Hümeyra sergisi

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yahya Kemal’in “Sessiz Gemi”si, nedense ölüme yazılmış şiir olarak bilinir. Oysa o şiir, aşktaki çaresizliğin, sevgilinin uzaklaşmak zorunda kalışının ve aşkın ölümünü kabullenmenin getirdiği duyguların dışa vurumudur.

Haberin Devamı

Kemal’in, bir diğer ünlü şair Nazım Hikmet’in annesi Celile’ye olan aşkının ardından öylece bakakalışını anlatır o şiir. Rivayet odur ki, o zaman genç Bahriyeli olan Nazım Hikmet, annesinin Kemal’le evlenmesine karşı çıkar. Ancak Kemal, Celile Hanıma olan sevgisini, sevgilisinin Heybeliada’dan gemiyle ayrılışını anlatan “Sessiz Gemi” şiiriyle ölümsüzleştirir. Bu hüzünlü hikayenin ayrıntısını internette bulabilirsiniz.
Ama “Sessiz Gemi” denilince akıllara önce kadife sesiyle Hümeyra gelir. Evet, evet, “Avrupa Yakası”, “Muhteşem Yüzyıl” dizilerinden tanıdığınız, hani hepinizin hiç saklamadan hıçkıra, hıçkıra ağlayıp kızarmış sulu gözlerle çıktığınız Çağan Irmak’ın unutulmaz filmleri “Babam ve Oğlum”daki babaanne, “Dedemin İnsanların”daki Peruzat rolünü oynayan Hümeyra’dan bahsetmek istiyorum sizlere. 1969 yılından bu yana kuşaklararası bir sanatçı olan Hümeyra, bu kez resimleriyle ilk kez Ankaralı sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Hümeyra, sanat yolculuğunun 50. yılında kişisel sergisiyle doğduğu şehir olan Ankara’ya dönüyor. İlk kişisel sergisini geçen yıl İstanbul’da açan Hümeyra’nın ikinci kişisel sergisi, Armoni Sanat Galerisi’nde (Yıldız) 8 Mayıs Çarşamba günü açılacak.

Hümeyra sergisi

Sanatseverler bu sergide sanatçının, soyut figuratif, son dönem çalışmalarını izleyecekler. “Bu sergi, benim Ankara’ya saygı duruşumdur” diyen Hümeyra’nın resimle ilgisi lise yıllarına dayanıyor. Lisede ağırlıklı grafik dersleri alan sanatçı, 1970’lerde hem kendisinin, hem dönemin diğer popüler şarkıcıları için plak kapaklarını tasarlamış. 1999-2001 arasında Berkeley’de çeşitli resim ve sanat atölyelerinde eğitim gören sanatçı, Türkiye’ye dönüşünün ardından Yusuf Taktak’ın atölyesinde resim çalışmalarına başlamış. Orhan Taylan atölyesinde de çalışan Hümeyra, resim çalışmalarına İstanbul’da kendi atölyesinde devam ediyor.
Hümeyra’nın eserleri ağırlıklı soyut kadın figürlerinden oluşuyor. Kadınların yüzünde ve gözlerinde hüzün de görebilirsiniz, sevinç de. Aslında bu resimlerde neyi, nasıl görmek istediğinize bağlı. İstanbul’da açılan ilk sergiyle ilgi kendisiyle yapılan söyleşileri okuduğumda, Hümeyra’nın “Neden kadın?” sorusuna verdiği yanıtları şöyle derleyebilmek mümkün:
“Bir kere kadın figürünü seviyorum. Kadın bitmeyen sonsuz bir varlık. Kadının gücüne de çok inanıyorum. Üretken bir varlık ayrıca dünyayı da kadınların kurtaracağına inanıyorum. Bilim ve kadınlar bir araya geldi mi, sanıyorum bu karanlıktan kurtulacağız. İnanıyorum, enseyi karartmaya gerek yok. Sağlam insanlar, kadınlar oldukça, hiçbir şey olmaz bize, dayanmamız lazım sadece. Günlük kendi ruh alemimle ilgili, empati duyduğum kadınlar resimlerdekiler. Olmak istediğim veya olduğum, zamanında karakter olarak oynadığım kadınlar. Başka kadınlardan duyduğum onların hikayesinden etkilendiğim kadınlar. Ama özünde hep güzellikler peşindeyim...”

NAZIM HİKMET SANAT MERKEZİ

Haberin Devamı

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in kültür ve sanata verdiği önemi bu köşede defalarca yazdım, bu yönünün sanat dünyasında büyük beğeni kazandığını sürekli dile getirdim. Taşdelen, yeni dönemde de Çankaya’ya yeni kültür ve sanat merkezleri kazandırmada kararlı. Çankaya’da artık Or-An semtinin de bir kültür ve sanat merkezi var. Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi geçen cumartesi günü Yetkin Dikinciler, Senem Demircioğlu, İklim Tamkan’ın “Yarına Davet Nazım Hikmet” draması ve Karikatürcüler Derneği’nin Nazım Hikmet karikatürlerinden oluşan sergisinin sunumuyla açıldı. Bir başka programım nedeniyle ne yazık ki açılışta hazır bulunamadım. Çankaya’daki bu yeni merkezin başkentin kültür ve sanat yaşamına yeni bir soluk getirip, katkı sağlayacağını düşünüyorum.

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Mustafa Ayaz-31 Mart’a kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Sabri Akça-30 Mayıs’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Osman Akbay-Bahar Akçura-8 Mayıs’ta açılacak (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Barış Sarıbaş-8 Mayıs’ta açılacak (Grup Sanat/ Hollanda Caddesi), Bengüsu Yıldırım-19 Mayıs’a kadar (BoHo Art/Kale), Cafer Tabak-Yarın açılıyor (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Celal Binzet-25 Mayıs’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Canan Berber-24 Mayıs’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Fatih Sazak-22 Mayıs’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Meliha Yılmaz-17 Mayıs’a kadar (Dünya Göz/Tunus Caddesi).

Yazarın Tüm Yazıları