Hedef 90 Euro’ya Amerika...

Avrupa’nın en çok yolcu taşıyan ama bir yandan da en çok tartışılan havayolu şirketi İrlandalı Ryanair’in hedefi 90 Euro’ya ABD’ye uçmak.

Haberin Devamı

İrlanda’dan çıkıp Avrupa’yı saran düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair, şimdi gözünü başta Türkiye olmak üzere Mısır, İsrail ve Rusya’ya dikti. Boeing’e sipariş verdiği ve yolcu kapasitesi 200 olacak 737 MAX 200’lerle birlikte daha uzak noktalara uçmak isteyen Ryanair, bu uçakları 2019’dan itibaren teslim almaya başlayacak.
Boeing’in 737-800 modelinden geliştirilen ve 189 koltuk kapasitesi 200’e çıkartılan
MAX 200 serisi, yeni nesil motorlarla yüzde 20 daha az yakıt harcayacak.
Amerikan Southwest Havayolları’nın açtığı yoldan ilerleyen Ryanair, Avrupa’yı ‘düşük maliyetli havayolu’ kavramı ile tanıştıran şirket oldu. Ana havalimanlarının yerine daha uzaktaki küçük meydanları tercih eden Ryanair, uçağa verdiğiniz bavuldan koltuğunuza kadar ücret alıyor. Yolculardan kendi uçağa biniş kartlarını basıp getirmelerini istiyor.
Yapılan araştırmalar memnuniyetin düşük olduğunu gösterse de yolcular Ryanair’den
vazgeçmiyor.
Bir önceki mali yılı 569 milyon Euro kâr ile kapatan şirket, beş yıl içinde uzun menzilli uçaklarla Avrupa’nın 15 kentinden ABD’ye sefer yapmaya başlayacak. Hedef, tek yön biletin vergiler dahil 90 Euro’ya satılması. Bunun için 50 uçak sipariş vermeye hazırlanan Ryanair, uzun menzilde de taşları yerinden
oynatmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Şirketin CEO’su Michael O’Leary’nin adeta dilinin ‘kemiği yok’. İlginç çıkışlarından kraliçeden ulaştırma bakanlığına kadar herkes nasibini alıyor.

Uzun yıllar Ryanair kabin memurlarının hazırladığı ve bikinili pozlardan oluşan takvimin basılmasına son verildi. Ryanair, takvimlerden elde edilen geliri bağışlıyordu.


Başarıya giden yol

1. REKABET İÇİN KURULDU:

Havayolu 1985’te Londra Gatwick ile İrlanda’da Waterford arasında uçmak için kuruldu. Amaç, İngiliz Havayolları British Airways (BA) ile İrlanda’nın milli taşıyıcısı Aer Lingus’un duapolünü yıkmaktı. 30 yıl sonra Ryanair Avrupa’nın en büyüğü oldu. Aer Lingus’un hisselerini BA’in ana ortağı IAG Holding satın aldı.

2. ÖNCE DİBE VURDU:

Yolcu sayısını arttırmasına rağmen Ryanair, 1991’e kadar zarar etti. Çıkışı CEO’luğa getirilen Michael O’Leary sağladı. ABD’de Southwest Havayolları’nın modeli alındı. Ucuz bilet, kimsenin uçmadığı uzak meydanlardan operasyon, ekstra hizmetlere ücret gibi ‘vazgeçilmezler’ Ryanair’i hızla büyüttü.

3. SERBESTLEŞME KÂRA DÖNDÜ:

Avrupa Birliği içindeki liberalleşme ile birlikte kısıtlamaların kalkmasıyla Ryanair örneğin İtalya-Almanya arasında uçmaya başladı. Bugün havayolunun Avrupa’da 70 ayrı noktada sadece İrlanda değil değişik ülke merkezli çok sayıda organizasyonu var.

4. KRİZLER FIRSAT OLDU:

Yaşanan büyük ekonomik krizler ve 11 Eylül saldırıları dev havayollarının hantal yapıları nedeniyle sıkıntıya düşmelerine neden oldu. Ryanair ise ilginç kampanyalar, CEO’su Michael O’Leary’nin sivri dilli açıklamaları ile gündemden düşmedi. Ayakta yolcu, paralı tuvalet, tek pilot gibi ilginç çıkışlar günlerce tartışıldı.

5. MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ:

Bu kadar hızlı büyümeye rağmen havayolunda müşteri memnuniyeti çok düşük. Birçok hizmetin ücretli olması, sıkı kurallar, yolcuları sık sık isyan ettiriyor. Bu kadar şikâyete rağmen ucuz bilet ve geniş uçuş ağı nedeniyle yolcular
Ryanair’den vazgeçemiyor.

Haberin Devamı


Parça parça satın alın

Ucuz bilet bulmanın ilk şartı, bileti erken satın almak. İnternetten satın alma sırasında kaç parça bavulunuzun olacağından öncelikli uçağa binişe kadar birçok tercihinizi de yapmanız bekleniyor. Tüm bu tercihlerin ücretli olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Eğer bu işlemleri havalimanında yapmak isterseniz fiyatlar yukarı fırlıyor. Örneğin biletinizi satın aldınız. Hemen yanınızda kaç parça bavul bulunduğu, bunların kaç kilogram olacağı çok önemli. Tek parça 15 kilogram bavul 56 TL. Eğer bavulunuz 20 kilogramsa 93.75 TL. Öndeki ilk beş sıra koltuklar 40 TL, arkadakiler 22 TL. SMS olarak bileti isterseniz 9 TL ödüyorsunuz. ‘Business’ paketi alırsanız, 60 Euro fark ile bu hizmetlerin önemli bölümünden ücretsiz yararlanıyorsunuz. Bunlar uçuş için yapmanız gereken ödemeler. Eğer ucuz otopark istiyorsanız günlüğü 30 TL’den veya havalimanından şehir merkezine
gitmek için otobüs/tren biletlerini de satın alabilirsiniz. Uçakta satın aldığınız yiyecek-içecekler de ücretli. Eğer kredi kartı yerine nakit öderseniz, yüzde 15 indirim yapılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları