70’lerin ‘Anadolu pop’u Avrupa’da

‘Uzelli Psychedelic Anadolu’, 70’lerin başında Türk popüler müziği aranjmanlarına karşı filizlenen ‘Anadolu Pop’un yükselişini anlatan özel bir toplama. İngiltere’de piyasaya sürülen albümü, Anadolu dokunuşunun az bilinen iyi örneklerini içerdiğinden dolayı mutlaka dinlemeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Hem 70’lerin Unkapanı günlerini yaşamış hem de bugünün dijital dönüşümüne ayak uydurmuş az sayıdaki müzik şirketinden biri Uzelli Müzik. 70’lerin başında Almanya’da başlayan hikâyeleri 74’te İstanbul’da müzik yapımcısı olarak vücut bulmuş Uzellilerin bu nedenle bence koruma altına alınması gereken çok özel bir katalogları, yani hazine değerinde bir arşivleri var. Geçenlerde İngiltere’de dağıtımcı bir firma ‘Uzelli Psychedelic Anadolu’ adlı CD ve plağı piyasaya sürünce, derhal izlerini takip ettik ve şu sonuca ulaştık: 60’ların sonu, 70’lerin başında; Türk popüler müziği aranjmanlarının etkisi sürerken buna karşı filizlenen tepkinin, diğer bir deyişle ‘köklere dönüş’ün habercisi bir sound’un, yani Anadolu Pop’un süregelen yükselişini anlatan özel bir toplama. Hepimizin bildiği şarkı ve yorumculardan ziyade Anadolu dokunuşunun az bilinen iyi örneklerini içerdiğinden dolayı mutlaka dinlemeniz gerekiyor. Erkin Koray gibi bir isim de var ama ‘Öksürük’le... Bilmem anlatabiliyor muyum...

Haberin Devamı

70’lerin ‘Anadolu pop’u Avrupa’da

Erkin Baba dışında Zor Beyler, Kerem Güney, Aşık Emrah, Elvan Sevil, Akbaba İkilisi, Ünol Büyükgönenç, Neşe Alkan, Ali Ayhan ve Metin Alkanlı gibi değerli isimlerin şarkıları, bu toplama için 500’u aşkın sanatçının 1000’den fazla albümü arasından özenle seçildi. Analog kayıtların yeniden mastering’i yapıldı. Kapak tasarımında 70’lerin ruhuna uygun bir tavır geliştirildi.

Bu toplama aynı zamanda Uzelli’nin Avrupa için ürettiği ilk albüm olma özelliğini taşıyor. Nasıl dinleyeceğiz derseniz öncelikle Apple Music üzerinden aboneyseniz dinlemeniz mümkün. Ayrıca iTunes’dan parça başına 1.29 TL, tüm albüme 9.99 TL ödeyerek sahip olabilirsiniz. Eğer elle tutulur bir ürün istiyorsanız size İngiltere’den sınırlı sayıda plak getirerek satışa sunan Kadıköy’deki Rainbow 45 Records’un satış mağazası ya da online satış sitesini öneririm. Ancak hızlı hareket etmeniz şart.

Haberin Devamı

70’lerin ‘Anadolu pop’u Avrupa’da

ŞARKILARI DA ROMANTİK...

Kuşkusuz 2016’nın en iyi filmlerinden biriydi ‘La La Land’ (Âşıklar Şehri). 13 dalda aday olduğu Akademi Ödülleri’nden altı tanesini kazanmayı başaran film, ‘En İyi Yapım Tasarım, ‘En İyi Sinematografi’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödüllerinin yanı sıra ‘En İyi Özgün Müzik ve Şarkı’ kategorilerinde de Oscar aldı. Bu nedenle baştan sona film kadar güzel bir hikâye anlatan albüm; başrol oyuncuları Ryan Gosling ve Emma Stone’un seslendirdiği ‘City Of Stars’tan ikinci şarkı adayı ‘Audition’a (The Fools Who Dream), oradan yönetmen/senarist Damien Chazelle’in üniversite arkadaşı ve albümün beyni Justin Hurwitz şarkılarına kadar şahane olmuş. Filmi henüz izlemediyseniz dahi müziklerini severek dinleyeceksiniz. Filmdeki zekâ, ifade başarısı, romantizm, dram, komedi unsurları aynen bu albümde de var ve aynı potada benzer bir ustalıkla eritiliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları