Yolcu ne ister?

Geniş koltuk aralıkları mı, yoksa en iyi fiyat mı? Yolcu uçakta ne ister? Son yıllarda bu sorunun cevabı: ‘Hiçbiri’. Yolcu artık internet istiyor. Hem de çok hızlı. İşte Routehappy’nin araştırması...

Haberin Devamı

Sanal dünyadan ne kadar uzak kalabilirsiniz? Elektronik postalarınıza bakmadan kaç saat yaşayabilirsiniz? Uzun yıllar uçaklar adeta birer kaçış noktasıydı. Bugün ise her bindiğiniz 100 uçaktan 24’ünde internet var. Bu oran ABD’de yüzde 66’ya kadar çıkıyor. THY’de ise sayı artıyor. 2018’de hedef 62 uçakta internetin olması.
Havayolları hem yolcularını memnun etmek hem de ek gelir için kabinde kablosuz internet hizmeti veriyor. Birçok yolcu yemek istemiyor. Veya uzun yolculuklarda ‘amenity kit’ olarak adlandırılan çantaları da... İstekleri kesintisiz ve hızlı bir internet. Routehappy’nin raporuna göre, ABD’deki yolcuların yüzde 64’ü internet hızını fena bulmuyor. Bu oran Avrupa’da biraz daha düşük.
İnternetle ilgili bir sorun, kullanılan cihazların hızla azalan şarjları. Birçok yolcu, internet bağlantısıyla birlikte koltuklarda şarj için USB girişlerini veya diz üstü bilgisayarları için elektrik girişlerini tercih ediyor. İnternet konusunda havayollarının farklı yaklaşımları var. Bazı havayollarında hizmet ücretsiz. Birçok şirket sabit bir gider tahsil ediyor. Örneğin, THY uçaklarında saatlik internet 9.99 dolar. 24 saatlik paketse 14.99 dolar. Uçuş milleri karşılığında internet hizmeti veren havayolları da var. Bazı şirketlerse indirdiğiniz veri kadar ücret talep ediyor.

Fatura sizi şaşırtmasın

Geçen yıl en ilginç olaylardan biri Singapur Havayolları’nda yaşandı. Bir yolcu elektronik postalarına bakmak üzere internete girdi. 4 megabyte’lık bir dosya indirdi. Ancak kredi kartına gelen fatura tam 1.171 dolardı! Şirket 30 megabyte’lık veriyi 28.99 dolardan satıyordu. İtiraz üzerine havayolu kayıtları tekrar inceledi. Bilgisayarın güncellemeleri nedeniyle başka dosyaların da indirildiği fark edildi. Yolcudan sadece 28.99 dolar alındı. Siz yine de uçakta internet kullanacaksanız kabin dergisine bakın veya kabin memurlarına sorun. Bir sonraki ay sürprizle karşılaşmayın.

Haberin Devamı


Seyahatin ‘en’leri

Monocle Ddergisi, geçen yılın en iyi 50 seyahat trendini seçti. En iyilerde oteller, turlar kadar havayollarının sunduğu hizmetler ve havalimanları da yer aldı. Bunlar arasına ‘En iyi tutkulu ikram konsepti’ dalında Türk Hava Yolları’nın yeni ‘business class ikramı’ girdi. İşte seyahatin ‘havacılık’ trendleri:

En cana yakın güvenlik: Auckland/Yeni Zelanda
First class: Lufthansa ve JAL
Business class: Cathay Pacific ve All Nippon Airways (ANA)
Premium ekonomi: Yeni Zelanda Havayolları
Ekonomi: Yeni Zelanda Havayolları
Uyku seti: Swiss ve JAL
Uçak duty free: Uka X el kremi
Bölgesel havayolu: Jetfly
Transit lounge: The Wing Cathay Pacific
Havalimanı gidiş katı: Hong Kong International
En iyi kabin memuru: Kumiko Kaneda / Cathay Pacific
Uçak boya tasarımı: Yeni Zelanda Havayolları


Yazarın Tüm Yazıları