Köpeklerde yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

Yaz ayları tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de farklı hazırlıkları gerektirir. Metabolizma, sıcaklara uygun adaptasyon geliştirirken; enerji ve egzersiz ihtiyaçları da buna paralel değişir. Bu dönemde köpeklerimizin ihtiyaçlarını bilmeli ve onların yaz aylarına adaptasyonlarına yardımcı olmalıyız.

Haberin Devamı

TIRAŞ YANLIŞI: Sıcakların başlamasıyla köpek sahiplerini, köpeklerini rahatlatma hedefli bir tıraş telaşı alır. Unutulmamalıdır ki, köpeklerin kürkü onları soğuktan koruduğu kadar, güneşin yakıcı ve zararlı olabilen etkilerinden de korur. Ayrıca makina tıraşı olan köpekler dış parazitlere ve travmalara açık hale gelirler. Makasla yapılacak olan düzeltmeler bu açıdan daha uygun olacaktır. Kürkünü kaybetmek bazı köpeklerde psikolojik travma da yaratabilmektedir.

Köpeklerde yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

SICAK ÇARPMASI: Köpekler, sıcağın etkilerini bizim kadar iyi tolere edemezler. Vücutları aracılığıyla terleyemedikleri için ısı regülasyonunu soluk alıp vererek sağlarlar. Sıcak havalarda onlara serin alanlar yaratmak, asla güneş altında bırakmamak, gezintilerini sabah erken ve akşam güneş batımında ve hava serinledikten sonra yaptırmak ve her zaman serin ve taze su takviyesi yapmak sıcak çarpması riskini ortadan kaldıracaktır.

Köpeklerde yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

BESLENME: Köpeklerin enerji ihtiyaçları sıcak havalarda azalır. Bu dönemlerde besin miktarı ve niteliğinde değişiklikler yapmak doğru olacaktır. Özellikle yaz aylarında protein kaynaklarını balık içeriğine çevirmek ve tahıl miktarlarını düşürmek,metabolizmanın sıcakla mücadelesini destekleyecektir.

PARAZİTER MÜCADELE: Havaların ısınmasıyla birlikte kene ve pire popülasyonunda artış olur. Köpek ve insan için birçok hastalığın vektörü ve konakçısı olan bu parazitlere karşı köpeklerimizi düzenli ilaçlamak ve veteriner hekimimizin çizdiği programlara uymak bu aylarda daha da önemlidir.

Köpeklerde yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

BANYO: Sıcak havalarda dostumuzu 15 günlük periyodlarda yıkayabiliriz. Yıkama ile hem onu temiz tutmuş hem de serinletmiş oluruz. Köpeğimizi denize sokuyorsak mutlaka sonrasında durulamalıyız. Zira tuzlu su tüylerini kıracak ve matlaştırarak sağlıksız hale getirecektir.

Köpeklerde yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

ACİL MÜDEHALE EKİPMANLARI: Güzel havalarda köpeğimizle uzun doğa yürüyüşlerine çıkmayı hedefliyorsak, ilk yardım çantamıza böcek ve arı sokmaları ve hatta yılan ısırıklarına karşı acil müdahale ilaç ve ekipmanlarını almayı unutmamalıyız.

SEYAHAT DÜZENİ: Sıcak havalarda dostumuzla yapacağımız yolculuklarda onları yola tok çıkarmamak, kısa molalarla su takviyesinde bulunmak, dolaşım durgunluğu yaratmamak adına molalar esnasında kısa gezintiler planlamak ve direkt araba klimasına maruz bırakmamak, hem onların hem de bizim seyahatimizi konforlu kılacaktır.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Köpeklerde insanlardan farklı olarak 3 göz kapağı bulunur. Gözü dış etkilerden koruyan ve gözün göz yaşı ile nemlenmesine katkıda bulunan 3’üncü göz kapağı, gözün iç köşesinden dış köşesine doğru hareket eder. Burunlarını her yere sokmaktan büyük keyif alan sevimli dostlarımızın bazen 3’üncü göz kapaklarının içerisine özellikle pisi otu gibi yabancı cisimler kaçabilir ve gözde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Ayrıca kronik olarak göz akıntısına ve çapaklanmaya sebep olabilen foliküler konjuktivit de 3’üncü göz kapağının içindeki lenf nodüllerinin enfekte olması büyümesinden kaynaklanır.

Köpeklerde yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

Yazarın Tüm Yazıları