Mavinin ressamı

Deniz, sandallar, deniz fenerleri, sahil boyunca kimi belirgin kimi soyutlanmış insan figürleri... Tuvale taşıdığı temalar nedeniyle maviyi çok tercih ediyor. Maviyi öylesine çok sevip kullanıyor ki, isminin ve soyadının ilk harfleriyle “ozblue-ozmavi” isimlendirdiği özel bir mavi rengi üretip, tescil ederek piyasaya sunmuş. Atölyesinin ismi de mavi.

Haberin Devamı

Bu haftaki konuğumuz “mavinin ressamı” Orhan Zafer. Çoğunlukla mavisi tercih edilse de, ben kırmızı zeminli veya lekeli resimlerini de çok beğeniyorum. Nedir Orhan Zafer’in resim anlayışı? Nelerden etkileniyor? Son dönemde hangi tema üzerine çalışıyor? Bu soruların cevaplarını bana gönderdiği yazıdan özetleyerek size sunuyorum:

Mavinin ressamı

“Dış dünyamdan yansıyan tüm olumlu ve olumsuz algılar, iç dünyamın süzgeçinden geçiyor. Nasıl dışa vuracağınız, nasıl beslendiğinizle ilgili. Geçmişin izlerini geleceğe estetik bir dil kullanarak aktarma arzum, çalışmalarımın özünü oluşturur.
Halk kültürüne ait motiflerin, renklerin, çalışmalarımın bir yerlerinde yaşamasını isterim. Bana göre, sanatçı beslendiği kaynakları doğru özümsüyor ise, dışa vurum dediğimiz olay doğru sonuç vermiştir. Bunun için çok sık geziler yaparım ve eskiz defterim hep yanımda olur. Modern seyyahlar gibi eskiz çizerek günlük tutarım adeta.

RENK, RESSAMIN ALFABESİDİR

Resim çalışmalarımda konuları harmanlayarak ele alırım. Çalıştığım konular üzerinde yoğunlaşmak, sanatsal anlayışımın en özel tarafıdır diyebilirim. ‘Figürler ve mekânlar’, ‘Deniz fenerleri’, ‘Milattan birkaç gün önce’ ve son günlerde çalıştığım ‘Don Kişot’ temaları bunların bazıları. Çalışmaya karar verdiğim konuyu derinlemesine inceler, araştırır ve doğru zaman geldiğinde disiplinli bir şekilde renklere başvururum. Renkler, ressamların konuşma dili veya en iyi bildiği alfabedir. Birkaç ayrı temayı eş zamanlı çalıştığım da olur. Belli konular, örneğin deniz fenerleri veya mavi gibi belli renkler, benim izimi taşıyınca özüme en doğru yolculuğu yaptığıma inanırım.
‘Yaratıcılık, hata yapmanıza izin vermenizdir. Sanat bu hataların hangilerinin korunacağını bilmektir.’ Bu ifade, benim adeta rehberim niteliğinde. Bütün akademik öğretileri okur, araştırırım. Çalışmalarımda deneysel anlayışlar hep vardır. Deneysel teknikleri kullanarak kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum.”

KARİKATÜR VE FOTOĞRAF

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunu Zafer, resmin yanı sıra karikatür ve fotoğraf sanatıyla da yakından ilgileniyor. Türkiye Karikatürcüler Derneği, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği ve Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan Zafer, Ordu Güzel Sanatlar Lisesi’nde uzman sanat eğitimcisi ve Resim Bölüm Başkanı olarak da görev yapıyor. Üstlendiği bir diğer görev de Ordu Sanat Evi (ORSEV) Sanat Kurulu Başkanlığı. Ankara Bilkent’teki RC Art Gallery Sanat Sokağı’nda adına özel bir galeri de bulunan Orhan Zafer’in eserlerini hem burada, hem de Valör Sanat Galerisi’nde bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

FIRSATI KAÇIRMAYIN

Haberin Devamı

Yaklaşan yeni yıl nedeniyle birçok galeride uygun fiyata, aralarında tanınmış, bilinen ressamların çalışmalarının da olduğu resimlerin satışı başladı. Bana e-mail yoluyla gelen bilgilere göre, Valör Sanat’ta (Yıldız) “Yeni yıl buluşması-2”, Galeri Soyut’ta (Yıldız) “Frekans ve Genç Aralık”, Fırça Sanat’ta (Hilal Mahallesi) “Güzel işler”, Çankaya Sanat’ta (Yıldız) “Yeni yıla yeni resimler”, Grup Sanat’ta (Hollanda Caddesi) “Ritim” isimli hediyelik yeni yıl sergileri yılın son güne kadar açık. Birçok galeride de karma sergiler sürüyor. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şöyle:
Devrim Erbil-28 Şubat’a kadar (Ziraat Sanat/Next Level AVM), Zuhal Baysar-3 Ocak’a kadar(CerModern/Sıhhiye), BRHD 50. yıl büyük sergisi-30 Aralık’a kadar (ÇSM/Çankaya), Mustafa Ayaz-31 Aralık’a kadar (Mustafa Ayaz Müzesi/Balgat), Nermin Alpar-20 Aralık’a kadar (MK Art/Yıldız), Hüseyin Yıldırım-2 Ocak’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları