Ne izlesem okusam dinlesem

İlkini sevenlere müzikal animasyon “Şarkını Söyle 2”, Juliette Binoche’un başrolünde olduğu Fransız yapımı “Ayrı Dünyalar” ve Sarah Paulson’lı gerilim “Gizli Gerçek”, sinemalarda haftanın filmleri. Selman Nacar’ın San Sebastián, Torino, Antalya başta olmak üzere yarıştığı her festivalden ödüllerle dönen filmi “İki Şafak Arasında” da ekranların öne çıkanı... Beş müzisyen ve yüzlerce gencin canlı yayında kolektif kaydettikleri şarkı “Tersyüz” müzik platformlarında, Haydar Ergülen’in denemelerini buluşturan “Yayayn Yapıldak” raflarda haftanın tavsiyeleri.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

ŞARKINI SÖYLE 2/SING 2 (Sinema)

Yönetmen: Garth Jennings
2021-ABD-110’/ANİMASYON, KOMEDİ, MÜZİKAL

2016’da ilkini izlediğimiz ve seyirciden gördüğü ilgiyle devamını beklediğimiz müzikal animasyon “Şarkını Söyle” ikincisiyle sinemalarda. Bir kez daha Garth Jennings’in yazıp yönettiği ve Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson’dan oluşan seslendirme kadrosunu koruyan devam filmi, yerel sahnelerde büyük başarı elde eden Buster Moon ve ekibinin dünyanın en prestijli sahnesi Crystal Tower Tiyatrosu’na çıkabilmek için girdikleri yarışı anlatıyor. İlkini sevdiyseniz kaçırmayın.

Ne izlesem okusam dinlesem

AYRI DÜNYALAR/BETWEEN TWO WORLDS (Sinema)

Haberin Devamı

Yönetmen: Emmanuel Carrère
Oyuncular: Juliette Binoche, Hélène Lambert, Léa Carne
2021-FRANSA-106’/DRAM

Geçen yıl Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünün açılış filmi olan ve San Sebastián’da Seyirci Ödülü’nü kazanan film, Fransız gazeteci Florence Aubenas’nın ‘Le Quai de Ouistreham’ adlı çok satan kitabından uyarlama. Gazetecinin sosyal adaletsizlik ve gelecek kaygısını araştırmak için, kimliğini gizleyerek temizlik işçisi kadınların arasına katılması ve sonrasında yaşadıklarını konu alan filmde Aubenas’yı Juliette Binoche canlandırıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

GİZLİ GERÇEK/RUN (Sinema)

Yönetmen: Aneesh Chaganty
Oyuncular: Sarah Paulson, Kiera Allen, Sara Sohn
2021-ABD, KANADA-90’/GİZEM, GERİLİM

2018’de çektiği ilk filmi “Searching” ile eleştirmenlerden büyük övgüler toplamış Aneesh Chaganty’nin yeni filmi, annesi tarafından dünyadan izole bir şekilde büyütülmüş yürüme engelli Chloe’nin hikâyesini konu alıyor. “American Crime Story” dizisinin Emmy ödüllü yıldızı Sarah Paulson ve perdede ilk kez izleyeceğimiz Kiera Allen’ın anne-kız performanslarıyla öne çıkan film, gerilimi dozunu sonuna dek ayakta tutuyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

İKİ ŞAFAK ARASINDA (MUBI Türkiye)

Yönetmen: Selman Nacar
Oyuncular: Mücahit Koçak, Nezaket Erden, Burcu Gölgedar
2021-TÜRKİYE-91’/DRAM

Haberin Devamı

Geçen yılın ödüllü yapımlarından “İki Şafak Arasında”, ilk kez MUBI Türkiye’de izleyiciyle buluşuyor. Selman Nacar’ın yazıp yönettiği film, aile fabrikası yürüten Kadir’in bir işçinin yaralanması sonucu yaşadığı ahlaki ve vicdani ikilemi konu alıyor. Antalya’dan yardımcı kadın oyuncu ödülü ile dönmüş Nezaket Erden başta olmak üzere oyunculuklarıyla çıtasını yükselten film, sonraki filmlerini heyecanla beklediğimiz bir yönetmenin gelişini de müjdeliyor.

DİZİ

YENİ SEZONLAR GELDİ

Ne izlesem okusam dinlesem

DOTA: DRAGON’S BLOOD/Netflix, 2. Sezon
SERVANT/Apple TV+, 3. Sezon
OZARK/Netflix, 4. Sezon
AFTER LIFE/Netflix, 3. Sezon

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

YAYAN YAPILDAK-Haydar Ergülen, İthaki, Deneme, 96 sayfa

Haberin Devamı

Şiirimizin yaşayan en güçlü kalemlerinden Haydar Ergülen’in denemelerinden oluşan ‘Yayan Yapıldak’, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Ergülen bu kez, bazen nesnelere, bazen kavramlara, bazen de hayvanlara yepyeni anlamlar katan bir yol alfabesi armağan ediyor okuruna. Şiirden kopmadan, ‘başladığı gibi bitmeyi de bilen ama bitmeyen, daralıp genişleyen, yapan, onaran, yeniden var eden yegâne şey’ olan yol’a dair hikâyeler, anlar, hâller anlatıyor.

CEVİZİN ŞARKISI-Aslı Tohumcu, İletişim, Roman
BETER OL MİTAT KARAMAN!-Doğu Yücel, Can, Roman
TUTSAK-Karin Slaughter, Kırmızı Kedi, Roman
ÖTEKİ DÜŞLER-Yiğit Bener, Everest, Öykü

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

TERSYÜZ-Kolektif, Tekli

Türkiye’nin canlı yayında kolektif bir şekilde kaydedilip üretilen ilk şarkısı “Tersyüz”, dijital müzik platformlarında yayında. Türkiye’den vokalde Deniz Taşar, trompette Dilan Balkay ve piyanoda Esin Aydıngöz’ü buluşturan şarkıya Hollanda’dan da kemanıyla Myrthe Van De Weetering eşlik ediyor. Müzik, düzenleme ve prodüksiyonunu Beril Sarıaltun’un üstlendiği şarkı, aralık ayında düzenlenen 21. YGA Zirvesi sırasında, iki gün boyunca ve canlı yayın sırasında üretilip kaydedilmiş. Zirve’ye katılan yüzlerce gencin ses dosyaları göndererek katkıda bulundukları şarkının sözleri ise, Yunus Emre’nin ‘Dertli Dolap’ şiirinden.

Haberin Devamı

MORE PRESSURE-Kae Tempest&Kevin Abstract, Tekli
SARMAŞIK-Evdeki Saat, Tekli
THING WILL BE FINE-Metronomy, Tekli
ESKİ DÜNYANIN YANGINI-Kalben, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları