Anadolu izleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, yarından itibaren 20 Nisan’a kadar önemli bir projeye ev sahipliği yapacak. “Anadolu Uygarlıklarından İzler” adını taşıyan bu proje, müzenin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşiyor. Bu etkinlikten beni, projenin küratörlüğünü üstlenen ressam Siret Uyanık haberdar etti. Galeri M tarafından yürütülen söz konusu projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı da katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Proje kapsamında çok sayıda sanatçının resim, heykel ve seramik çalışmaları sergilenecek. Bu sanat şölenine Devlet Opera ve Balesi de iki ayrı konserle katkı sağlayacak. Ayrıca sergi süresince panel ve konferanslar da düzenlenecek. Siret Uyanık, projenin Ankara’dan sonra İstanbul’a da taşınabileceğini söyledi. Bu projenin ne amaçla hazırlandığına dair özet bilgileri de Uyanık’ın gönderdiği yazıdan size aktarmak istedim:

Anadolu izleri

“Anadolu Uygarlıklarından İzler Projesi, geçmişin izleri, dönemin yansımaları ve geleceğe aktarımı bağlamında sanatın estetik etkisi ile birleştirilmesi ve farklı disiplinlerin yorumlanması amacıyla hazırlandı. Coğrafi açıdan kıtaların, denizlerin, iklimlerin, doğudan batıya, güneyden kuzeye ya da tersi yönlere giden yolların ve insan topluluklarının buluştuğu, konup göçtüğü, yurt edindiği, dünyanın en stratejik ve kavşak nitelikli noktasındaki bu topraklar, bu çok özel konum nedeniyle ‘uygarlıkların beşiği’ olabilmiş ve böyle nitelendirilmiş. Bu proje kapsamındaki sanatçılar bu durumun bilincinde, çeşitliliği sanatsal yönden özel bir değer olarak benimseyip, sergiyi varsıllaştıran nitelikli yapıtlar ortaya koydular. Anadolu’dan ilham almış sanatçılar eserleriyle, geçmişi bugüne, bugünü de yarına taşıyor. Süleyman Saim Tekcan, Devrim Erbil, Mustafa Pilevneli, Mustafa Ayaz, Aydın Ayan, Yalçın Gökçebağ, Tüzüm Kızılcan gibi ustalarla birlikte 60 kadar sanatçının eseri bu projede yer alıyor. Proje kapsamında yapılacak konferanslar ‘Anadolu uygarlıklarında sanat ve estetik izleri ve sanat eğitiminde vazgeçilmez bir kaynak: Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ ile ‘Seramik, sanat ve arkeoloji ilişkisi’ başlıklarını taşıyor.”

Anadolu izleri

Proje davetiyesine göre, sergiye gidecek olan sanatseverler alfabetik sırayla şu sanatçıların eserlerini görebilecekler: RESİM: Adnan Tepecik, Ahmet Dalkıran, Alaybey Karoğlu, Arzu Karcı, Aydın Ayan, Bünyamin Balamir, Devrim Erbil, Himmet Gümrah, Gülten İmamoğlu, Hasan Kıran, Hasan Rastgeldi, Hüseyin Elmas, İhsan Çakıcı, İlham Enveroğlu, Kadir Şişginoğlu, Meral Öztürk, Merih Tekin Bender, Murat Erkan, Mustafa Ayaz, Mustafa Pilevneli, Ramazan Can, Saadet Gözde, Selma Şahin, Sema Kara, Siret Uyanık, Süleyman Saim Tekcan, Yalçın Gökçebağ, Yücel Dönmez, Zuhal Arda. SERAMİK: Atilla Cengiz Kılıç, Ayşegül Türedi Özen, Beril Anılanmert, Bingül Başarır, Bilgehan Uzuner, Burcu Öztürk Karabey, Candar Dizdar Terwiel, Elif Agatekin, Emre Feyzoğlu, Enver Güner, Hasan Şahbaz, İlhan Marasalı, Kemal Uludağ, Meral Öztürk, Mustafa Tuncalp, Mutlu Başkaya, Ödül Işıtman, Serap Ünal, Serdar Mutlu, Sevim Çizer, Tüzüm Kızılcan, Vedat Kaçar, Zehra Çobanlı. HEYKEL: Ayhan Yılmaz, Berna Okan.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Hande Şekerciler-Arda Yalkın-18 Mayıs’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Nur Gökbulut-19 Nisan’a kadar (ÇSM/Çankaya), Makbule Ayaz-26 Nisan’a kadar (Medya Sanat/Üsküp Caddesi), Mustafa Köseoğlu-17 Nisan’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Sera Uzel-10 Nisan’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Bünyamin Balamir-9 Nisan’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Ercan Ayçiçek-Coşkun Sami-Emre Baykal-7 Nisan’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde-21 Mayıs’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), İbrahim Demirel’in Objektifinden Şiirin Yüzleri-18 Nisan’a kadar (ÇSM/Çankaya), Karma sergi-30 Nisan’a kadar (Çankaya Sanat Galerisi/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları