Ne izlesem, okusam, dinlesem

Usta yönetmen Jane Campion’ın Venedik’te En İyi Yönetmen, San Sebastián’da da En İyi Film seçilen son başyapıtı “The Power of the Dog”, Netflix ekranlarında. Western türünü alt üst eden hikâye anlatımı ve güçlü oyunculuklarıyla eleştirmenlerin övgülerini toplayan film, 2022 Oscar’larının da güçlü adaylarından olacak görünüyor. Sinemalarda bu hafta küçük izleyicilere “Clifford: Büyük Kırmızı Köpek”, korku arayanlara da “Resident Evil: Raccoon Şehri” var. Amerikalı yazar Alix E. Harrow’un Hugo, Nebula, Locus, Dünya Fantezi ödüllerinin hepsine birden aday olmuş fantastik romanı “On Bin Kapı” ise bu haftanın kitabı.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem, okusam, dinlesem

THE POWER OF THE DOG (Netflix)
Yönetmen: Jane Campion
Oyuncular: Kirsten Dunst, Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee/2021, BİRLEŞİK KRALLIK-AVUSTRALYA-KANADA-ABD-YENİ ZELANDA, 126’/WESTERN, DRAM, AŞK

“The Piano / Piyano” (2003), “The Portrait of a Lady/Bir Kadının Portresi” (1996), “In The Cut” (2003) gibi her biri başyapıt düzeyinde filmlerin yönetmeni Jane Campion’ın neo-western draması, festival yolculuğunun ardından Netflix ekranlarına geliyor. En son 2013 ve 2017 yıllarında yayınlanan HBO dizisi “Top of the Lake” (2013-2017) ile yönetmenliğine bir kez daha hayran olduğumuz Campion’ın “Bright Star/Parlak Yıldız”dan 12 yıl sonra çektiği ilk film de olan “The Power of the Dog”, Thomas Savage’ın 1967 tarihli aynı adlı romanından uyarlama ve birbirine zıt karakterde iki kardeşin hikâyesi üzerinden incelikli bir erkeklik hesaplaşması anlatıyor. Sakinliği ve ılımlığıyla tanınan George’un, genç bir oğlu olan Rose ile evlenmesinden hoşnut olmayan kardeşi Phil’in aile içinde yarattığı gerilimi işleyecek filmin oyuncu performansları her Campion filminde olduğu gibi kusursuz işliyor. “Fargo”nun 3. sezonunda da rol almış Kirsten Dunst ve Jesse Plemons’ı yeniden bir araya getiren filmde, Benedict Cumberbatch ve Kodi Smit-McPhee da çok başarılı. Ari Wegner’ın nefis görüntü yönetimi, Paul Thomas Anderson’ın filmlerinden tanıdığımız Jonny Greenwood imzalı müzikleri ile ödül sezonunun ve 2022 Oscar’larının güçlü adaylarından olacak görünen film, prömiyerini yaptığı Venedik’te En İyi Yönetmen Ödülü’nü almış, San Sebastián’da En İyi Film seçilmişti.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

CLIFFORD: BÜYÜK KIRMIZI KÖPEK/CLIFFORD: THE BIG RED DOG (Sinema)
Yönetmen: Walt Becker
Oyuncular: Darby Camp, Jack Whitehall, Izaac Wang
2021, BİRLEŞİK KRALLIK-KANADA-ABD, 96’/MACERA, KOMEDİ

Haberin Devamı

Çocuklara özel hazırlanmış aynı adlı eğitici kitap karakterinden yola çıkarak perdeye taşınan film, ortaokul öğrencisi Emily’nin büyülü bir hayvan kurtarıcısı tarafından hediye verilen küçük ve kırmızı bir köpek yavrusu ile yaşadığı maceraları anlatıyor.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

RESIDENT EVIL: RACCOON ŞEHRİ/RESIDENT EVIL: WELCOME TO RACCOON CITY (Sinema)
Yönetmen: Johannes Roberts
Oyuncular: Kaya Scodelario, Hannah John Kamen, Tom Hopper/2021, ALMANYA-KANADA-ABD, 107’/KORKU, AKSİYON

Haberin Devamı

Video oyunundan uyarlanan ve ilkini 1996 yılında izlediğimiz “Resident Evil” serisinin yedinci filmi “Raccoon Şehri”, Umbrella Corporation’dan geriye kalmış virane ve kötülükle dolu Raccoon City’nin tüm dünyaya sıçrayacak karanlık gecesinde yaşananları anlatıyor.

KİTAP

Ne izlesem, okusam, dinlesem

ON BİN KAPI-Alix E. Harrow, İthaki Yayınları, Roman

Hugo ödüllü Amerikalı bilimkurgu ve fantastik edebiyat yazarı Alix E. Harrow’un ilk romanı da olan ve 2019’da yayımlandığında Hugo, Nebula, Locus, Dünya Fantezi ödüllerinin hepsine birden aday olmuş kitabı “On Bin Kapı”, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Kendini bildi bileli büyük bir malikânede, Cornelius Locke isimli zengin bir koleksiyonerin vesayeti altında yaşayan January adlı bir genç kadının, on yedi yaşına geldiğinde eline geçen “On Bin Kapı” adlı tuhaf bir kitabın peşinde, ailesi ve dünyası hakkındaki gerçekleri keşfedeceği tehlikeli bir yolculuğa çıkışının hikâyesini anlatıyor. Amal El-Mohtar’ın “Büyümek ve büyürken sahip olduklarımızı korumaya çalışmak üzerine göz kamaştırıcı bir hikâye” sözleriyle övdüğü kitap, türün takipçileri için kaçırılmayacak büyülü bir dünya inşa ediyor.

Haberin Devamı

DALGA-Giulio Cavalli, Can Yayınları, Roman
ÇOĞU ZARAR AZI KARAR-DÜNYAYI KÜÇÜLME KURTARACAK-Jason Hickel, Metis Yayıncılık, Fikir&Politika
YAKIN TEMAS-Deniz Durukan Yayınevi: Kırmızı Kedi
GÜNEŞTE UYUMAK-Adolfo Bioy Casares, Everest Yayınları, Roman
SOUNDER: SAHİBİNİ BEKLEYEN AV KÖPEĞİ-William H. Armstrong, VakıfBank Kültür Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem, okusam, dinlesem

MODULAR-Timboletti, Elektronik, EP
ECHOES-Stereoclip, Elektronik, Albüm
BELKİ DE AŞK LAZIM DEĞİLDİR-Sezen Aksu, Pop, Tekli
THE GREAT HOPE DESIGN-Sevdaliza, Pop, Tekli
DAĞ-Can Bonomo, Pop, Tekli
SALKIM-Derya Çınar Oral, Türkü, Albüm
SARMAŞIK-Brek, Alternatif, Tekli
TWIN MOODS-Ege Ülgen, Klasik, Albümu

Yazarın Tüm Yazıları