Köpeklerde sonbahar hastalıkları

Sonbaharın gelmesiyle yaz sıcakları etkisini yitirmeye başlar. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı ciddi anlamda yükselir.

Haberin Devamı

Köpeklerde sonbahar hastalıkları

Özellikle sabahın erken saatlerindeki serinlik ve akşam güneş battıktan sonraki ciddi ısı düşüşü sonbahar için tipik olgulardır. Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde de mevsim geçişlerinde uyum süreci esnasında bağışıklık sisteminin adaptasyonda güçlük çekmesi ve zayıf düşmesi söz konusu olabilmektedir. Serin ve yağış geçişli olan sonbaharda dostlarımızda rastlanabilecek hastalıkları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kusma ve ishal: Sabah erken ve akşam güneşin etkisi geçtikten sonraki gezintileri esnasında köpeklerimizin mide, bağırsak sistemini üşütme ihtimali sonbaharda her zaman mümkündür. Bu olgu akut başlayan kusma ve şiddetli ishalle karakterize olabilir. İshal ve kusma sonucunda köpeğin vücudunun elektrolit dengesi bozulacağı için halsizlik iştah kaybı ve hareket isteğinde azalma gözlenebilir. Ayrıca sabah soğuğu ile çiğ düşmüş çim ya da otların dostumuz tarafından yenmesi yağmur sonrasında da görülebileceği üzere sindirim sisteminde bakteri ve tek hücreli parazitlerin artışına neden olabilir. Bu da tıpkı üşütmede olduğu gibi ishal ve kusmayla sonuçlanabilir. Her iki durum için de veteriner hekiminizle kontağa geçmeniz köpeğinizin sağlığı için en doğrusu olacaktır.
-Gaz birikmesi-gaz sancısı: Islak ot yeme ile alınabilecek olan bakteri ve parazitlerle sindirim sisteminin üşütülmesi soncunda bağırsaklarda şiddetli gaz birikmesi şekillenebilir. Bu olguda halsizlik, durgunluk, karın bölgesinde gerginlik, iştahsızlık, harekette isteksizlik ve hatta ağrıya bağlı topallık gözlemlenebilir. Yine dostumuzun onu rahatsız eden gazdan ve ağrıdan kurtarmak hedefli veteriner kliniğine başvurmak elzem olacaktır.
-Mide dönmesi: Her ne kadar sebebi bilinmeyen hastalık olarak tanımlansa da bu çok tehlikeli ve ölümcül olabilen olgu istatistiki olarak köpeklerde en çok sonbahar aylarında gözlemlenmektedir. Üşütme ya da çim yemeye bağlı olarak midede biriken gaz midenin kendi etrafında çeşitli derecelerde dönüp burkulmasına sebep olabilmektedir. Aşırı salyalanma, inleme, hareket ermeye direnç, yüksek seviye halsizlik, karın bölgesinde ciddi şişkinlik, gerginlik ve kambur duruşla karakterize olan bu olgu acil müdahale hedefli hayvan hastanelerine ulaşmayı gerektirir.

Köpeklerde sonbahar hastalıkları

-Solunum yolu hastalıkları: Sonbaharda gün ile gece arasındaki ısı farkı ve bağışıklığın düşmesi köpeklerde bulaşıcı da olabilen solunum yolu hastalıklarının gün yüzüne çıkmasına neden olabilir. Yoğun öksürük, hapşırma, burun ve göz akıntısı, balgam çıkarma ya da çıkarmaya çalışma, halsizlik, iştah kaybı ve ateş solunum yolu hastalıklarının semptomları arasındadır. Vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle görüşmeniz önemlidir.
- İdrar yolu hastalıkları: Soğuk ve nemli hava, dostunuzun idrar yollarını üşütmesine neden olabilir bu da idrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Bu durumda ağrılı işeme, kesik az miktarda ve sık idrar yapma, huzursuzluk, idrarda iltihap ve kan görüntüsü ile karşılaşılabilir. Bir an evvel kliniğinizle irtibata geçmeniz önemlidir.
-Deri ve tüy problemleri: Soğuk havaya hazırlık hedefli kürkünü değiştirmeye çalışan dostumuzun adaptasyon esnasında deri ve tüy hastalıklarına yatkınlığı artabilir. Vücutta lokal ya da yaygın kelleşme deride erozyon, kızarıklık, kaşıntı gibi bulgular şekillendiği takdirde hekiminize danışmanız kaçınılmaz olacaktır.

Köpeklerde sonbahar hastalıkları

ALINACAK ÖNLEMLER İSE ŞÖYLE

Dostunuzun ve sizin canınızı sıkabilecek olan bu sonbahar mevsimi hastalıklarını minimalize etmek ve engellemek hedefli alınabilecek önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

Haberin Devamı

-Kısa ve ince tüy yapısına sahip olan köpeklerin sabah ve akşam gezintilerinde kıyafet giydirilerek üşümelerini engellemek.
-Gezinti esnasında yağmura yakalandıysak dostumuzu ıslak bırakmayarak kurulamak ve ıslakken rüzgâra maruz bırakmamak.
-Özellikle sonbahar aylarında ani beslenme ve mama değişiklikleri yapmamak.
-Sonbaharda tıraş uygulamalarından kaçınmak.
-Günaşırı fırçalayıp tarayarak deri ve tüy bütünlüğüne destek olmak.
-Bağışıklık sistemini güçlendirecek besin ve takviyeleri kullanmak.
-Havanın soğuk olduğu saatlerde tok karınla yoğun egzersiz ve oyunlardan kaçınmak.
-Köpeğinizi sosyalleşme be oyun hedefli götürdüğünüz parklarda solunum yolu hastalığı semptomu gösteren arkadaşlarıyla kontağını engellemek.
-Bahçede yaşayan köpeklerin kulübelerini ve yağmurdan korunma hedefli sundurmalarını kontrol edip desteklemek.
-Ve özellikle bu dönemlerde dostunuzun çim ve ot yeme davranışını kontrol altına almak koruyucu önem taşıyacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları