‘Sineklerin Tanrısı’ uzaya çıkınca!

İnsanlığın geleceğini kurtarmak için özel olarak yetiştirilen ve 86 yıllık bir uzay yolculuğuna çıkan çocuklar... Süreçte büyürler ve ergenliğe ulaştıklarında da bazı yasakların farkına varırlar. ‘Gezginler’ iktidar hırsı, bastırılmış duygular, insan doğası gibi meselelerde gezinirken ünlü roman ‘Sineklerin Tanrısı’ türü bir kaosu perdeye taşıyor.

Haberin Devamı

Bilimkurgu edebiyatının ve sinemasının en eski güzergâhlarından biridir, yeni bir gezegene yelken açmak ve bir grup insanla türümüzü sürdürmeye soyunmak.

Dünyamızdan başka seçeneklerin peşine düşme çabası artık bilimin de ciddi ciddi araştırdığı konulardan biri. Haliyle aynı sular etrafında dönen ama farklılıklarını uzaya gönderdikleri temsilcilerimizi bambaşka kesimlerden seçerek yapan yapımları izler olduk son dönemde.

Bu adımların ilki 2016 tarihli ‘Uzay Yolcuları’ydı (Passengers). Morten Tyldum imzalı çalışmada uyuyarak gerçekleşecek 120 yıllık bir uzay yolculuğunun 30’uncu yılında uyanan genç bir mühendisin yalnızlığına başkalarını da ortak etme çabası anlatılıyordu.

Claire Denis’nin yönettiği ‘High Life’ta (2018) ise gemi mürettebatı suçlulardan oluşuyordu ve ekip, uzayın boşluğunda kara delik arıyordu. Bu haftanın yenilerinden ‘Gezginler’ (Voyagers) benzer rotanın en yeni üyesi...

Haberin Devamı

‘Sineklerin Tanrısı’ uzaya çıkınca

SORGULAMA BAŞLAYINCA...

Neil Burger’ın yazıp yönettiği ‘Gezginler’ insanlığın kendilerine yeni bir yer aramak için evrenin sonsuz boşluğunda çıktıkları bir serüveni anlatıyor: Yıl 2063... İklim değişikliği ve diğer problemlerle gezegendeki sonu pek de iyiye gitmeyen türümüz, kimi üstün zekâlı biliminsanlarının genetik kodlarını taşıyan 30 çocuğu yetiştirir ve bir gemiye bindirerek 86 yıllık bir yolculuğun startını verir. ‘Humanitas’ adlı bu araçta yer alan minikler büyüyecek ve onların çocukları ancak hedefe varacaktır. Çocuklar ergenliğe ulaştığında bazı yasakları sorgulamaya ve sisteme başkaldırmaya başlarlar. Örneğin her gün içtikleri mavi suyun dürtülerini bastıran bir kimyasal olduğunu fark ederler. Bu sıvıyı almaktan vazgeçen Christopher ve Zac, en yakın arkadaşları olan Sela’ya karşı cinsel arzu duyacaktır... Derken kimi gelişmeler sonucu işler rayından çıkar ve eski düzen sarsılır...

‘Gezginler’ seyircisinin ilgisini ayakta tutacak fırça darbeleriyle başlıyor. Ama bir noktadan sonra iki eski arkadaş, Christopher ve Zac arasındaki iktidar savaşı, diğerlerinin zaman içinde onlardan birini seçme durumunda kalması, Burger’ın filmini William Golding’in ünlü eseri ‘Sineklerin Tanrısı’ (Lord of the Flies) sınırlarına taşıyor. Öykünün bu yakaya ulaşmasıyla birlikte de perdeye aksiyon hâkim oluyor. Dolayısıyla ‘Gezginler’ tanıdık bir hal alıyor ve büyüsü sanki bozuluyor. Öykü bir noktadan sonra cazibesini kaybetse de bilimkurgu hayranlarını belli noktalarda tatmin edecek bir yapım ‘Gezginler’...

Haberin Devamı

‘Sineklerin Tanrısı’ uzaya çıkınca

DİĞER SEÇENEKLER

- PLAZA

Atanamamış bir öğretmen güvenlik görevlisi olur ve atıl bir plazada görevlendirilir. 27 katlı bu yapı, genç görevlinin hayatında farklı pencereler aralayacaktır. Anıl Gelberi imzalı ‘Plaza’nın başrollerinde Onur Berk Arslanoğlu, Deniz Altan ve Adnan Devran gibi isimler var.

- ARINMA GECESİ: SONSUZA DEK / THE FOREVER PURGE

Bir yeraltı hareketinin üyeleri büyük bir katliam eşliğinde Amerika’yı ele geçirmeye çalışırlar. Everardo Gout’un yönettiği filmin kadrosunda Ana de la Reguera, Tenoch Huerta, Josh Lucas, Cassidy Freeman, Leven Rambin, Alejandro Edda ve Will Patton var.

- LANETLİ ANLAŞMA

Amcalarından miras kalan villayı satmadan önce kız arkadaşlarıyla tatil planlarken kaçamak yapma uğruna bedel ödemek zorunda kalan iki kardeş… Alp Taş, Aslı Şimşek, Fırat Kaya ve Çisem Yurtseven’in oynadıkları ‘Lanetli Anlaşma’yı Atakan Şatıroğlu yönetmiş.

Haberin Devamı

YILDIZLARIN ALTINDA SİNEMA…

Açık havada izleyebileceğiniz yapımlar: Kadın hareketinin tarihinden sayfalar sunan ‘Diren!’ (Suffragette) bu gece Beykoz Kundura’da. ‘Cadı Kazanı’ (The Crucible) yarın akşam Kalamış Parkı’nda . 28 Temmuz akşamı ‘Roma Açık Şehir’ (Roma città aperta) Kalamış Parkı’nda. ‘Nomadland’ 27 Temmuz akşamı ‘Maximum Uniq Açıkhava’da.

Yazarın Tüm Yazıları