Ayvalık Uluslararası Film Festivali... Önde zeytin ağaçları arkasında festival!

Ege’nin şirin tatil beldesi Ayvalık bir kez daha sinemayla şenleniyor. Seyir Derneği tarafından düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali bugün itibarıyla start alıyor. 19 Eylül’e kadar sürecek etkinlikte toplam 57 film seyirci karşısına çıkarken gösterimlerin ardından film ekipleriyle söyleşiler gerçekleştirilecek, çeşitli konularda paneller ve atölye çalışmaları düzenlenecek.

Haberin Devamı

Evet, Ayvalık bir kez daha yedinci sanatla buluşuyor. Seyir Derneği tarafından düzenlenen, direktörlüğünü Azize Tan’ın, program danışmanlığını da Fatih Özgüven’in üstlendiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali bu geceki açılış töreniyle başlıyor. Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek törenin ardından da başrollerini Julianne Moore ve Natalie Portman’ın paylaştığı, Todd Haynes imzalı “May December” isimli film gösterilecek.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali... Önde zeytin ağaçları arkasında festival

Festival ‘Uluslararası Seçki’, ‘Sinema Yapmaya Çalışırken’, ‘İlk Filmler’, ‘Ve Ayvalık’, ‘Godard’a Saygı’, ‘Anılarına’ gibi bölümler eşliğinde seyirci karşısına çıkarken organizasyon dahilinde toplam 57 yapıt gösterilecek.

Haberin Devamı

Bu arada Mey|Diageo’nun katkılarıyla geçen yıl ilk kez verilen “Yeni Bir ...” ödülü mevcudiyetini bu yıl da koruyor. Genç sinemacıların yetişmesi ve teşvik edilmesi amacıyla verilen 50 bin TL değerindeki ödülün bu yılki sahibi festivalin açılış gecesinde açıklanacak. “Yeni Bir ...” ödülünün seçici kurulunda Tayfun Pirselimoğlu, Dilde Mahalli, Eytan İpeker, Nil Kural ve Selen Uçer’in yer aldıklarını hatırlatalım.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali... Önde zeytin ağaçları arkasında festival

Sinemamızın heyecan uyandıran son dönem yapıtları ‘Türkiye Sineması 2022-2023’ bölümünde izleyicilerle buluşacak. Bu bölümde şu yapımlar izlenecek: “Ayna Ayna” (Yön: Belmin Söylemez), “Kör Noktada” (Yön: Ayşe Polat), “Cam Perde” (Yön: Fikret Reyhan), “Sanki Her Şey Biraz Felaket” (Yön: Umut Subaşı), “Tavuri” (Yön: Derviş Zaim), “Kar ve Ayı” (Yön: Selcen Ergun), “Karanlık Gece” (Yön: Özcan Alper) ve “Oregon” (Yön: Kerem Ayan). Gösterimlerin ardından söyleşiler düzenlenecek.

İçinden Ayvalık geçen filmler!

Sinema Yapmaya Çalışırken başlıklı bölümde filmlerini inşa ederken neler yaşandığını perdeye aktaran yönetmenlerin yapıtları seyirci huzuruna çıkacak. Bu bölümde gösterilecek yapımlar şöyle: “Güzel Günler” / “Il sol dell’avvenire” (Yön: Nanni Moretti), “Çözümler Kitabı” / “The Book of Solutions” (Yön: Michel Gondry), “Ayı Yok” / “No Bear” (Yön: Jafar Panahi) ve aynı zamanda açılış filmi olan “May December” (Yön: Todd Haynes).

Festivalin kendi coğrafyasına ilişkin bölümü olan ‘Ve Ayvalık’ta ise Ayvalık’a yerleşmiş sinemacı Nur Akalın’ın orta metraj filmi “Eflatun” ve sinemamızın klasiklerinden biri olan ve Ayvalık’ta çekilen Ömer Kavur imzalı 1981 yapımı “Kırık Bir Aşk Hikâyesi” gösterilecek.

Haberin Devamı

Ayvalık Uluslararası Film Festivali... Önde zeytin ağaçları arkasında festival

‘İlk Filmler’ geçidi...

İlk Filmler bölümünde yer alan yapıtlar ise şöyle: “Vurgun Yemek” / “Narcosis” (Yön: Martijn de Jong), “İnşallah Erkek Olur” / “Inshallah a Boy” (Yön: Amjad Al Rasheed), “Güvenli Bir Yer” / “Safe Place” (Yön: Juraj Lerotic), “Sömürgeciler” / “The Settlers” (Yön: Felipe Gálvez) ve “Nasıl Seks Yapacağız?” / “How to Have Sex” (Yön: Molly Manning Walker).

Ayvalık Uluslararası Film Festivali... Önde zeytin ağaçları arkasında festival

Festivalde izlenecek belgesellere gelince; bu bölümde de şu filmler yer alıyor: “Boşlukta” (Yön: Somnur Vardar), “Kavur” (Yön: Fırat Özeler), “Turkish Delight” (Yön: Pınar Öğrenci), “Ben Bu Değilim” (Yön: Jeyan Kader Gülşen-Zekiye Kaçak), “Maffy’s Jazz” (Yön: Deniz Yüksel Abalıoğlu), “8 Mart 2020: Bir Günce” (Yön: Aylin Kuryel-Fırat Yücel), “Sıla Hasreti” (Yön: Gülsel Özkan), “Yeryüzündekiler” (Yön: Harun Yel).

Haberin Devamı

‘Kısa’dan hisse!

Festivalin Kısa’ları! bölümünde şu filmler izlenebilir: “Birlikte” (Yön: Kasım Ördek), “Size Göre Değil” (Yön: Ceyda Aşar), “Kadıköy’ün En İyi Falcısı” (Yön: Emine Yıldırım), “Koyun” (Yön: Benhür Bolhava), “Suriyeli Kozmonot” (Yön: Charles Emir Richards), “Suyu Bulandıran Kız” (Yön: Deniz Telek), “Tinebe” (Yön: Çağlar Odabaş), “Yüzler” (Yön: Zeynep Demirhan). Gösterimler sonrasında söyleşiler düzenlenecek.
‘Anılarına’ bölümünde ise Jacques Tati ve aramızdan ayrılışının dördüncü yılında sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan anılıyor. Festivalde Tati’nin “Bay Hulot’un Tatili” ve Cüneyt Cebenoyan’ın en sevdiği film olan, Robert Rossen imzalı “Bilardocu” (‘The Hustler’) gösterilecek. 91 yaşında aramızdan ayrılan usta sinemacı Jean Luc Godard anısına da yönetmenin “Nefret” (‘Le Mépris’) adlı filmi izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Ayvalık Uluslararası Film Festivali... Önde zeytin ağaçları arkasında festival

Kadınlar Nasıl Başarıyor?

Bu bölümde İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ’ın birlikte yönettiği “Düet”, Murat Erün imzalı “Hatice” ve Berna Gençalp’in yönettiği “Kim Mihri” adlı belgeseller yönetmenlerin katılımıyla gösterilecek.

“Düet”, sadece spor müsabakalarında değil, hayatın her alanında var olmaya çalışan iki genç kadın; Mısra ve Defne’nin düet kategorisindeki yoldaşlıklarını anlatırken, “Kim Mihri” ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Hanım’ın hikâyesini perdeye taşıyor.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali... Önde zeytin ağaçları arkasında festival

Filmleri nerede izleyebilirsiniz?

Festival programında yer alan yapımlar Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Sanat Fabrikası Tiyatrosu, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gösterilecek. Bilet fiyatları ise tam 80 TL, indirimli 50 TL olacak. ASKEV ve Eski Köylü Pazarı Meydanı’ndaki gösterimler ücretsiz gerçekleştirilecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları