyor. “The Leftovers”ın Nora’sı Carrie Coon’un yanı sıra ekranların genç yıldızları Finn Wolfhard ve Mckenna Grace’i başrolünde izleyeceğimiz filmde, orijinal filmlerin oyuncuları Bill Murray, Dan Aykroyd ve Sigourney Weaver da yıllar sonra ilk kez bir araya geliyor.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

12 Kasım 2021
Korku türünün takipçileri için Edgar Wright’ın Anya Taylor Joy ve Thomasin McKenzie’yi buluşturan filmi “Dün Gece Soho’da” sinemalarda... Dwayne Johnson, Ryan Reynolds ve Gal Gadot’u buluşturan suç komedisi “Red Notice”, efsanevi dizi karakteri Dexter’ı 10 yıl aradan sonra yeniden canlandıran mini dizi “Dexter New Blood” ve Cillian Murphy’nin unutulmaz performansıyla 2000’ler klasiği “Plüton’da Kahvaltı” bu hafta ekranlardan tavsiyelerimiz.

FİLMDÜN GECE SOHO’DA/LAST NIGHT IN SOHO (Sinema)
Yönetmen: Edgar Wright
Oyuncular: Anya Taylor Joy, Thomasin McKenzie, Matt Smith, Terence Stamp
2021, BİRLEŞİK KRALLIK, 117’/DRAM, KORKU

“Shaun of the Dead” (2004), “Hot Fuzz” (2007), “Baby Driver” (2017) gibi seyirciden ve eleştirmenlerden karşılık görmüş filmlerin yönetmeni Edgar Wright’ın son filmi, moda tasarımı tutkunu Eloise adlı genç bir kadının bir sabah uyanıp kendini 1960’larda bulması ve burada Sandie adlı bir kadınla tanışması sonrasında yaşadığı korku dolu olayları anlatıyor. “Jojo Rabbit” (2019), “Old” (2021) filmlerinin yükselen ismi Thomasin McKenzie’i Eloise rolünde izleyeceğimiz filmde “The Queen’s Gambit” dizisinin yıldızı Anya Taylor Joy da Sandie’yi canlandırıyor. Wright’ın hız kesmeyen yönetmenliği kadar, Park Chan-Wook filmlerinden aşina olduğumuz Chung-hoon Chung’un görüntüleriyle cazibesi oldukça yüksek olan filmi türün tutkunları özellikle kaçırmasın.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

5 Kasım 2021
Ankara’nın film festivali başladı, festivalden 10 filmlik öneri listemiz bu haftaki köşemizde. “Nomadland”in Oscarlı yönetmeni Chloe Zhao’ya emanet yeni Marvel filmi “Eternals” sinemalarda. Seyirciyi yeni süper kahramanlarla tanıştıracak film, aksiyon sahneleri kadar Angelina Jolie, Salma Hayek, Richard Madden ve Kit Harington’ı buluşturan kadrosuyla da heyecanın dozunu arttırıyor.

ANKARA FİLM FESTİVALİ

Bu yıl 32’ncisi düzenlenen Ankara Film Festivali başladı. 12 Kasım’a dek sinemaseverleri Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda karşılayacak festivalin programından ‘Kaçırmayın!’ dediğimiz 10 film şöyle:



*ÇATLAK: Fikret Reyhan’ın İstanbul ve Ayvalık festivallerinde En İyi Yönetmen seçildiği, Antalya’dan da jüri özel ödülü almış filmi Ankara’da ilk kez seyirciyle buluşuyor. İstanbul’da aynı binada birlikte yaşayan bir ailenin hikâyesini konu alan ve geçmişte ödenmemiş bir borcun evin içinde yarattığı sarsıntıyı tek bir günde anlatan filmin ansambl oyuncu kadrosuna özellikle dikkat.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

29 Ekim 2021
Ekranları bu hafta dünya dışı yaratıkların istila ettiği diziler ele geçiriyor. Apple TV+’ın ilk bilimkurgu dizisi “Invasion” ve Netflix’in yetişkin animasyon serisi “Inside Job”, insanlığın ‘uzaylı istilası’ endişesinin son ürünleri. Meksikalı yönetmen Michel Franco’nun Venedik’ten Büyük Jüri ödüllü suç draması “Yeni Düzen” ve bu yılın Berlin’inden kadın oyuncu ödülünü almış Almanya yapımı komedi “Tam Sana Göreyim”, sinemalarda haftanın öne çıkanları. Beyazperdede ilklerin yaratıcısı olmuş Georges Méliès’in sıradışı hayatını aralayan “Méliès’in Gizemi”, film tarihine meraklı izleyicinin kaçırmaması gereken bir belgesel. Haftanın kitabı ise yayıncılık dünyasının en tazelerinden Umami Kitap’tan geliyor: Rita Mae Brown’ın 1978’de yayımlandığında Amerikan edebiyatının dönüm noktalarından olmuş otobiyografik romanı “Yakut Orman”.

FİLMYENİ DÜZEN/NEW ORDER (Sinema)
Yönetmen: Michel Franco
Oyuncular: Naian Gonzalez Norvind, Diego Boneta, Fernando Cuautle
2020, MEKSİKA-FRANSA, 86’/SUÇ, DRAMA

“Después de Lucía/Lucía’dan Sonra” (2012), “Chronic/Kronik” (2015), “Las hijas de Abril/Nisanın Kızları” (2017) filmleriyle Cannes başta olmak üzere festivallerin gözdesi olmuş Meksikalı yönetmen Michel Franco’nun son filmi, sokaklarda ayaklanmaların sürdüğü şehirde zengin ve üst sınıf bir ailenin şatafatlı düğünlerinde yaşanan olayları anlatıyor. Geçen yıl Venedik’te Büyük Jüri Ödülü almış “Yeni Düzen”, distopik atmosferiyle dikkat çekse de soyunduğu sınıf eleştirisinde ne yazık ki yeterince doyurucu olamıyor.


Yazının Devamını Oku