Yeni yasa ile yasaklı ırkların durumu

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu geçtiğimiz ay yeni düzenleme ile Meclis’te kabul edildi.

Haberin Devamı

Yeni yasa ile yasaklı ırkların durumu

Eski kanunda, en tartışmalı ve problemli maddelerinden biri yasaklı ırklar ve melezleri ile ilgili olandı. Eski kanunda yer alan pitbull, dogo argentino, tosa inu, fila ırkı köpeklerin ve melezlerinin beslenmesi, sergilenmesi, üretilmesi ve reklam amacı olarak kullanılması tamamen yasak ve işleme tabi idi. Bu ırklara ait köpekleri ya da melezlerini besleyenlerin köpeklerine, herhangi bir sebeple şikâyet söz konusu olduğunda el konuluyordu. Sahiplerinden ayrılarak barınaklara gönderilen köpekler, bir daha sahiplendirilmemek üzere hapsediliyorlardı. Ayrıca sahipleri için de yüklü bir para cezası yükümlülüğü söz konusu oluyordu.
Yeni düzenleme ile ‘Yasaklı ırklar ve melezleri’ başlığı, ‘Tehlikeli ırklar ve melezleri’ şeklinde değiştirilerek kanunlaştırıldı. Bu yeni düzenlemenin, bu ırklara mensup köpeklerin ve melezlerinin sahiplerine ne gibi yükümlülükler getirdiğini şöyle sıralayabiliriz:

Yeni yasa ile yasaklı ırkların durumu

- Yasayla belirlenen bu ırkların sahiplerinin köpeklerini kısırlaştırması zorunluluk haline getirildi.
- Aşılarının tam ve eksiksiz olması, karneyle ibraz edilmesi, ayrıca köpeklerin mikroçip uygulaması ile kimliklendirilmesi şart koşuldu.
- Tehlikeli ırklara mensup köpeklerin üretilmesi ve satışı eski yasada olduğu gibi yasaklandı.
- Bu ırkların şehir yaşantısında çocuk parklarına girmesi ve dolaştırılması yasaklandı.
- Bu ırka ait köpeklerin sahipleri tarafından gezdirilirken kayış tasma ve ağızlık kullanımı zorunlu hale getirildi.
- Köpeklerini kısırlaştırıp mikroçip uygulaması yaptırmış olan kişilerin Tarım Bakanlığı’nca işaret edilecek ilgili birimlere bildirimde bulunması ve kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi.
- Eski yasa gereğince el konulup barınaklara gönderilmiş olan köpeklerin sahiplerinin 6 ay içerisinde öngörülen işlemleri yaparak köpeklerini geri alması mümkün kılındı.
- Aynı şekilde barınaklardan bu ırkların mensuplarını sahiplenmek isteyenlerin kanunun öngördüğü işlemleri tamamlanmasıyla evlat edinmesine izin verildi.
- Yapılması zorunlu işlemleri yerine getirmeyen köpek sahiplerinin köpeklerine el konularak ağır para cezasına çarptırılması öngörüldü.
Aslında bu ırkları seven ve hakkıyla besleyen insanların yeni yasa ile içlerine biraz su serpilmiş gibi görünse de, bir zamanlar yasaklı ırk diye yaftalanmış olan bu köpeklerin tekrar tehlikeli ırk adı altında ötekileştirilmesi ve yine tekrar hedef olması bu ırklara mensup olarak doğmuş olmaktan başka suçu olmayan dostlarımız için pek de adil olmadı...

Yeni yasa ile yasaklı ırkların durumu

Yazarın Tüm Yazıları