Sivrisinek ısırığı şakaya gelmez

Haberin Devamı

Afrika’ya veya riskli bir bölgeye gidiyorsunuz. Nerede aşı olacaksınız? Doğru bilgiyi kimden alacaksınız?

Türk Hava Yolları Kabin Amiri Selda Durmaz, bundan bir ay önce Tanzanya’ya görevli olarak uçtu. Darüsselam’da sivrisinek ısırığı ile sıtma virüsü kaptı. Dönüşte hastalandı. Teşhisi geç konulan hastalık nedeniyle kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Arka arkaya gelen olayların ardından gözler seyahat hastalıklarına çevrildi. Afrika’da 44 noktaya uçan THY, kıtanın en önemli yabancı taşıyıcısı. Transit yolcular kadar son yıllarda bölgeye çok sayıda Türk de seyahat ediyor. Sarıhumma, menenjit, sıtma gibi hastalıklar giderek daha fazla görülüyor. Ancak Türkiye’deki hastaneler bu hastalıklar konusunda tecrübeli değil. Teşhis ve tedavide geç kalınması ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

Haberin Devamı


NE YAPMALI

-Türkiye’de bu konuyla ilgili en doğru bilgiyi Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden alabilirsiniz. Tüm büyük havalimanlarında uzman doktorların görev yaptığı birimler bulunuyor.
-Gitmeden en az 20 gün önce bu merkezlere uğrayın. Hem bilgi alın hem de ücretsiz aşı olun. Kullanılacak hapları-tabletleri bu merkezlerden temin edebilirsiniz. Unutmayın, bu özel ilaçlar eczanede satılmıyor.
-Sağlık Bakanlığı’nın 444 77 34 numaralı danışma hattı ile seyahatsagligi.gov.tr internet sitesinde ülke ülke riskleri, olunacak aşı ve alınacak ilaçlardan o ülkelerdeki hastane yatak ücretlerine kadar tüm bilgiler yer alıyor. Seyahat dönüşü önerileri de okumayı unutmayın.


Kontroller artmalı

-Son olayların ardından THY çalışma başlattı. Riskli görülen ve mesai saatlerinin izin verdiği hatlarda yatıların (konaklama) kaldırılması planlanıyor. Bu uçuşlar yedek ekiplerle gerçekleşecek.
-Afrika’da en çok noktaya uçan havayolu THY. Havalimanında vize ve pasaporta bakarken sağlık konusunda da kontrol yapılıp yolcular uyarılmalı.
-THY’de uçuş ekipleri 10 yılda bir sarıhumma, 3 yılda bir de menenjit aşısı oluyor. Afrika seferlerine giden ekiplere içinde sineklerden korunmayı sağlayan spreylerin olduğu sağlık kitleri veriliyor.

Haberin Devamı


Sivrisinekle bulaşıyor

Kuluçka dönemi yedi gün olan sıtma hastalığı insanlara sivrisinek ısırığıyla geçiyor. Ateşlenme, titreme, terleme gibi belirtileri olan hastalıkta erken tanı çok önemli. Hastalık genellikle Afrika, Orta ve Güney Amerika, Güney-Güneydoğu Asya ile Ortadoğu’da görülüyor. Sıtma riski olan bölgede seyahat ederken veya son bir yıl içinde böyle bir bölgeye seyahat geçmişi olanlar, ateş veya grip benzeri belirtiler gösterdiğinde hemen tıbbi yardım almalı ve kendi seyahat geçmişi hakkında doktoruna bilgi vermeli.

Yazarın Tüm Yazıları