Kulaklara derin kazınanlar

Sadece albümler değil; tekliler, serilerin devamları, ortak işler ve düetler... 2020 korkulduğu kadar verimsiz bir yıl olarak geçmedi. Bu yıl dinlediklerimizi belli başlıklar altında toplayacak olursak karşımıza aşağı yukarı şöyle bir tablo çıkıyor...

Haberin Devamı

KADIN GÜCÜ KAZANDI

Kulaklara derin kazınanlarDua Lipa

Dua Lipa’nın Blessed Madonna’lı remiksleri dahil ‘Future Nostalgia’, Lady Gaga’nın ‘Chromatica’, Kylie Minogue’un ‘DISCO’, Miley Cyrus’ın ‘Plastic Hearts’ ve Ariana Grande’nin ‘Positions’, Alicia Keys (Alicia), Selena Gomez (Rare), Katy Perry (Smile) albümleri karantinadayken dansa davet etti dinleyenleri. 2019 albümüyle Grammy’leri silip süpüren ve 2021 adaylarından Billie Eilish ise ‘Therefore I Am’ teklisiyle bu ekibe dahil oldu. Beyoncé ‘Black Parade’le yine ses getirdi. Taylor Swift pırıltılı pop bir çalışma yerine karanlık, piyano odaklı bir albümle geldi. Ancak ‘Folklore’, kariyerinin en iyi siydi. Yılın son günlerinde yayınlanan ‘Evermore’ ise ‘Folklore’un yedekleri değil, devamıydı. İki deneyimli müzisyen kadın, Roisin Murphy (Roisin Machine) ve Fiona Apple (Fetch The Bolt Cutters) yeni albümleriyle çıtayı çok yükselttiler. HAIM’in ‘Women In Music Pt. III’ albümü yılın en iyilerindendi. BLACKPINK, ‘The Album’de K-Pop yaparak dünyanın en ünlü kız grubu oldu.

Haberin Devamı

ROCK'ÇILARIN DÖNÜŞÜ

Kulaklara derin kazınanlarDeep Purple

Rock/metal dünyasının eskileri Rolling Stones (Living In A Ghost Town), AC/DC (Power Up), Deep Purple (Whoosh!), Pearl Jam (Gigatone), Ozzy Osbourne (Ordinary Man), The Strokes (The New Abnormal), Sepultura (Quadra), Smashing Pumpkins (Cyr), Bush (The Kingdom), Deftones (Ohms), Coldplay (Everyday Life), Green Day (Father of All), Nine Inch Nails (Ghosts 5-6) albümleriyle ses getirdiler.

HIP-HOP CAMİASINDAN...

Kulaklara derin kazınanlarEminem

Başta Run The Jewels (RTJ4) olmak üzere, EMINEM’in ‘Music To Be Murdered By’ , ‘Public Enemy’nin ‘What Do You Gonna Do…’, Post Malone’un (Hollywood Bleeding), Drake’in ‘Dark Lane Demo Tapes’ albümleri öne çıktı. Jay Z ise Pharrell Williams’la yaptığı ‘Entrepreneur’ teklisiyle şans buldu. 

Haberin Devamı

TÜRKÇE RAP’TE NELER OLDU?

Kulaklara derin kazınanlarCeza

Türkçe rap’te Gazapizm (Hiza) ve Murda (‘Made In Turkey’ ile ‘Doğa’) dikkat çeken isimlerdi. Kamufle’nin ‘19T’si, Ceg’in ‘DMT’si, Khontkar’ın ‘Trap Kont 2,5’u, Motive’nin ‘Makaveli’si, Patron’un ‘PMC Legacy Vol 2”si, Keişan ve Redo’nun ‘Karantina’sı, Aspova’nın ‘Matrix’leri, Ben Fero’nun ‘Yabani’si, Sagopa Kajmer’in ‘Yunus’u, Şehinşah’ın ‘666’sı, Renmen’in ‘Rnbesk’i ilgiye değerdi. Lil Zey ve BEGE iddialı teklileri ile albüm kıvamına geldiler. 

BUNLAR DA VAR...

Kulaklara derin kazınanlarBob Dylan

Bob Dylan ‘Rough And Rowdy Ways’ ile 80 yaşında bir başyapıta imza attı. The Weeknd, çok iyi bir albüm olan ‘After Hours’la Grammy adayı olamadı. K-Pop’un en ünlüsü BTS ise ‘Dynamite’la ilk kez aday oldu. Justin Bieber ‘Changes’, Harry Styles ‘Fine Line’ ile doğru yolda. Sufjan Stevens’ın ‘The Ascension’ı, Gorillaz’ın ‘Song Machine Season One: Strange Timez’ı, Rufus Wainwright’ın ‘Unfollow The Rules’u beğenildi.

Haberin Devamı

GLOBAL LİSTEDEKİ TÜRKLER

Hande Yener 20’nci yılını ‘Carpe Diem’ albümüyle kutladı. Oğuzhan Koç ‘Ev’, Sertab Erener ‘Ben Yaşarım’la ilgi gördü. Hayko Cepkin ‘Karantina Günlüğü’nde şarkılarını piyano ve ney eşliğinde söyledi.

Kulaklara derin kazınanlarGaye Su Akyol

Gaye Su Akyol ‘Remiks İmparatorluğu’ serisi ve ‘Yort Savul: İsyan Manifestosu!’ ile dış basında yer buldu. Moğollar, ‘Anatolian Sun’la; BaBaZuLa ‘Hayvan Gibi’yle muhteşem döndü.

Kulaklara derin kazınanlarKalben

Kalben, ‘Kalp Hanım’la iyi şarkılara devam dedi. Madrigal, İkiye On Kala, Evdeki Saat, Emircan İğrek, Yaşlı Amca, Kendimden Hallice yılın öne çıkan yeni nesil sanatçılarından oldular. Dido Mido&Eglo G, Tuğkan, İkilem ve Contra, Yaşlı Amca ve Madrigal’le birlikte Spotify Global Viral 50 listesine girmeyi başardılar.

Haberin Devamı

Kulaklara derin kazınanlarZehra

Zehra’nın ‘Cennetten Çiçek’i fenomen oldu.

Kulaklara derin kazınanlarZeynep Bastık

Zeynep Bastık, akustik kayıtlarını EP haline getirdi. Sezen Aksu ‘Demo 2’ serisine devam etti. Sıla ‘Acı’ ve ‘Meşk’i ‘İnandım’ adlı şarkısıyla tamamladı. Fazıl Say, Serenad Bağcan’la ‘Şu Dünyanın Sırrı’nı yayımladı. Yüzyüzeyken Konuşuruz’dan Kaan Boşnak teklilerle albüm yolunda ilerledi. Nova Norda 2020 teklilerini dörtledi.

GÖZDEN KAÇIRMAYIN...

Duygu Soylu’nun ‘Kara Elmas’, Nilipek’in ‘Mektuplar’, Ufuk Beydemir’in ‘Kristal Oda’, Eda Baba’nın ‘Cansuyu’, Cem Pilevneli’nin ‘Petek Pansiyon’, Lara di Lara’nın ‘Sudaki Çığlık’, Canozan’ın ‘Armut Ağacı’, Can Güngör’ün ‘Sular Dar’, Can Kazaz’ın ‘Kızılgerdan’, Cihan Mürtezaoğlu’nun ‘Hafif Masal’, Doğan Duru’nun ‘Epoch’, Islandman’in ‘Kaybola’ albümleri; Büyük Ev Ablukada’nın ‘Efsanelere Dadanmak’ ve The Ringo Jets’in ‘Yadigar 4x4 Keepsake Ed.’ adlı remiks albümleri, Bedük’ün ‘Intergalactic’i, Hedonutopia’nın ‘Beyaz Durak’ı, TNK’nin ‘Manik Depresif’i, Gren’in ‘Mevsimsiz İklimler’i, Cenk Erdoğan’ın ‘Arıyorum Hâlâ’sı, Erkan Oğur, Turgut A. Bekoğlu ve Can Çankaya’nın ‘Kimse Kalmadı’sı iyi müziğe doyurdular. ‘Ezginin Günlüğü 40 Yıllık Şarkılar’ ve ‘Attila Özdemiroğlu Besteleri’ yılın çok sanatçılı saygı albümleri arasında öne çıktı. Nükhet Duru, ‘Hikayesi Var’ projesinde yeni kuşak sanatçılarla düet yaptı. Duman’dan Batuhan Mutlugil de Kaan Tangöze ve Ari Barokas sonrası ‘Bambaşka’ ile solo albüm sinyali verdi. ‘Yalan’ ve ‘Bu Benim Masalım’la şans arayan Aleyna Tilki’den albüm haberi henüz çıkmadı. 

Yazarın Tüm Yazıları