Gelişmiş ilçenin sorunu karavan alanı

Malum pandemi, acıyla birlikte, bazı olumlu değişimleri de beraberinde getirdi. Doğada olma isteği de bunlardan biri. Bu istek kendisini özellikle, tiny house ve karavanla gösterdi. Karavan satışları tırmanışa geçti. Piyasaya yeni yeni firmalar girdi. Haberlerde okuduk, firmalar üretime yetişemediklerinden dert yandılar.

Haberin Devamı

Bir de bunun somut olarak hayatımızda yaşadığımız bölümü var. Nilüfer’de oturuyorum. Karavana da ilgiliyim. Pandemi ile birlikte otopark yerlerindeki karavan artışını gözlerimle görüyorum. Karavan ve tiny house üretim tesisleri güzergahımda her gün artıyor. Bunun yanı sıra karavan park alanı olan yerler görüyorum.
Sanırım 2010 yılıydı. Şu an Misi’de bulunan kamp karavan alanına ilişkin ilk yazıyı yazmıştım. Bursa için güzel bir ilkti. O günden bu güne Misi’deki karavan alanında boş yer kalmadı. Şehre yakın olarak Dağyenice’de bir yer var ve Alaattinbey’de küçük bir yer var.
Hal böyle olunca arazisi uygun olan girişimcilerin, karavan alanı olarak arazilerini çalıştırmaya başladığına tanık oluyorum.
Almanya’da karavan sayısı 1 milyon 288 bin civarında. AB’nin toplamında ise bu sayı 5 milyon 683 bin. Biz de ise kesin olmamakla birlikte 8 bin civarında çekme ve motokaravan var. 780 bin kilometrekare arazi için 8 bin karavan. Çok az değil mi? Bursa da hem üretim, hem kullanım açısından önemli kentlerden biri haliyle.
Nilüfer de, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün, 973 ilçede yaptığı sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasının sonucuna göre, Türkiye’nin en gelişmiş 8. ilçesi olunca, Nilüfer Belediyesi’nin 3. icraat yılı toplantısında, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e tanık olduğum bu karavan sorununa ilişkin bir soru sordum. Turgay Erdem, özel sektörden kendilerine karavan alanı oluşturmayla ilgili bir başvuru gelmediğini söyledi. Erdem, kendilerinin yeni bir karavan alanı konusunda çalışma yaptıklarını da söyledi. Fadıllı’da, Nilüfer Belediyesi Havacılık Tesisleri’nde böyle bir düşüncelerinin olduğunu ifade eden Erdem, özel sektörden gelecek istekleri de değerlendirebileceklerini söyledi.
8 bin karavanın ne kadarı Nilüfer’dedir bilemiyorum ama bu sayının hiç de azımsanmayacak olduğunu bizzat yaşayarak görüyorum. Yeni bir karavan alanı bu işe bir düzen getirecektir. Karavan aynı zamanda toprakların betona yenilmesinin de önünde engeldir. Karavana destek olmak önemli. Türkiye’nin 8. gelişmiş ilçesi olunca da bu konuda da sorumluluk düşüyor elbette.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları