Uğur Yüksel

Ne izlesem okusam dinlesem

4 Şubat 2022
Guillermo del Toro’nun gizemlerle dolu suç filmi “Kabus Sokağı”, Cate Blanchett, Bradley Cooper ve Rooney Mara’yı buluşturan kadrosuyla göz dolduruyor. Venedik’ten “Altın Aslan” ödüllü sarsıcı dram “Kürtaj” ve felaket filmi “Moonfall” sinemalarda haftanın diğer seçenekleri. Yeşim Ustaoğlu’nun 1999 tarihli başyapıtı “Güneşe Yolculuk” da ekranlardan bu hafta tavsiyemiz.

FİLMMOONFALL(Sinema)
Yönetmen: Roland Emmerich
Oyuncular: Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley
2022-BİRLEŞİK KRALLIK, ÇİN, ABD-130’/AKSİYON, MACERA, BİLİMKURGU

“The Day After Tomorrow”, “2021” gibi kıyamet filmleriyle tanıdığımız Roland Emmerich’in yeni felaket filmi “Moonfall”, Ay’ın yörüngeden çıkıp dünyaya çarpmasını engellemeye çalışan bir grup NASA astronotunun yaşadıklarını anlatacak. Halle Berry ile Patrick Wilson’ın başrolünde olduğu film, bolca aksiyon ve görsel efekt vadediyor.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

28 Ocak 2022
Dünyaca ünlü Japonyalı yazar Haruki Murakami’nin kısa öykü serisinden uyarlanan ve Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’ın en güçlüsü “Drive My Car”, başarılı oyunculukları ve Cannes’dan ödüllü senaryosuyla hafızalara yerleşen melankolik bir başyapıt. Daisy Ridley ve Tom Holland’ı buluşturan bilimkurgu “Kaos Yürüyüşü” ve sinemamızın auteur yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu’nun ilk uzun filmi “İz”, haftanın öne çıkan diğer yapımları... Kitap raflarında bu hafta, Judith Butler’ın Metis Yayınları’ndan çıkan kitabı “Şiddetsizliğin Gücü: Etik-Politik Bir Düğüm” var.

FİLMDRIVE MY CAR (Sinema)
Yönetmen: Ryusuke Hamaguchi
Oyuncular: Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada
2021-JAPONYA-179’/DRAM

Japonyalı yönetmen Ryusuke Hamaguchi’nin 50’den fazla ödül alarak geçen yıl festivallerin gözdesi olmuş son filmi “Drive My Car” sinemalarda. Çağımızın en popüler yazarlarından Haruki Murakami’nin ‘Men Without Women’ adlı kısa hikâye serisinden uyarlanan film, kaybettiği eşinin yasını tutan yönetmen Yusuke Kafuku’nun Hiroşima’ya bir festivale, Anton Çehov’un Vanya Dayı adlı oyununu sahneye koyması için davet edilmesi ile başlıyor. Burada zamanının çoğunu kendisine eşlik etmesi için tahsis edilen 20 yaşındaki şoförü Kafuku ile geçiren Yusuke, onunla birlikte yalnızlık, kayıplar ve yasla bezeli, sırların karşılıklı olarak açıklandığı bir dizi yolculuğa çıkıyor. Altın Palmiye için yarıştığı Cannes’da En İyi Senaryo, Ekümenik Jürisi ve FIPRESCI ödüllerini toplamış ve geçtiğimiz ay, yabancı dilde en iyi film kategorisinde Altın Küre alan filmin, Oscar şansı da oldukça yüksek görünüyor.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

21 Ocak 2022
İlkini sevenlere müzikal animasyon “Şarkını Söyle 2”, Juliette Binoche’un başrolünde olduğu Fransız yapımı “Ayrı Dünyalar” ve Sarah Paulson’lı gerilim “Gizli Gerçek”, sinemalarda haftanın filmleri. Selman Nacar’ın San Sebastián, Torino, Antalya başta olmak üzere yarıştığı her festivalden ödüllerle dönen filmi “İki Şafak Arasında” da ekranların öne çıkanı... Beş müzisyen ve yüzlerce gencin canlı yayında kolektif kaydettikleri şarkı “Tersyüz” müzik platformlarında, Haydar Ergülen’in denemelerini buluşturan “Yayayn Yapıldak” raflarda haftanın tavsiyeleri.

FİLMŞARKINI SÖYLE 2/SING 2 (Sinema)

Yönetmen: Garth Jennings
2021-ABD-110’/ANİMASYON, KOMEDİ, MÜZİKAL

2016’da ilkini izlediğimiz ve seyirciden gördüğü ilgiyle devamını beklediğimiz müzikal animasyon “Şarkını Söyle” ikincisiyle sinemalarda. Bir kez daha Garth Jennings’in yazıp yönettiği ve Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson’dan oluşan seslendirme kadrosunu koruyan devam filmi, yerel sahnelerde büyük başarı elde eden Buster Moon ve ekibinin dünyanın en prestijli sahnesi Crystal Tower Tiyatrosu’na çıkabilmek için girdikleri yarışı anlatıyor. İlkini sevdiyseniz kaçırmayın.



Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

14 Ocak 2022
2000’lerin korku klasiği “Çığlık”, 11 yıl aradan sonra beşinci filmiyle geri dönüyor. Oyuncu kadrosuyla merak uyandıran ajan filmi “Kod 355” ve Lütfi Ömer Akad klasiği “Kanun Namına” ise haftanın diğer film tavsiyeleri... John Cena’nın hayat verdiği DC Comics dizisi “Peacemaker”, ekranlarda haftanın öne çıkanı...

FİLMÇIĞLIK/SCREAM(Sinema)
Yönetmen: Matt Bettinelli Olpin, Tyler Gillett
Oyuncular: Melissa Barrera, Courtney Cox, Neve Campbell, David Arquette
2022-ABD-114’/KORKU, GERİLİM

Wes Craven’ın yarattığı ve ilkini 1996’da izlediğimiz meşhur korku serisi “Scream/Çığlık”ın beşinci halkası sinemalarda. Günümüz Woodsboro kasabasında yaşanan seri cinayetlerin peşinde geçmişin suçlarına sürükleyecek film, serinin ikonik oyuncuları Courtney Cox, Neve Campbell ve David Arquette’i 11 yıl aradan sonra yeniden bir araya getirecek. 2015’te kaybettiğimiz Wes Craven’sız ilk “Çığlık” filmi ve çıkan olumlu yorumlara bakılırsa devamı da gelecek görünüyor.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

7 Ocak 2022
Paul Thomas Anderson’ın sinemaya iki yeni yıldız kazandırdığı son filmi “Licorice Pizza” ve George Clooney’nin yönettiği Amazon draması “The Tender Bar”, 70’ler Amerikasından iki büyüme hikâyesi... Asghar Farhadi’nin Cannes’dan Büyük Ödül alan filmi “Kahraman”, “Kingsman” serisinin üçüncüsü “The King’s Man: Başlangıç” ve Cihan Sağlam’ın ödüllü gerilimi “Uzun Zaman Önce”, haftanın öne çıkan diğer filmleri.

FİLMLICORICE PIZZA(Sinema)

Yönetmen: Paul Thomas Anderson
Oyuncular: Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Tom Waits
2021-ABD-133’/DRAM
“Boogie Nights/Ateşli Geceler”(1997), “Magnolia/Manolya”(1999), “There Will Be Blood/Kan Dökülecek(2009) ve “Phantom Thread”(2017) gibi her birini ayrı ayrı başyapıt saydığımız filmlerin yaratıcısı Paul Thomas Anderson’un merakla beklediğimiz son filmi sinemalarda. Dört dalda Altın Küre adayı olan ve şimdiden 30’dan fazla ödül toplamış “Licorice Pizza”, 1970’lerde geçen duygusu yüksek bir aşk ve büyüme hikâyesi anlatıyor. Amerikalı pop-rock grubu Haim’in bateristi Alana Haim ile 2014 yılında hayata veda eden Philip Seymour Hoffman’ın oğlu Cooper Hoffman’ın ilk sinema deneyimleri ile başrolünde oldukları film, Oscar yarışının da güçlü adaylarından olacak görünüyor.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

31 Aralık 2021
Bir yıl boyunca sinemalarda ve dijital platformlarda karşımıza çıkan yerli ve yabancı filmler arasından “yılın en iyilerini” seçtik. 2021’in dizilerinin yanı sıra kitap, albüm ve şarkıları da var. Mutlu yıllar...

2021’İN EN İYİ FİLMLERİ
YABANCI1 - THE POWER OF THE DOG - Netflix



2 - DUNE

Yazının Devamını Oku

Benim Şehrim, Benim Sesim

26 Aralık 2021
Ankaralı müzisyen Beril Sarıaltun’un önderliğinde Haziran’da çalışmalarına başlayan Beats By Girlz Türkiye, müzik endüstrisinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın emeğinin görünürlüğü için projeler üreten bağımsız bir kolektif. Şimdi de, kendi müziğini yapmak ve yeteneğini geliştirmek isteyen genç kadınlara ücretsiz eğitim olanağı sağlayacak ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ projesi ile karşımızda. Başvuruları 27 Aralık Pazartesi günü sona erecek projeyi Beril Sarıaltun ile konuştuk.

*Beats by Girlz Türkiye’yi başlatan fikir ve ihtiyaç neydi?Beats By Girlz New York merkezli olsa da 30’a yakın ülkede çalışmalar yürütüyor ve özellikle son birkaç yılda dünyanın farklı yerlerinde güçlendiğini görmek de beni heyecanlandırıyordu. Yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da kültür ve eğlence sektöründe cinsiyet temelli eşitsizliklere karşı ciddi bir farkındalık gelişmeye başladı. Beats By Girlz’e dair en sevdiğim nokta da, problemleri tespit ederken bir çözüm önerisi oluşturmasıydı. Yani, ‘Evet, müzik sektöründe cinsiyet eşitsizliğini görüyoruz, biliyoruz ama peki, bunu konuşmanın ötesine geçirmek için ne yapabiliriz’in peşindegitmesi beni de bu yolculuğun bir parçası olmaya itti. Kişisel hikâyemde de  müzik sektöründe işin mutfağından üretim aşamalarına farklı alanlarda profesyonel olarak
tecrübelere sahiptim. Türkiye müzik eğitimine ya da müzik teknolojileri alanlarında mesai ayıran gerçekten çok küçük bir çevre var. Beats By Girlz Türkiye de hem bu müzik eğitimi yönünde pratik bir boşluğu kapatmaya hem de toplumsal cinsiyet farkındalığını taşıyacak projeler yürütmeye aday bir girişim olarak konumlanıyor.

*Yeni projeniz Benim Şehrim, Benim Sesim’ için Türkiye’den kariyerinin başındaki genç kadın müzisyenlere açık bir çağrı yaptınız ve başvurular Pazartesi günü sona eriyor. Neye ve kimlere ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Proje, kadınların yaşadıkları şehirleri müzikleriyle anlatabilmelerine olanak sağlayan bir çalışma. British Council Türkiye’nin düzenlediği WOW İstanbul Festivali kapsamında Beats By Girlz Türkiye’nin işbirliğiyle açılan bir atölye çağrısı olduğunu söyleyebilirim. Proje tümü açık çağrı yoluyla seçilecek, onu İstanbul’dan, onu Türkiye’nin başka şehirlerinden olmak üzere toplamda 20 kadına açık olacak. Katılımcılar, çevrimiçi atölye çalışmaları ve mentorluk oturumları aracılığıyla ses tasarımının temel ilkelerini öğrenecek. Daha sonra, yaşadıkları şehirlerde seçilen bölgelerde ses yürüyüşüne çıkacak ve sesleri, müzikal bir çerçevede tasarlayıp bir kompozisyon oluşturacakları kayıtlar alacaklar. Katılımcılar, proje boyunca birbirleriyle çalışarak seçilen mekânların ses yapısını ve oluşturulan eserleri birlikte değerlendirecekler. Projeye katılanlar bir
fikir doğrultusunda müziklerini nasıl aranje edebileceklerini, nereden yola çıkabileceklerine dair temelde bir eğitim almış olacaklar. Ve tabii ki proje sayesinde müzik endüstrisinde enstrümantist, vokalist, prodüktör veya ses tasarımcısı olarak faaliyet gösteren kadın profesyonellerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki fikirlerini dile getirmeleri ve sanatlarını ve yeteneklerini dijital ortamda çoğulcu, kapsayıcı ve yenilikçi programlar yoluyla sergilemeleri için fırsatlar yaratmak istiyoruz.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

24 Aralık 2021
Sinema tarihini derinden etkilemiş “The Matrix” serisinin dördüncü filmi “Matrix Resurrections” sinemalarda. 18 yıl aradan sonra Neo’yu dirilten ve Matrix’in kötülüğünün dozunu arttıran filmde Keanu Reeves ve Carrie Anne Moss yine başrollerde. Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep ve Cate Blanchett’lı oyuncu kadrosuyla heyecan uyandıran karakomedi “Don’t Look Up” ve Fikret Reyhan’ın başarılı yönetmenliği ve senaryosu kadar oyuncularıyla da hafızalara kazınacak “Çatlak”, ekranlarda haftanın en iyileri.

FİLMMATRIX RESURRECTIONS/THE MATRIX RESURRECTIONS (Sinema)
Yönetmen: Lana Wachowski
Oyuncular: Keanu Reeves, Carrie Anne Moss, Jessica Henwick, Jonathan Groff
2021, ABD, 148’/AKSİYON, BİLİMKURGU

Efsanevi “The Matrix” serisinin 18 yıl aradan sonra gelen dördüncü filmi sinemalarda. Bu kez Wachowski kardeşlerden Lana Wachowski’nin yazıp yönettiği filmde, Neo yeniden hayata dönüyor ve bu kez daha da güçlenmiş ve tehlikeye bürünmüş bir Matrix ile karşı karşıya geliyor. Keanu Reeves ve Carrie-Anne Moss’u bir kez daha Neo ve Trinity rollerinde izleyeceğimiz filmde Morpheus ve Ajan Smith rollerini bu kez Yahya Abdul-Mateen II canlandırıyor. Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Christina Ricci gibi ünlü isimleri de göreceğimiz yeni Matrix filmi, nostalji yaşamak isteyen sinemaseverleri bekliyor.


Yazının Devamını Oku