‘Sırrımız ustaların bıraktığı miras’

Dünyanın dört bir yanından, söyledikleri türkülerden tek kelime anlamayan bir hayran kitlesine kavuştu Altın Gün. Grammy’ye aday gösterildi, birçok festivale katıldılar. Şimdi de yeni albümleri ‘Yol’ ile karşımızdalar. Bir de bu akşam konserleri var.

Haberin Devamı

‘Sırrımız ustaların bıraktığı miras’

Türkiye ziyaretinde 70’lerin Anadolu popundan etkilenen Hollandalı basgitarist Jasper Verhulst ülkesine döndüğünde kararını vermişti: Gitarist Ben Rider ve davulcu Nic Mauskovic’le birlikte Türk solist arayışına girdiler. Merve Daşdemir ve Erdinç Ecevit Yıldız’da karar kıldılar. Gruba en son perküsyoncu Gino Groenevald katıldı ve sonra yeni davulcu Daniel Smienk oldu. Solist Daşdemir, Türkler için ‘altın günü’nün önemini açıkladı. Amsterdam merkezli Anadolu pop ve Türk saykodelik folk grubu Altın Gün böylece kuruldu.

‘Goca Dünya’ şarkıları onları geniş kitlelerle tanıştırdı. Derken ilk albüm ‘On’ ve ikincisi ‘Gece’ geldi. Şimdi grup üçüncü albümleri ‘Yol’ ile türkü dağarcığına yeni şarkılar katıyor. ‘Yol’ da tıpkı Grammy adayı olan ‘Gece’ gibi bizim toprağın geleneğini çağdaş zemine taşırken 80’lerin Avrupa’sının synth pop’una, hatta 70’lere gönderme yapıyor.

Haberin Devamı

Şarkı listesinden ‘Esmerim Güzelim’, ‘Sevda Olmasaydı’, ‘Kara Toprak’, ‘Arda Boyları’, ‘Bulunur mu’, ‘Ordu’nun Dereleri’ ve ‘Yüce Dağ Başında’nın öne çıkacağını umuyorum.

Altın Gün; Hollanda, İtalya, Fransa, Danimarka, İsveç, Fransa ve Almanya’da birçok konser verip festivallerde yer aldı, Tame Impala ile turne yaptı. Bizim dışımızda, söyledikleri Türkçe şarkılardan tek kelime anlamayan ancak gruba hayran bir kitle oluşturmayı başardı. Yeni albüm üzerine Erdinç Ecevit Yıldız ile görüntülü konuştuk...

Yeni albümde de bizim anonim ezgiler ve Türkçe sözlerle Avrupa ve Amerika’da ilerlemeyi sürdürüyorsunuz. Altın Gün bestelerinden oluşan ya da İngilizce bir albüm planlıyor musunuz?

Şimdilik İngilizce albüm yapma planımız yok. Ancak diğer solistimiz Merve Daşdemir’in besteleriyle bir EP yapma düşüncemiz var. Bu müjdeyi de buradan vereyim.

Grammy Ödülleri’nde Altın Gün adaylığı Türkiye’de heyecan yaratmıştı. Siz ne hissettiniz?

Grammy elbette çok büyük ve prestijli bir ödül. Ancak bizi, Altın Gün’le yaptığımız müziğin dünya ilgi görmesi, sevilmesi mutlu ediyor sadece. Müziğin yarışma haline gelmiş, ödül törenleriyle sonuçlanmış şekillerine önem vermiyoruz.

Haberin Devamı

Bu sizin için motivasyon kaynağı değil yani...

Biz müziği kendimiz için yapıyoruz. Özellikle ben ve Merve için en büyük ödül Türk müziğinden haberi bile olmayan, dünyanın dört bir yanındaki insanlara türkülerimizi dinletebiliyor olmamız. Bundan ötesi yok.

‘Sırrımız ustaların bıraktığı miras’

KİMİN SESİ UYGUNSA...

Albüm için repertuvar belirleme süreciniz nasıl ilerliyor, düzenlemelerde kimin dediği oluyor?

Şarkı fikirlerini genellikle Jasper, Merve ve ben belirliyoruz. Evde bu fikirlerin üzerine çalışıp bilgisayarla demo kayıt hazırlıyoruz. Sonra provalar sırasında bu fikirleri grupla paylaşıyor, beraber icra ederek fikri olgunlaştırıyoruz. Böylece bu fikirler yeni şarkı ve türküler haline gelmiş oluyor.

Haberin Devamı

Hangi parçada senin, hangi parçada Merve’nin vokal olacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?

Açıkçası, o türküye kimin sesinin daha uygun olacağına dair bir kriterimiz var.

Altın Gün’ün sırrı sizce nedir? Bu, sound’un mu, bizim türkülerin mi, Neşet Ertaş gibi ustaların mirasının mı bir sonucu? Yoksa sadece bir trend mi?

Tek sırrımızın Neşet Ertaş veya Âşık Veysel gibi ustaların bıraktığı mirası yorumlama biçimimiz olduğunu düşünüyorum.

Grubun solistlerinden biri olarak seçildiğinde bu başarıyı tahmin ediyor muydun?

Başarılı olacağına inandığımdan, Altın Gün öncesinde de bu tür bir grup kurmak istiyordum. Ancak bu fikrin etrafında toplanacak müzisyenleri henüz bulamamıştım. Öte yandan Altın Gün kurulurken bir ‘seçilme’ söz konusu olmadı. Ortak arkadaşlar ve sosyal medya sayesinde bir araya geldik. Son olarak kendimi grubun solisti olarak da görmeyi tercih etmiyorum, Altın Gün’ün bir üyesiyim sadece.

Yazarın Tüm Yazıları